Pomoć
Pomoć i informacije

Česta pitanja

Mail za upite o web narudžbama:

[email protected]

Mail za stručno savjetovanje:

[email protected]

Pon - Pet 8-16h

Košarica0
Zatvori
Briga za spolno zdravlje – liječenje gonoreje

Što je gonoreja?

Kapavac ili triper spada u spolno prenosive bolesti koju uzrokuje bakterija- gram negativni diplokok Neisseria gonorrhoeae ( gonococcus) koju je prvi puta davne 1879. godine izolirao njemački liječnik Albert Neisser te u njegovu čast navedeni soj bakterije je dobio i ime.

Gonoreja najčešće zahvaća sluznički epitel tijekom spolnog odnosa ( oralnog, vaginalnog i analnog) kojim dolazi do kontakta između sluznica i primarni je način širenja bolesti, a ostali načini prijenosa te rizične skupine koje zahvaća su:

  • Prijenos s majke na dijete tijekom porođaja prolaskom kroz zaraženi porođajni kanal ( vertikalni prijenos)
  • Prijenos prstima nakon kontakta sa inficiranim dijelom tijela
  • U rizične skupine prijenosa spadaju osobe koje često mijenjaju spolne partnere te prakticiraju nezaštićene spolne odnose
  • Samom razvoju i širenju infekcije pogoduju mjesečnica, korištenje spirale te zahvati na maternici ( pobačaj)
  • Gonoreja uvelike povećava šanse za dobivanje HIV-a ( virus humane imunodeficijencije)

Gonorejom su u prvom redu pogođeni muškarci za razliku od većine spolno prenosivih bolesti koje prvotno pogađaju žene. Nakon prvog kontakta rizik od infekcije povećava se za oko 50%, a samo vrijeme inkubacije obično je između 5-10 dana. Kod žena se uglavnom radi o asimptomatskoj, tihoj upali koja u većini slučajeva zapravo bude glavni krivac za kasno postavljanje dijagnoze. Uz infekciju gonorejom često se događaju paralelne upale drugim spolnim bolestima kao što su klamidija i trihomonas.

Gonoreja u muškaraca

Najčešće se manifestira upalom uretre odnosno mokraćne cijevi koju prati:

  • crvenilo, simptomi pečenja ili osjećaja boli prilikom mokrenja ( dizurija)
  • pojava karakterističnog žuto-zelenog iscjetka neugodnog mirisa
  • upala uretre može biti akutna (  urehritis acuta gonorrhoica anterior ) ili kronična ( urehritis chronica gonorrhoica anterior )
  • Upala uretre prelazi u kroničnu upalu ukoliko se bolest ne liječi u stadiju akutne upale uretre

Gonoreja u žena

Najčešće se manifestira pojavom uretralnog cervicitisa; upalom vrata maternice čiji simptomi sežu od blagih do teških i uključuju slijedeće simptome:

  • Osjećaje peckanja i boli prilikom mokrenja ( dizurija)
  • Pojačan vaginalni iscjedak koji može biti bijelo-žućkaste ili žuto-zelene boje neugodnog mirisa
  • Krvarenje između menstruacija
  • Crvenilo i edem grlića maternice
  • Ukoliko se pojavom simptomi ne liječe bolest može zahvatiti i druge ženske reproduktivne organe kao što su jajnici, jajovodi i žlijezde smještene oko uretre te naposlijetku mogu dovesti do razvoja zdjelične upalne bolesti

 

 

Ostali oblici gonoreje

  • Gonokokna infekcija spojnice oka koja se javlja na oku novorođenčeta prilikom prolaska kroz zaraženi porođajni kanal ( Opthalmia neonatorum) – konjuktivitis novorođenčeta
  • Gonokokni faringitis – prenosi se tijekom oralnog spolnog odnosa i najčešće je asimptomatska bolest koja se javlja kod bolesnika sa oštećenim imunološkim sustavom zbog kojeg se povećava opasnost od infekcije
  • Rektalna gonoreja – prenosi se tijekom analnog spolnog odnosa te se može manifestirati i gonokoknim proktitisom koji je praćen pojavom iscjetka iz rektuma, konstipacijom ili zatvorom, bolovima i krvarenjem

Dijagnosticiranje gonoreje

Dijagnostika gonoreje osim anamneze i karakteristične kliničke slike utvrđuje se i:

  • Kultivacijom organizama iz mokraćnog sustava uretre ili cerviksa, odnosno uzimanjem brisa sa inficiranog područja: spolnog uda, rektuma, rodnice i grla. Uzorke je potrebno držati na povoljnoj temperaturi i suhom mjestu uz 5% CO2.
  • Uzorak je potrebno pregledati pod mikroskopom uz bojanje po Gramu gdje se tipično vide gram-negativni unutarstanični diplokoki
  • Metodom temeljenom na nukleinskim kiselinama ( NAAT-ovi) također se mogu uzeti brisevi potrebni za testiranje  gdje u većini slučajeva testovi otkrivaju i druge infekcije uz gonoreju kao što su klamidija i sifilis

Liječenje gonoreje

Liječenje gonoreje potrebno je započeti što ranijom dijagnozom bolesti. Uzročnik infekcije je bakterija, stoga se bolest liječi antibioticima. Također je prilikom liječenja potrebno istovremeno liječiti oba partnera. U obzir liječenja dolazi i kombinirana antibiotska terapija zbog usporednih upala koje prate gonoreju kao što su klamidija ili sifilis.

Zbog sve veće otpornosti bakterija na penicilin , prvi izbor liječenja su antibiotici:

  • Cefalosporini (cefiksim, cefriakson)
  • Doksiciklin
  • Azitromicin

 

Važno je naglasiti kako je nepravilno liječenje infekcije ili odgađanje liječenja antibiotskom terapijom samo put prema pogoršanju. Kako se prilikom liječenja koriste visoke doze antibiotika, potrebno je obratiti pažnju i na pravilniju prehranu kao i uzimanje probiotika za poboljšanje vaginalne i crijevne flore. 

 

Komplikacije neliječenja gonoreje

Ukoliko se gonoreja ne liječi dok je još u akutnoj fazi može dovesti do većih komplikacija koje mogu nepovratno uništiti zdravlje. Kod muškaraca se bolest najčešće proširi na testise i prostatu, a otpuštanjem gonokoknih endotoksina u organizam mogu se pojaviti i sistemske smetnje kao što su: artritis (najčešće zahvaća zglob koljena), osip, meningitis, perihepatitis…

Kod žena se najčešće javlja povišena temperatura, mučnina, povraćanje, bolovi u abdomenu i leđima, nepravilna krvarenja te bol prilikom spolnog odnosa (dispareunija).

Kod trudnica pak može doći do upale plodnih ovojnica (chorioamnionis) , prijevremenog puknuća vodenjaka i prijevremenog poroda. Prolaskom djeteta kroz porođajni kanal može doći do gonokoknog konjuktivitisa na oku novorođenčeta što posljedično može dovesti do sljepoće.

 

 

Prirodni načini liječenja i jačanja imuniteta

Za jačanje imuniteta i pomoć prilikom liječenja u nastavku preporučujemo nekoliko proizvoda na prirodnoj bazi koji osim što imaju jako antibakterijsko djelovanje posjeduju i antivirusno i antifungalno djelovanje.

Konzumacija određena hrane također može pomoći za brže riješavanje infekcije. Neke od namirnica koje preporučamo koristiti su: svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, veće količine jogurta i acidofila koji sadrže dobre bakterije za crijevnu floru, ječam, đumbir, peršin, češnjak, kurkuma, ekstrakt maslinovog lista, koliodno srebro..

 

Ulje divljeg origana

https://bit.ly/3Ek1IXi

Ulje origana sadrži ekstrakt origana (Origanum vulgare) koji ima snažno djelovanja na bakterije. To je prirodni antibiotik, uništava i sprječava rast mnogih bakterija, virusa i gljivica. Preporučuje se kod bakterijskih i virusnih infekcija dišnog sustava ( upala sinusa, grla, bronhitisa, upale pluća...) te probavnog sustava. Vrlo je djelotvoran protiv virusa gripe i bakterije Escherichie Coli. Ne sadrži gluten, šećer, sol i škrob.

Češnjak

https://bit.ly/3UKroSp

Češnjak je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, što ga čini uobičajenim kućnim lijekom protiv bakterijskih infekcija. Opskrbljen antifungalnim svojstvima, češnjak može pomoći i ubijati gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo. Antioksidativna svojstva češnjaka poznata su u liječenju lošeg stanja kože i imuniteta.

Beta-glukan

https://bit.ly/3WPdwIt

Pro Beta Glukan 1275 mg je inovativan proizvod za poboljšanje imuniteta i općeg stanja organizma s nizom prednosti.Pro Beta Glukan 1275 mg sadrži beta -(1,3 /1,6)-d glukan, izoliran iz stanične stjenke kvasca Saccharomyces cerevisiae; koji povećava imunološku aktivnost za 50-120% unutar prvih 72-96 sati od orlanog uzimanja. Jedini beta glukan na tržištu koji sadrži visokopročišćeni (min. 85%) beta -(1,3/1,6)-d glukan u punoj dnevnoj dozi od 1275 mg uz dodatak probiotika Bifidobacterium animalis ssp. lactis BLC1; i antioksidansa vitamina C, D i cinka u punoj dozi.

Vaginalne kapsule/vaginalete/vagitoriji za vaginalnu floru

https://bit.ly/3DYnZZx

Ovaj medicinski proizvod koristi se za pomoć pri liječenju i prevenciji bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Ovaj medicinski proizvod štiti mjesto primjene od vanjskih mikrobnih utjecaja i ograničava mikrobnu kolonizaciju, stvarajući bolje uvjete za regeneraciju tkiva i doprinosi ravnoteži vaginalne flore.

 

Tekst napisala: Ivana Klišanin

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics