Košarica0
Zatvori
3 točke koje otkrivaju zašto svi pričaju o vitaminu D

Unos vitamina D putem hrane vrlo je malen. No, ljudski organizam sintetizira vitamin D pod utjecajem sunčeve svjetlosti, tj. UV zraka. Čini se jednostavno održati status vitamina D sunčanjem, ali istraživanja pokazuju da gotovo 50% populacije ima niske koncentracije tog vitamina u krvi. Preporučena koncentracija vitamina D u krvi iznosi 75-125 nmol/L. Koncentracije niže od 75 nmol/L na upućuju na manjak, a koncentracije niže od 50 nmol/L u na nedostatak ili deficit.

1.       Mnogi su pod rizikom od manjka ili nedostaka vitamina D

Pod većim rizikom od nedostatka vitamina D jesu osobe s nedovoljnim izlaganjima suncu (dojenčad, hospitalizirani pacijenti, institucionalno smještene osobe), zatim osobe starije dobi, trudnice, dojilje, tamnoputi, pretili. Smatra se da je na područjima sjeverno od 40° geografske širine stvaranje vitamina D u koži tijekom zime neadekvatno. Stoga su nadomjesna primjena vitamina D i praćenje njegovih koncentracija u krvi posebno važni za stanovnike Republike Hrvatske, osobito njezinog kontinentalnog dijela.

 

2.       Značenje vitamina D za zdravlje je veliko

Vitamin D neophodan je za apsorpciju kalcija iz crijeva i za održavanje gustoće kostiju. Osim toga, uloga vitamina D u ljudskom zdravlju puno je šira. Djelujući kao imunomodulator igra važnu ulogu u prirođenoj i stečenoj imunosti. Dokazano je da je nedostatak vitamina D povezan s povećanom učestalošću bakterijskih i virusnih infekcija. Tijekom aktualne pandemije koronavirusom provedene su studije koje su pokazale da svakodnevno uzimanje vitamina D ima protektivna svojstva od respiratornih infekcija.

 

Preventivne mjere daju dnevni unos vitamina D u dozi:

400IU za djecu do godinu dana,

600IU za osobe od 1 do 70 godina,

800IU za starije od 70.

 

Pacijenti koji pripadaju rizičnim skupinama trebaju uzimati  1500 - 2000IU vitamina D svakodnevno. Niske koncentracije vitamina D u krvi mogu se očekivati kod brojnih bolesti, osobito kroničnih bolesti srca, bubrega, jetre, malignih, autoimunih, neuroloških bolesti, dijabetesa pa je nadomjesna primjena vitamina D korisna za zdravlje. Dodatno, uz pojednime lijekove, kao što su glukokortikoidi i inhibitori aromataze za liječenje raka dojke, nužna je suplementacija kalcijem i vitaminom D radi održavanja gustoće koštane mase.

3.       Jednostavna prevencija i jednostavno liječenje hipovitaminoze D

Na tržištu je vitamin D dostupan u različitim oblicima i dozama. Postoje kapi, sprejevi, kapsule i ampule s različitim dozama. Ovisno o dozi pojedinog oblika, vitamina D može se različitom učestalošću dozirati- svaki dan, jednom ili dva put tjedno ili mjesečno što povećava suradljivost pri uzimanju. Nakon tri mjeseca nadomjesne terapije preporuča se provjera koncentracije vitamina D u krvi.

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics