Košarica0
Zatvori
3 osnovne stvari o eteričnim uljima za inhalaciju

3 OSNOVNE STVARI O ETERIČNIM ULJIMA ZA INHALACIJU 

 

Eterična ulja sadrže brojne lakohlapljive i biološki aktivne tvari koje imaju širok spektar djelovanja te se zbog toga koriste za inhalaciju u različite svrhe. Kako odabrati pravo i prepoznati čisto eterično ulje, kako ga primijeniti metodom inhalacije i koje eterično ulje izabrati u određenom stanju saznajte kroz odgovore na 3 pitanja.

 

1.      Zašto eterična ulja iz ljekarni imaju prednost u kvaliteti?

 

Eterična ulja mogu se patvoriti tj. zamijeniti drugim tvarima prirodnog ili sintetskog podrijetla ili se podvrgavaju nepotrebnim i brzim metodama koje mijenjaju sastav eteričnog ulja i smanjuju učinkovitost. Eterična ulja moraju biti pravilno označena i kakvoćom moraju odgovarati međunarodnim normama.

Jedino kemotipizirana ulja čiji je sastav točno definiran imaju terapeutski učinak.

ü  Dobro označeno eterično ulje sadržava naziv, latinski naziv biljke koja je sirovina, dio biljke od koje je proizvedeno, kemotip (sastav), način dobivanja i uzgoja, zemlju uzgoja, alergene, toksikološku oznaku, rok valjanosti i oznaku serije. Prioritet u odabiru imaju kemotipizirana ulja i ona koja imaju jamstvo kvalitete proizvodnje, sirovina i gotovih proizvoda provjerene u neovisnim laboratorijima.

ü  Certifikati analize služe kao dokaz kvalitete i nepatvorenja te su za određena eterična ulja dostupni online.

 

2.      Na koji način primijeniti eterično ulje inhalacijom?

 

Inhalacije se mogu napraviti na tri načina: pomoću vodene pare, suhom inhalacijom ili pomoću difuzera.

 

Ø  Inhalacije vodenom parom rade se postupnim dodavanjem male količine eteričnog ulja da se izbjegne iritacija koja može nastati od veće količine eteričnog ulja. Danas postoje inhalatori sa spremnikom za vodu i nastavkom za usta i nos pa nije potrebno prekrivanje ručnikom što čini inhalaciju ugodnijom. Na 500 ml vruće vode stavi se jedna do dvije kapi eteričnog ulja te se inhalira jednu minutu. Zatim se doda ponovno ista količina kapi i inhalira se jednu minutu te se postupak ponavlja do 10-15 kapi i ukupno 10 minuta inhalacije.

 

Ø  Suha inhalacija se može napraviti pomoću suhe maramice na koju se nakapaju dvije kapi eteričnog ulja te se udiše nekoliko minuta više puta dnevno.  Ta se inhalacija može napraviti i nakapavanjem eteričnog ulja na ručnik ili vatu koja se stavi pored jastuka tijekom spavanja. Pri tome je potrebo paziti da eterično ulje ne dođe u direktan kontakt s kožom kako se ne bi razvila alergijska reakcija.

 

Osobe s astmom i KOPB-om trebaju izbjegavati inhalaciju vodenom parom i suhu inhalaciju jer bi moglo doći do pogoršanja stanja.

 

Ø  U zimskim mjesecima, tijekom sezone respiratornih infekcija, posebno su praktični difuzeri, uređaji koji ne zagrijavaju eterična ulja, nego ih raspršuju hladna i nepromijenjena u zrak. Osim što ugodno aromatiziraju prostor, udisanjem eteričnih ulja ispoljuju se njihovi blagotvorni učinci.

 

Razlikujemo dvije vrste difuzora:

·         Klasični difuzori rade bez vode pa raspršuju samo eterično ulje i tako zrak brže zasićuju eteričnim uljem.

·         Ultrazvučni difuzori raspršuju eterično ulje i vodu čime se vlaži zrak što je poželjno u zimskim mjesecima kad je zrak u zatvorenom prostoru uglavnom suh. U odnosu na klasične difuzore, raspršuju manju količinu eteričnih ulja, ali je i ta količina zadovoljavajuća.

 

3.      Koja se eterična ulja najčešće primjenjuju?

 

Budući da pojedina eterična ulja djeluju na patogene viruse i bakterije u zraku, koriste se učestalo tijekom sezone respiratornih infekcija.  U tu svrhu najčešće se primjenjuju ulja eukaliptusa globulusa i radiate, ravensare, niaulia kemotip cineol, čajevca i kajeputa.

 

Ulje eukaliptusa osobito se koristi kod kašlja jer olakšava iskašljavanje. Mogu ga koristiti odrasli i djeca iznad 3 godine, a eukaliptus radiata mogu koristiti djeca ispod 3 godina i trudnice.

 

Tijekom trudnoće sigurna je primjena eteričnog ulja ravensare, čajevca, lavande, mandravasarotre i ho ulja. U prvom trimestru potrebno je izbjegavati direktnu inhalaciju, ali je dozvoljena inhalacija preko difuzera.

 

Radi poboljšanja mirisa uz navedena ulja mogu se kombinirati eterična ulja usplođa limuna ili grejpa ili se mogu primijeniti već gotove mješavine, kao što su Aromaforce mješavina i Force et Vitalite.

 

Neka ulja djeluju umirujuće, kao što su eterična ulja lavande, cedra i bergamota. U istu svrhu mogu se primijeniti i ulja citrusa  (usplođe limuna, grejpa, gorke ili slatke naranče), ali njihov limunast miris kod pojedinaca djeluje smirujuće, dok kod nekih imaju suprotan učinak.

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics