Pierre Fabre akcija - Avene, A-Derma, Ducray i Klorane -30% od 22.04. do 24.04. LINK

Košarica0
Zatvori
Najčešće bolesti dišnog sustava

U nadolazećim mjesecima najčešće su akutne infekcije gornjeg dišnog sustava. Uzročnici se vrlo lako prenose s čovjeka na čovjeka prvenstveno kapljičnim putem (govorom, kihanjem, kašljanjem) ili  dodirom s oboljelom osobom ili kontaminiranih predmeta (kvake, rukohvati). 

Prehlada

To je najčešća bolest dišnog sustava, uzrokuju je različiti virusi, ali i bakterije. U pravilu bolest zahvaća gornje dijelove dišnog puta: nos, sinuse, grlo, no može zahvatiti i grkljan (laringitis) i pluća (akutni bronhitis).

Simptomi: hunjavica, kihanje, začepljenost nosa, grlobolja, promuklost, suhi kašalj, suzenje očiju, konjuktivitis, blaga glavobolja, umor. Temperatura je većinom normalna do blago povišena. Inkubacija traje par dana, a sama prehlada oko 7 dana. Suhi kašalj može se zadržati i par tjedana.

Terapija: mirovanje, odmor, unošenje obilja toplih napitaka, grgljanje toplom slanom vodom, ublažavanje simptoma dekongestivima, analgeticima, antipireticima, antitusicima, jačanje imuniteta. Inhalacija također može pomoći ublažiti simptome prehlade.

Komplikacije prehlade najčešće su krup, akutni bronhitis, pneumonija i sinusitis. Ponekad je kod nekih ljudi čak moguća i astma. 

 

Bronhitis

Predstavlja upalu bronhalnih tuba. Može biti vrlo opasan kod male djece i starijih bolesnika, pogotovo bolesnika koji boluju od astme ili KOPB-a.

Akutni bronhitis -  upala sluznice gornjih dišnih puteva djelovanjem virusa. Obično počinje brzo a traje nekoliko dana do nekoliko tjedna.

Simptomi: otežano disanje, hripanje, povišena tjelesna temperatura, bol u prsnom košu i kašalj sa iskašljavanjem.

Kronični bronhitis - najčešći uzrok ove bolesti je pušenje, onečišćen zrak, smog, industrijski iritansi. Sluznice gornjih dišnih puteva zbog iritacije odebljaju, dišne cijevi se začepe, dolazi do oštećenja pa nastaje emfizem pluća. Tijelo dobiva sve manje kisika i otežan je protok krvi kroz pluća, a mogu se javiti i problemi sa radom srca. Često se vraća, traje dugo.

Simptomi: otežano disanje, kašalj, iskašljavanje koje traje tri mjeseca u godini dana u dvije uzastopne godine, a da to nije posljedica neke druge bolesti ili lijekova.

Terapija: mirovanje, odmor, unošenje obilja toplih napitaka, mukolitički ekspektoransi, po potrebi antibiotici, optimalna klima, često provjetravanje prostorija boravka, ublažavanje simptoma dekongestivima, analgeticima, antipireticima, jačanje imuniteta, inhalacija.

 

 

Upala pluća - pneumonija

To je bolest koju uglavnom uzrokuju neke vrste bakterija ili virusa, no mogu je izazvati gljivice, paraziti ali i jaki iritativni plinovi.

Simptomi: visoka temperatura, glavobolja, bolno i otežano disanje, kašalj, moguć krvav ispljuvak. Disanje će biti otežanije što je veći broj oštećenih alveola. Ponekad može biti oštećen velik dio plućnog krila, ili čak čitavo, što dovodi do smanjenja difuzije kisika u krv. Upala pluća teška je bolest, pa je najbolje odmah javiti se liječniku.

Terapija: lijek ovisno o uzročniku; mirovanje, odmor, unošenje obilja toplih napitaka, ublažavanje simptoma, dekongestivima, analgeticima, antipireticima, jačanje imuniteta, inhalacija.

 

Inhalacijskom terapijom, vlaži se sluznica, olakšava “otapanje” sekreta i lakše iskašljavanje, a i disanje. Primjenjuje se kod svih uzrasta od novorođenčeta do starijih osoba. Glavna prednost inhaliranja je da lijek dublje ulazi u dišni sustav, djeluje lokalno ciljano na respiratornu sluznicu, doza je manja, učinak brz.

 

Kašalj

U svakoj akutnoj virusnoj infekciji postoji faza suhog podražajnog kašlja, zbog oštećenja epitela dišnih putova, gdje se nalaze i receptori za kašalj. Kašalj koji se tada javlja je obrambeni i ne treba ga sprječavati, on omogućava da se nagomilani virus i sekret koji se stvara, izbace iz organizma.

Nakon faze suhog, iritirajućeg kašlja, nastupa faza produktivnog kašlja kada dišni putovi pokušavaju razblažiti koncentraciju virusa time što luče sekret, obrambene stanice hvataju te viruse i uništavaju ih. U ovom procesu i same stanice propadaju i taj otpad od upalne reakcije, čvrsti viskozni sekret, eliminira se kašljem. Takav kašalj treba stimulirati.

Najbolji način je da se uzima dovoljno tekućine, a mogu pomoći i preparati koji sadrže tvari koje razmekšavaju sekret. To nisu lijekovi za iskašljavanje, nego za razmekšavanje i eliminaciju sekreta.

Primjena inhalatora

Pravilno je udisati kroz usta, na usnik ili kroz inhalacijsku masku. Prije svakog izdaha treba zadržati dah par sekundi. Kod male djece dovoljno je da dišu mirno i polako. Inhalator se koristi dok lijek iz spremnika ne nestane, ili ako se inhalira samo fiziološkom otopinom, oko 10-15 minuta.

Nakon svake uporabe inhalatora, treba isprati spremnik, cijev te nastavak za usta, odnosno masku obrisati ili ih ostaviti da se osuše na zraku.

U nastavku donosimo nekoliko vrsta inhalatora koji će pomoći prilikom prehlade, gripe ili nekog drugog respiratornog problema: 

INHALATOR ULTRAZVUČNI PIC AIRPROJET

Pic Solution UltraProjet Plus ultrazvučni inhalator radi gotovo nečujno i stoga je također prikladan za terapije dojenčadi i djece. Ne trebate vodu za korištenje. Trajanje terapije je izuzetno kratko i potrebno vam je oko 5 minuta/terapija (koristeći 5 ml fiziološke otopine), što je upola manje nego kod kompresorskih inhalatora. Inhalator dolazi s iznimno mekom, ergonomski dizajniranom, 2-u-1 silikonskom maskom (za odrasle i djecu), cijevi, usnikom, nastavkom za nos i praktičnom torbicom za pohranu inhalatora i pribora. Duljina cijevi je 60 cm.

https://mandispharmljekarne.hr/inhalator-ultrazvucni-pic-airprojet-proizvod-5806/

INHALATOR KOMPRESORSKI PHILIPS TULJAN SAMI

Philips SideStream tehnologija za raspršivanje lijeka ili fiziološke otopine za brzu, praktičnu i sigurnu primjenu. SideStream tehnologija skraćuje vrijeme terapije na 6 do 8 minuta, s uobičajenih 15 do 20 minuta. Osigurava brzu i efikasnu primjenu lijeka, odnosno veću iskoristivost i to 80 %, za razliku od standardnih čija je iskoristivost 30 do 50 %. Također, osigurava optimalnu veličinu raspršenih čestica, čak ih je 80 % manjih od 5 µm jer čestice veće od toga ne osigravaju terapijski učinak. Povećava i udisajni protok pa veći broj čestica dopire do pluća. Preporuča se primjenjivati kod plućnih infekcija, laringitisa, bronhijalne astme, kroničnog ili akutnog bronhitisa i drugih bolesti dišnog sustava. Kapacitet raspršivača je 8 ml. Dolazi u pakiranju s maskom za djecu, koja je posebno dizajnirana sa slikom kornjače te smanuje mogućnost ulaska aerosola u oči, nastavakom za usta, rezervnim filterom, cijevi za zrak i torbom. Garancija je 3 godine.

https://mandispharmljekarne.hr/inhalator-kompresorski-philips-tuljan-sami-proizvod-1184/

OMRON INHALATOR C28P KOMPRESIJSKI

Omron inhalator C28P napravljen je u suradnji s respiratornim terapeutima za uspješno liječenje astme, KOPB-a, kroničnog bronhitisa, alergija i drugih respiratornih oboljenja, a može pomoći u olakšavanju simptoma kašalja i prehlade. Uključuje Advenced Valve Technology (AVT) kojom se optimizira strujanje lijeka tijekom inhalacije i smanjuje gubitak lijeka tijekom izdisanja. Sinkronizacijom strujanja aerosola s disanjem optimizira se terapeutski učinak inhaliranog lijeka. Tih, učinkovit, pouzdan. Jedini kompresorski Omron inhalator s mogućnošću inhalacije u ležećem položaju. Maske jedinstvenog oblika koje čvrsto prijanjaju uz lice kako bi se smanjio gubitak lijeka, te omogućuje lako održavanje. Vrsta uređaja: kompresorski inhalator; Dobni raspon: dijete, odrasla osoba; Brzina inhalacije: 0,4 ml/min; Otpuštanje aerosola: 0,7 ml; Količina lijeka: 2 ml - 10 ml; Zvuk: 55 dB; Veličina čestica: (MMAD): 2,65 µm; Jamstvo: 3 godine.

https://mandispharmljekarne.hr/omron-inhalator-c28p-kompresijski-proizvod-5285/

Rezervni dijelovi: 

OMRON SET REZERVNIH DIJELOVA ZA DUO BABY INHALATOR

U setu se nalaze: Zelena posudica Plava posudica Cijev Filteri Usni nastavak Dječja maskica Maskica za odrasle

https://mandispharmljekarne.hr/omron-set-za-duo-baby-inhalator-proizvod-14126/

Kapi za inhaliranje: 

APIPHARMA APIPOL KAPI ZA INHALACIJU 20ML

Kapi sadrže tinkturu propolisa i eterična ulja paprene metvice i eukaliptusa. Koriste se kod kod prehlade i gripe, kod poteškoća sa začepljenim dišnim putevima, kod problema sa sinusima.

https://mandispharmljekarne.hr/apipharma-apipol-kapi-za-inhalaciju-20ml-proizvod-4284/

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics