Pomoć
Pomoć i informacije

Česta pitanja

Mail za upite o web narudžbama:

[email protected]

Mail za stručno savjetovanje:

[email protected]

Pon - Pet 8-16h

Košarica0
Zatvori
Gljivične infekcije stopala i noktiju

Atletsko stopalo je najčešća gljivična infekcija koja se pojavljuje krajem zime, početkom proljeća i tijekom ljetnih mjeseci. Bolest je zarazna i lako se prenosi na ostale dijelove tijela, često se javlja kod sportaša i osoba koje puno vremena provode u čarapama i uskim cipelama. Mjere prevencije mogu smanjiti pojavnost infekcije.

Simptomi atletskog stopala uključuju :

  1. Perutavu kožu između nožnih prstiju, ponekad i na tabanima
  2. Svrbež
  3. Osjećaj pečenja kože na stopalima
  4. Mjehuriće ispunjene tekućinom
  5. Promjenu boje kože (crna, crvena)
  6. Neugodan miris

Kako nastaje?

Atletsko stopalo uzrokuju gljivice - dermatofiti.  Znojenje stopala, zatvorena obuća pogoduju razvoju infekcije.

Liječenje i prevencija

Održavanje kože čistom i suhom iznimno je važno u početku liječenja. Prvi korak je redovita higijena odgovarajućim sredstvima na bazi antiseptika. Drugi dio liječenja uključuje korištenje proizvoda za smanjenje simptoma u obliku krema, masti, otopina koje je potrebno nanositi duži vremenski period.

Ukoliko je infekcija jača, tvrdokornija i zahvaćen je veći dio stopala, potrebno je uključiti liječenje lijekovima u odgovarajućem obliku.

Atletsko stopalo je gljivična infekcija stopala koja zahtijeva redovitu primjenu odgovarajućih lijekova, održavanje kože čistom i suhom kako bi se spriječila ponovna infekcija.

Preventivne mjere uključuju nošenje otvorene obuće, obuće od prirodnih materijala, svakodnevnu higijenu, nakon korištenja bazena higijenu kože stopala, upotrebu preparata sa antiseptičkim učinkom, upotrebu pudera za stopala.

Gljivična infekcija noktiju ili onihomikoza počinje ispod nokatne ploče i širi na cijeli nokat. Češće su zahvaćeni nokti stopala, rjeđe nokti na rukama.

Koji su simptomi:

  1. Zadebljanje nokta
  2. Promjena boje nokta
  3. Pucanje i listanje nokta
  4. Neugodan miris

Kako nastaje?

Gljivična infekcija nokta nastaje kada se gljivice iz skupine dermatofita nasele i razmnože na području ispod nokatne ploče te infekcija zahvati i ostatak nokta. Nokat zadeblja, počne se odvajati od podloge, promijeni boju i strukturu.

Redovito primjenjujte propisanu terapiju, pratite upute svog liječnika i ljekarnika kako biste postigli najbolje rezultate.

Liječenje

Liječenje gljivične infekcije noktiju je dugotrajan proces. Ukoliko s liječenjem počnemo prije nego infekcija zahvati  područje ispod i samu nokatnu ploču, bit će uspješnije i kraće. U početku liječenja proizvodi s eteričnim uljem čajevca ili eteričnim uljem ravensare su odličan izbor. Kao dopunu fitoterapiji poželjno je uključiti proizvode na bazi uree koji će omekšati nokatnu ploču i olakšati prodiranje preparata koji djeluju na gljivice. Kao dobar suport liječenju možemo uključiti tablete s eteričnim uljima koje će djelovati sistemski i ubrzati izlječenje.

Ukoliko se infekcija proširi, zahvati veći dio ploče nokta, potrebno je uključiti lijekove za lokalnu primjenu u obliku lakova ili kreme.

Marijana Radionov,  mag. pharm.

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics