Košarica0
Zatvori
Afte - prevencija i liječenje

Pripravci za liječenje afti

 

Afte su male i bolne lezije na oralnoj sluznici promjera manjeg od 1 cm, ispunjene bijelo- žutim sadržajem crvenog ruba. Simptomi koji se pojavljuju su pečenje, svrbež i bol koji mogu u nekim slučajevima otežati gutanje i govor. Javljaju se kao posljedica stresa, hormonalnog disbalansa, smanjene apsorpcije vitamina i minerala, kronične bolesti, uzimanja nekih lijekova te nošenja ortodontskog aparatića ili zubne proteze. Također, pušenje, začinjena hrana i žestoka pića mogu pogoršati stanje. Takva oštećenja sluznice traju do 14 dana i ne zahtijevaju posebno liječenje, no neki pripravci mogu smanjiti neugodne simptome i skratiti vrijeme zacjeljivanja.

 

Pripravci za liječenje afti sadrže polivinil pirolidon i hijaluronsku kiselinu te imaju dva načina djelovanja:

  • prekrivaju leziju tvoreći zaštitni sloj koji štiti živčane završetke od daljnje iritacije i tako smanjuju bol
  • stvaraju okruženje u leziji koje ubrzava oporavak oštećenog tkiva

Mogu se koristiti i za svakodnevnu oralnu higijenu, za zacjeljivanje desni te nakon stomatoloških zahvata.

Tri su oblika takvih lokalnih pripravaka za ublažavanje simptoma afti. To su otopina, gel i sprej.

 

Važno je reći da afte nisu zarazne i ne mogu se prenijeti na drugu osobu. U pravilu ne zahtjevaju posebno liječenje, ali pripravcima za samoliječenje možemo ublažiti simptome, ubrzati njihovo izlječenje ili spriječiti pojavljivanje.

 

Otopina za ispiranje usta koristi se u slučaju višestrukih lezija u ustima jer mućkanjem veći dio sluznice dolazi u kontakt s djelatnim tvarima. Primjenjuje se više puta dnevno po 10 ml nerazrijeđene otopine koja se mućka u ustima najmanje jednu minutu. Preporučuje se izbjegavati hranu i piće najmanje jedan sat nakon primjene pripravka za što veću učinkovitost.

Gel je namijenjen na precizno nanošenje na pojedinačne lezije. Nanosi se jedna do dvije kapi gela više puta dnevno tako da se prekrije cijela lezija. Kako bi se gel zadržao što dulje na leziji, preporučuje se jezikom ne dodirivati to područje

Sprej je pogodan za lezije u stražnjem dijelu usne šupljine koje se mogu dosegnuti pomoću duguljastog nastavka za raspršivanje. Na leziju se nanosi nekoliko štrcaja spreja više puta dnevno uz poštivanje istih uputa kao za otopinu i gel.

Dodatno, u svrhu smanjenja simptoma afti mogu se aplicirati kapi propolisa na aftu te se mogu  koristiti antiseptici, anestetici ili protuupalni lijekovi koji su dostupni u ljekarnama u različitim oblicima.

 

Tekst napisala: Ivona Jukić

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics