Košarica0
Zatvori
Dječji imunitet

Dječji imunitet je tema koja nikad nije toliko aktualna kao u jesensko vrijeme kada mlađa djeca kreću u jaslice i vrtić, a starija u škole. To je početak učestalog pobolijevanja jer se djeca susreću sa  brojnim uzročnicima bolesti (bakterijama i virusima), a s mnogima tek po prvi put. Rastom i razvojem djeteta, raste i osnažuje se i njegov imuno sustav kao temelj zdravlja cijelog organizma.

 

Što je zapravo imunitet?

Imunitet je sposobnost organizma da se obrani od napada stranih  organizama (bakterija, virusa, parazita i gljivica) kao i od vlastitih promijenjenih stanica.  Imunološki sustav je vrlo kompleksan jer u njemu sudjeluju gotovo svi organi našeg tijela. Od napada stranih tvari tijelo se brani  na dva osnovna načina: pasivno (urođenim imunitetom) i aktivno (stečenim imunitetom).

Tek prilikom prvog kontakta sa nekim mikroorganizmom stvaraju se protutijela i upravo ta nedovoljna zrelost dječjeg imuniteta razlog je čestog obolijevanja djece vrtićke i školske dobi. Imunološke reakcije su nepredvidive i ovise o mnogobrojnim faktorima tako da svako dijete reagira drugačije.

 

Razvoj imuniteta

Dječje bolesti su dio odrastanja i ne može ih se u potpunosti izbjeći no osjetljivom dječjem imunitetu može se pomoći. Uz dojenje kao jedan od najvažnijih čimbenika u razvoju imuniteta, kvalitetna i zdrava prehrana svakako je preduvjet za snažan imuno sustav. Fizička aktivnost i boravak na zraku također povećavaju razinu imunoglobulina i osnažuju imunitet.

 

 

Vitamini i minerali

Izuzetno su važni za imunitet jer sudjeluju u njegovim metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcioniranje i zaštitu organizma. Normalnoj funkciji imuniteta pridonose vitamin C, vitamin B6, folna kiselina (vitamin B9), vitamini D i E te minerali selen i cink.

Multivitaminski pripravci su posebno su pogodni za djecu koja nemaju uravnoteženu prehranu jer izbjegavaju određenu vrstu hrane ili imaju smanjeni apetit. Treba obratiti pažnju na porijeklo i sastav pripravaka i primjenjivati ih nakon obroka za optimalnu apsorpciju vitamina topivih u mastima.

Vitamin C stimulira obrambeni sustav, jaki je antioksidans, a za vrijeme bolesti pojačano se troši. Najbolje iskoristiv oblik je iz prirodnih izvora uz dodatak bioflavonoida.

Vitamin D na specifičan način djeluje na imuno sustav, a njegov manjak povećava sklonost infekcijama. Posebno snažno djeluje na virus prehlade. Za njegovu sintezu potrebna je sunčeva svjetlost pa se u zimskim mjesecima preporuča suplementacija uz poseban oprez kod doziranja.

 

Beta-glukan

Znanstveno dokazan snažan imunomodulator je beta-glukan i to njegov najaktivniji oblik beta – (1,3/1,6)-D –beta glukan. On vezanjem za receptor na površini aktivira stanice imunološkog sustava. Također potiče proizvodnju leukocita i trombocita. Uz pauze može se uzimati cijele godine, a posebno za vrijeme bolesti te oporavak nakon iste.

 

Med, matična mliječ i propolis

Med sadrži gotovo sve vitamine i minerale te obiluje antioksidansima kojima duguje svoja antimikrobna svojstva. Osim toga, med je, ako dijete nema alergiju na pelud, savršena zamjena za šećer i slatkiše!

Matična mliječ je bogata vitaminima i mineralima, posebice B kompleksom, te biološki aktivnim spojevima koji djeluju kao prirodni biostimulator. Potiče regeneraciju svih stanica u tijelu te uravnotežuje probavu. Najbolja je u prevenciji i skraćivanju trajanja bolesti.

Propolis djeluje antivirusno i antibakterijski. Pomaže i lokalno anestetski kod bolnog grla te začepljenog nosa.

 

Osim pravilnom prehranom, fizičkom aktivnošću i dovoljnim spavanjem, jačanje dječjeg imuniteta, posebno u zimskim mjesecima kada i samo tijelo troši više energije, postiže se uzimanjem dodataka prehrani, kao što su vitamini i minerali, beta-glukan, med, matična mliječ i propolis, echinacea te probiotici.

 

Probiotici

U crijevnom sustavu nalazi se 80% svih imuloških stanica važnih  za tzv. primarni imunološki nadzor. Stoga zdrava crijevna flora predstavlja prvi ''obrambeni'' zid od štetnih mikroorganizama. Mogu se uzimati preventivno tijekom cijele godine, posebno u vrtićkim skupinama gdje su crijevne viroze učestale i dugotrajne.

 

 Echinacea

Ehinacea ima antivirusno, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, ublažava simptome viroze te skraćuje trajanje bolesti.  Često se koristi sa drugim imunostimulirajućim sredstvima poput vitamina C, cinkom ili propolisom. Ne preporučuje se primjena dulja od mjesec dana u kontinuitetu, nakon čega je potrebna pauza.

 

Tekst napisala: Dina Krnjaić

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics