Košarica0
Zatvori
Njega kose

Kaže se da je zdrava i lijepa kosa ukras svake osobe. Osim njene zaštitne funkcije tu je i njena psihološka i sociološka strana te pokazatelj određenog zdravstvenog stanja. Sve je to razlog za potruditi se pružiti joj pravilnu i odgovarajuću njegu. Starenje, opadanje kose te promjene na vlasištu poput svrbeža, prhuti ili seboroičnog dermatitisa najčešće su promjene/oboljenja kose u današnje vrijeme. Veliki je broj uzročnika i agresivnih čimbenika, kao što su UV zračenje, pušenje, nepravilna prehrana, peglanje kose, bojanje kose, razni kemijski tretmani, stres i slično, koji svakodnevno utječu na zdravlje kose. Zato ju je potrebno pravilno njegovati i smanjiti utjecaj vanjskih čimbenika. Prema tipu kose, vlasišta ili određenoj problematici odabire se šampon za kosu, kao najvažniji korak u njezi kose. Njegova zadaća je čišćenje i zaštita kose i vlasišta. Kosi se vraća sjaj i mekoća. Danas postoji široka paleta šampona za kosu s obzirom na njihovu namjenu:

  • Prema tipu vlasišta (suha, masna, normalna kosa)
  • Prema problematici (ispadanje kose, prhut suha/masna, svrbež vlasišta, osjetljivo vlasište, seboroični dermatitis i sl.)

 

 

Bitno je razlikovati pojam vlasišta i vlasi te činjenicu da je moguće imati npr. masno vlasište, a suhu kosu i obrnuto. Potrebno je dobro se upoznati sa stanjem svoje kose i na temelju toga odabrati primjerene preparate. Regeneratori  i maske za kosu su koncentriraniji preparati koji dodatno dubinski hrane kosu, obnavljaju vrhove te sadrže visoke koncentracije određenih supstanci koje pojačavaju željeni tretmanski učinak (poticanje rasta kose, ispadanje kose, regulacija sebuma, čišćenje vlasišta i prhuti, i slično). Osim šampona, regeneratora, maski i koncentrata, poželjno je nahraniti kosu „iznutra“.  Korijen vlasi treba  opskrbiti vitaminima, mineralima i aminokiselinama.

 

Na tržištu postoje različite kombinacije i formulacije pripravaka za kosu koje bi ojačale korijen i samu vlas. Vaš ljekarnik, svojim stručnim znanjem, može Vas savjetovati upravo pri odabiru i primjeni pravog preparata za Vas. Kod jače izraženih problema pravilno i na vrijeme će vas uputiti dermatologu.

 

Poželjni nutrijenti za opskrbu korijena vlasi: 

Vitamini B skupine (biotin, folna kiselina, B6, B12) - Odgovorni su za sjaj, boju i debljinu kose. Dovoljne količine stimuliraju proizvodnju melanina te mogu spriječiti spriječiti gubitak kose. Biotin je bitan u stvaranju keratina.

Cink - Budući da cink izrađuje bjelančevine, a rast dlake ovisi o normalnoj staničnoj reprodukciji i izgradnji proteina, njegov nedostatak može dovesti do oštećenja ili gubitka kose.
Antioksidansi (vitamin A, C, E) - Vitamini A i E daju kosi sjaj i punoću. Vitamin C je važan za stvaranje kolagena, neophodnog za rast kose.

Bakar - Osigurava zdravu pigmentaciju kose.

Omega-3 - Hrani i jača folikule te daje kosi sjaj i debljinu.

Selen, sumpor - Sumpor poboljšava cirkulaciju, dok selen štiti od UV zraka i doprinosi održavanju zdrave kose.

Aminokiseline (cistein, metionin, cistin, arginin i lizin) – Utječu na rast kose i njeno jačanje.

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics