Košarica0
Zatvori
Esencijalni vitamin C

Stanice našeg organizma proizvode vrlo reaktivne tvari koje sadrže kisik. Prekomjerna proizvodnja ovih tvari može dovesti do stanja koje zovemo oksidativni stres. Oksidativni stres može oštetiti stanice i pridonijeti razvoju kroničnih bolesti. Antioksidansi su tvari koje mogu spriječiti ili odgoditi oštećenja stanica. Vitamin C snažan je antioksidans koji štiti naše stanice od promjena uzrokovanih oksidativnim stresom.

Vitamin C sudjeluje u stvaranju kolagena - proteina kože, hrskavice, vezivnog tkiva i kostiju. Bitan je i za sintezu karnitina – aminokiseline bitne za funkciju srca i mozga. Visoko je koncentriran u leukocitima i brzo se troši kada dođe do infekcije. Iznimno je bitan za apsorpciju željeza.

IZVORI C VITAMINA I SUPLEMENTI

Prirodni izvor C vitamina su zeleno povrće, bobičasto voće i citrusno voće. Najviše vitamina C ima u voću aceroli. Unosom dovoljnih količina voća i povrća zadovoljavamo dnevne potrebe za vitaminom C.

Vitamin C je u dostupan u različitim oblicima i dozama. Najbolje iskoristiv oblik C vitamina je u formulaciji sa produljenim otpuštanjem koji osigurava maksimalnu iskoristivost doze. Za osobe s osjetljivim želucem preporuka je ne kiseli oblik C vitamina.

KOLIKO NAM JE C VITAMINA POTREBNO?

 

Maksimalna dnevna doza C vitamina za zdravu odraslu osobu je 2000 mg.

U stanjima povećanih potreba organizma potrebna je dodatna suplementacija C vitaminom. Suplementacija vitaminom C poželjna je kod oslabljenog imuniteta, alergija, anemija, problema s kožom, kosom, noktima te kod sportaša i pušača.

NEDOSTATAK C VITAMINA I TOKSIČNOST

Nedostatak C vitamina je rijedak. Bolest koja nastaje kao posljedica nedostatka C vitamina zove se skorbut.

Vitamin C ima nisku toksičnost i  vjeruje se da ne uzrokuje ozbiljne štetne učinke pri visokim unosima . Najčešće tegobe su proljev, mučnina, grčevi u trbuhu i druge gastrointestinalne smetnje zbog osmotskog učinka neapsorbiranog vitamina C u gastrointestinalnom trakt.

Marijana Piškulić Radionov, mag. pharm

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics