Košarica0
Zatvori
Antibiotici

Antibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Prije otkrića antibiotika tisuće ljudi su umirali od bakterijskih infekcija i gotovo svaki medicinski zahvat je bio jako rizičan. Antibiotici su slučajno su otkriveni 1928. godine izolacijom iz plijesni, Penicilium notatum. Na ljudima su prvi put primijenjen 1941. godine i time spasili živote tisućama ranjenika tijekom II. svjetskog rata.

U slučaju pojave rezistencije bakterija na antibiotike, antibiotici više nisu djelotvorni u liječenju bakterijskih infekcija. Rezistencija na antibiotike se događa tijekom vremena i znatno ju ubrzava prekomjerna i neopravdana upotreba antibiotika.

Posljedica je najčešće mutacije bakterijskih gena. Zbog porasta bakterijske rezistencije te činjenice da u posljednje vrijeme nema novootkrivenih antibiotika, rezistencija na antibiotike postaje veliki javnozdravstveni i ekonomski problem. Tako se samo 70 godina nakon početka primjene antibiotika suočavamo s mogućnosti da u budućnosti nemamo djelotvorne lijekove za liječenje bakterijskih infekcija.

Najvažnije je uzeti antibiotike točno prema uputi, ne uzimati ih kraće nego što je propisano, ne čuvati ih za kasnije i ne davati ih drugim osobama kojima nisu propisani. Najbolji primjer neopravdane upotrebe antibiotika je kada se koriste u liječenju virusnih bolesti kao što su prehlada i gripa ili kad se daju životinjama za poticanje rasta ili za sprečavanje bolesti kod zdravih životinja.

 

 

Hrvatska se ubraja u europske zemlje s velikom potrošnjom antibiotika. Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), procjenjuje se da bi rezistencija mogla biti uzrokom 700 000 smrti diljem svijeta svake godine. Cilj je skrenuti pažnju javnosti na potrebu racionalne upotrebe antibiotika i to ne samo građana, nego i zdravstvenih djelatnika.

Prema nekim istraživanjima procjenjuje se da bi, ne poduzmu li se dovoljno uspješni koraci, rezistencija na antibiotike do 2050. godine mogla postati vodeći uzrok smrtnosti diljem svijeta.

 

Ljekarnici imaju značajnu ulogu u savjetovanju pacijenata i promicanju racionalne primjene antimikrobnih lijekova.

 

Ljekarnici imaju značajnu ulogu u savjetovanju pacijenata i promicanju racionalne primjene antimikrobnih lijekova, ukazujući na preventivne aktivnosti, po potrebi upućivanje liječniku, dajući pisanu informaciju pacijentima o primjeni antibiotika prilikom izdavanja, poticanje pacijenata da potroše cjelokupnu terapiju koju im je propisao liječnik, upućivanje pacijenata kako zbrinuti lijek kada im ostane određena količina antibiotika, suradnja s liječnicima propisivačima da osiguraju količinu lijeka za točno trajanje terapije, preporučivanje primjene bezreceptnih lijekova kod blažih tegoba koje ne zahtijevaju liječenje antibioticima (gripa, prehlada), osiguravanje ažurnih informacija o antibioticima za sve zdravstvene partnere koji sudjeluju u provođenju antibiotske terapije, aktivno sudjelovanje u nadzoru higijene i sprečavanju širenja infekcija u svim zdravstvenim okruženjima, kontroliran sustav nabave i izdavanja antibiotika. Sve bolja edukacija je najvažniji put očuvanju djelotvornosti antibiotika.

 

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics