Košarica0
Zatvori
Imunitet - beta glukan

U raznim životnim situacijama, ali i s porastom životne dobi, imunitet slabi. Preopterećenje na poslu, razne brige, posljedice akutnih bolesti, iscrpljenost, sve to dovodi do slabljenja imuniteta.

Kako bi ojačali imunosni sustav i time spriječili obolijevanje ili skratili trajanje bolesti, ljudi često posežu za imunostimulansima. To su tvari koje pojačavaju imunološki odgovor organizma tako što povećavaju broj imunoloških stanica, ubrzavaju njihovu pokretljivost ili olakšavaju prepoznavanje antigena. U tu svrhu najviše se koriste preparati pripremljeni od različitih biljnih vrsta i aktivne tvari izolirane iz prirodnih proizvoda. 

 

Beta-glukan - jedan od najčešćih

Iako su imunostimulativna svojstva beta-glukana u zemljama Dalekog istoka poznata već stotinama godina, češća primjena na našim prostorima bilježi se u posljednjih desetak godina. Kao samostalan preparat, ili s dodacima vitamina C i cinka, jedan je od najčešće korištenih imunostimulansa u posljednje vrijeme. Djelovanje mu je brzo i intenzivno, a očituje se kroz aktivaciju stanica makrofaga, neutrofila, monocita i NK-stanica (stanica ubojica). Povećava fagocitoze i koncentracije enzima koji služe kao glasnici u imunološkom odgovoru. Zbog toga se smatra djelotvornim u različitim infekcijama (bakterijskim, virusnim, gljivičnim). 

 

 

Prema kemijskom sastavu, beta-glukan je polisaharid dobiven izolacijom iz stijenki kvasca Saccharomyces cerevisiae, nekih gljiva (shitake, maitake) i žitarica, poput ječma i zobi. Molekule glukoze povezane su specifičnom β-1,3-glikozidnom vezom, koja je najvažniji čimbenik njegova djelovanja. Beta-glukani kvasca i gljiva sadrže još i β-1,6-veze, a beta-glukani žitarica β-1,4-veze. S obzirom na to da se posljednja dva oblika smatraju manje aktivnima, kvaliteta proizvoda određuje se upravo čistoćom beta-glukana, odnosno količinom sadržaja beta-glukana s β-1,3-glikozidnom vezom. 

 

Djelovanje beta-glukana počinje već 24 do 72 sata nakon uzimanja, tako da proizvode s beta-glukanom ima smisla uzeti i kada su simptomi već prisutni, a ne samo preventivno. Beta-glukan, osim što smanjuje pojavu prehlade i ublažava simptome, učinkovit je i kod infekcija patogenom gljivicom Candidom albicans.

 

Učinkovitost beta-glukana potvrđena je i brojnim studijama, posebice u prevenciji i liječenju bolesti gornjih dišnih putova. Ipak, s obzirom na to da je riječ o snažnom imunostimulansu, valja ga primjenjivati razborito. Preporučuje se davati ga djeci nakon prve godine života. Preventivna doza iznosi od 2 do 4 mg/kg, a terapijske doze mogu biti i veće. Za odrasle je dnevna doza od 20 do 25mg/kg. Beta glukan deriviran iz stanične stjenke kvasca smatra se sigurnom i netoksičnom molekulom čak i ako se uzima u vrlo visokim dozama te kroz duži vremenski period.

Beta-glukan pomaže u liječenju bolesti i stanja poput:

  1. oporavka nakon kirurških zahvata
  2. reguliranja apetita
  3. iscrpljenosti organizma
  4. autoimunih bolesti
  5. šećerne bolesti
  6. alergija
  7. izloženosti kemoterapijama i ostalim invazivnim oblicima terapija
  8. tumorskih oboljenja
  9. bolesti krvi (anemija)
  10. virusnih  i bakterijskih infekcija
  11. gljivičnih i parazitskih infekcija

U nastavku donosimo nekoliko izvojenih proizvoda na hrvatskom tržištu koji u svom sastavu sadrže beta-glukan. Ukoliko vas muče nedoumice oko preparata, na usluzi su Vam djelatnici naših ljekarni. Svojim će znanjem i savjetom pomoći u odabiru pravog proizvoda.

 

SOLGAR BETA GLUCANS IMMUNE COMPLEX A60

Solgarov Beta glukan - imuno kompleks sadrži sinergijsku formulaciju beta 1,3/1,6 glukana, ploda crne bazge, Ester-C®, vitamina D3, cinka, bakra i selena. Vitamini C i D te minerali selen, bakar i cink doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

https://mandispharmljekarne.hr/solgar-beta-glucans-immune-complex-a60-proizvod-4538/

 

YASENKA IMUNO BETA GLUKAN 700+ KAPSULE A60

Imuno BETA GLUKAN 700 PLUS kapsule sadrže visokopročišćeni beta-(1-3/1,6)-D-glukan izoliran iz stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae, vitamin C, cink, koenzim Q10 i ekstrakt korijena ginsenga. Visokopročišćeni beta-(1,3/1,6)-D-glukan veže se na receptore makrofaga i aktivira prirođeni i stečeni imunološki odgovor. Rezultat toga je otežan ulazak patogena u organizam, brže prepoznavanje i uništavanje patogena, smanjen upalni odgovor, jačanje imunološkog sustava beta-glukanima čini ga otpornijim na viruse i bakterije, smanjuje jačinu infekcije i dokazano ubrzava oporavak. Imuno BETA GLUKAN 700 PLUS preporuča se uzimati kod priprema organizma za stresno razdoblje (ispitni rokovi, zahtjevno razdoblje na poslu, sportski napori, jačanje imuniteta), u trenutku kada osjetite nedostatak energije, mentalnog fokusa i kroničnog umora, te za brži oporavak, jačanje imuniteta i povratak snage nakon bolesti.

https://mandispharmljekarne.hr/yasenka-imuno-beta-glukan-700-kapsule-a60-proizvod-5698/

 

PRO BETA GLUKAN 1275MG VREĆICE A30

Visokopročišćeni beta-(1,3/1,6)-D-glukan porijeklom iz kvasca Saccharomyces cerevisiae; kulturu živih liofiliziranih bakterija mliječne kiseline Bifidobacterium animalis ssp. lactis BLC1; vitamin C, vitamin D i cink koji doprinose održavanju normalnog funkcioniranja imunološkog sustava visokopročišćeni beta-(1,3/1,6)-D-glukan porijeklom iz kvasca Saccharomyces cerevisiae; kulturu živih liofiliziranih bakterija mliječne kiseline Bifidobacterium animalis ssp. lactis BLC1; vitamin C, vitamin D i cink.

https://mandispharmljekarne.hr/pro-beta-glukan-1275mg-vrecice-a30-proizvod-4622/

 

HAMAPHARM MIVITA BETA GLUCAN KIDS SIRUP 125ML

MiVita Beta Glucan Kids je visokokvalitetan proizvod za normalnu funkciju imunološkog sustava kod djece. Sadrži visoku dozu visokopročišćenog beta glukana,vitamin C i Cink. Dodatak prehrani. MiVita Beta Glucan Kids sadrži: visoku dozu 10 mg Beta - 1,3/1,6 -D- glucana u 1 ml pripravka, visokopročišćeni Beta -1,3/1,6 -D-glucan, biološki najaktivniji Beta Glucan u kojem je glukoza povezana 1,3 i 1,6 vezom. Zznačajan je sinergijski učinak vitamin C i cinka. Vitamin C i cink doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Ugodnog je okusa maline i djeca će ga rado popiti.

Kao pomoć funkciji imunološkog sustava, djeca mogu uzeti 1 ml MiVita Beta Glucan Kidsa/5 kg tjelesne težine jednom dnevno, kroz 1 do 3 mjeseca. Priložena je šprica za doziranje. MiVita Beta Glucan Kids uzima se ujutro prije doručka ili navečer prije spavanja. Prije upotrebe bočicu dobro proresite. 
Čuvati na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi do 25ºC. Nakon prvog otvaranja čuvajte proizvod u hladnjaku pri temperaturi 2 do 8 ºC te ga upotrijebite u roku od 2 mjeseca. U tekućini se mogu pojaviti bijeli kristali koji ne utječu na kakvoću proizvoda.

https://mandispharmljekarne.hr/hamapharm-mivita-beta-glucan-kids-sirup-125ml-proizvod-1170/

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics