Košarica0
Zatvori
Hijaluronska kiselina u topikalnoj njezi kože – kako djeluje na bore i fine linije

Hijaluronska kiselina uobičajeno se nalazi u raznim anti-age proizvodima poput krema, maski i koncentriranih tretmana. Što je zapravo hijaluronska kiselina i zašto upravo ona predstavlja jedan od najpopularnijih anti-age sastojaka u topikalnoj njezi kože?

Što je hijaluronska kiselina?

Proizvedena prirodno u mladenačkoj koži, hijaluronska kiselina igra ključnu ulogu u hidraciji kože i popularan je sastojak preparata za njegu kože. Hijaluronska kiselina je polisaharidna molekula (velik i složen ugljikohidrat) poznata i kao hijaluronan. Formiraju ga naše stanice i prirodno se javlja u našim tijelima. Uz kolagen i elastin, jedan je od glavnih sastojaka vezivnog tkiva koje okružuje naše stanice kože gdje koži pruža vlagu i čvrstoću. Mlada, zdrava koža sadrži puno hijaluronske kiseline, ali kako starimo, naša koža proizvodi je sve manje, a postojeće rezerve se troše.

Zašto se koristi u dermokozmetičkoj industriji?

Hijaluronska kiselina je snažan humektant, što znači da djeluje poput magneta, privlačeći vodu na kožu. Može vezati između 1.000 i 10.000 puta veće molekule od vlastite težine u vodi (to jest, jedan gram veže između jedne i deset litara). Hijaluronska kiselina također sprječava da koža izgubi previše vlage, pa je od vitalnog značaja za hidraciju kože. Održavanje optimalne hidracije ključno je za zdravu kožu: bez prave količine vode koža se isušuje i manje je učinkovita kao zaštitna barijera. Vizualno gubi sjaj i čvrstinu.

Kako koža stari, stanice kože proizvode manje hijaluronske kiseline, a postojeća hijaluronska kiselina počinje se razgrađivati. To može dovesti do suhoće uzrokovane starenjem, a također je jedan od faktora odgovornih za vidljive znakove starenja kože kao što su fine linije i bore, gubitak volumena i gubitak elastičnosti.

Učinkovita hidratacija kože u 20-ima i kasnije pomaže u odgađanju znakova starenja kože. Svi tipovi kože imaju koristi od proizvoda za njegu koji sadrže hijaluronsku kiselinu, ali posebno su učinkoviti na koži koja je prirodno suha i za kožu u 20-ima kada se javljaju prvi znakovi starenja kože.

Riječ znanosti

Prednosti hijaluronske kiseline u topikalnoj njezi kože lica potvrđene su mnogobrojnim studijama. Istraživanje iz 2014. godine je analiziralo učinkovitost preparata niske molekularne težine (nano-hijaluronska kiselina) i kako djeluju na hidraciju kože, bore i elastičnost kože lica. Istraživanje je obuhvatilo 33 žene, prosječne dobi od 45 godina. Koristile su preparate redovito tijekom 8 tjedana. Mjerenjem i analizom hrapavosti kože, zamijećeno je znatno poboljšanje već nakon 2 tjedna, a poboljšanje elastičnosti kože je primijećeno također nakon 2 tjedna uz kontinuirano poboljšanje redovitom primjenom tijekom 8 tjedana.

Nakon završenog ciklusa od 8 tjedana, zamijećena su poboljšanja u 3 primarna područja:

  • poboljšanje hidracije kože do 96% 
  • smanjenje dubine bore do 40%
  • povećanje elastičnosti i čvrstoće kože do 55%

Potpomognuto ovom studijom, vidljivo je kako hijaluronska kiselina pruža mladenački izgled i vitalnost kože lica, koja se prirodno pogoršava usred procesa starenja kože. Valja napomenuti, kako ne starimo svi na isti način. Postoji mnogo vanjskih i unutarnjih čimbenika tijekom života, koji utječu na smanjenje zdravlja ili stanje organizma. Također, učinak hijaluronske kiseline na usporavanje starenja ne djeluje isto na svakoga. Među čimbenicima koji imaju utjecaja su prehrana, konzumiranje alkohola i cigareta, te genetika, zagađenje zraka i izloženost suncu odnosno UV zračenju koja je primarni čimbenik vanjskog starenja kože i čini oko 80% starenja lica.

Anti-age njega prikladna za sve generacije žena

Eucerin – vodeći inovator unutar njege kože lica i tijela, razvio je Hyaluron-Filler liniju njege kože lica kako bi pružio klinički i dermatološki dokazano učinkovito rješenje protiv starenja kože. Uključuje tri inovativne linije koje klinički i dermatološki dokazano pružaju brojne anti-age učinke. Svaka linija ima različit primarni fokus (bore, gubitak volumena i gubitak elastičnosti) koji osigurava da koži pruži potrebnu njegu u svim fazama starenja.

S obzirom na kožne indikacije i potrebe, ona obuhvaća:

  1. Eucerin Hyaluron-Filler liniju njege koja obuhvaća učinkovite anti-age proizvode koji koži daju mladenački izgled i djeluju na fine linije i bore. Osnovna njega uključuje dnevnu kremu (SPF 15 za n/m kožu, SPF 15 za suhu kožu i SPF 30 za sve tipove kože), noćnu kremu i kremu za područje oko očiju koje odgovaraju svim tipovima kože. Za dodatne rezultate u svakodnevnu rutinu njege preporučuje se uključiti i : koncentrirani tretman, hidratantni booster, noćni piling i serum, hidratantnu masku za lice, korigirajući serum ili pak Vitamin C booster.

  1. Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift liniju njege koja je je namijenjen za njegu kože s dubokim borama i znakovima gubitka volumena, kontura i čvrstoće kože do kojih dolazi kako koža stari. Popunjava duboke bore i redefinira konture lica s efektom podizanja. Osnovna linija njege uključuje dnevnu kremu za normalno do mješovitu kožu i/ili suhu kožu, noćnu kremu i kremu za područje oko očiju koje sve djeluju na duboke bore i redefiniraju konture lica pružajući lifting učinak.

 

  1. Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity liniju njege koja povećava razine kolagena u koži, poboljšava elastičnost kože i vidljivo smanjuje duboke bore i hiperpigmentacije. Osnovna linija sadrži izbor hidratantne njege: dnevne kreme koje pružaju UVA i UVB zaštitu (SPF 30 i SPF 15), kremu za područje oko očiju i noćnu njegu. One su nadopunjene 3D serumom koji učinkovito smanjuje hiperpigmentacije na zreloj koži i kremom protiv hiperpigmentacija na rukama sa SPF 30.

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics