Pomoć
Pomoć i informacije

Česta pitanja

Mail za upite o web narudžbama:

[email protected]

Mail za stručno savjetovanje:

[email protected]

Pon - Pet 8-16h

Košarica0
Zatvori
5 lijekova za kašalj

5 lijekova za kašalj

U zimskim mjesecima najčešći iritirajući simptom prehlade je kašalj. Za kojim pripravkom posegnuti ovisi o vrsti kašlja.

Razlikujemo dvije vrste kašlja ovisno o prisutnosti sluzi:

Ø  produktivan kašalj, tzv. mokri kašalj prati prekomjerno stvaranje guste sluzi koju je teško iskašljati  

Ø  suhi kašalj nema sluzi za iskašljati pa je kašalj iritantan i neugodan.

Sljedećih 5 točaka donose moguća rješenja za suzbijanje kašlja.

1.       Antitusici su lijekovi koji se koriste za smirenje suhog nadražajnog kašlja bez sluzi. Od biljnih lijekova to su ekstrakt islandskog lišaja, trputca i bijelog sljeza koji, zbog sadržaja biljnih sluzi, oblažu i vlaže sluznicu usta i ždrijela te stvarajući zaštitni sloj smanjuju nadražaj na kašalj. Dolaze u obliku sirupa i pastila. Sirup islandskog lišaja i bijelog sljeza mogu koristiti djeca od godine dana , a sirup trputca primjenjiv je za odrasle i djecu iznad 3 godine. Također, mogu se pomoći kod promuklosti i grlobolje .

Ako nije došlo do olakšavanja simptoma s biljnim pripravcima, može se primijeniti sintetski lijek protiv suhog kašlja (butamirat) koji je dostupan u ljekarnama bez liječničkog recepta. Mogu ga koristiti odrasli i djeca iznad godinu dana.

 

2.       Kod produktivnog kašlja koriste se ekspektoransi i mukolitici. Ekstrakt timijana, jaglaca i bršljana imaju svojstvo razrjeđivanja sluzi i time pospješuju i olakšavaju iskašljavanje.

Često prehlade i virusne infekcije započnu s neproduktivnim kašljem koji nakon nekoliko dana prijeđe u produktivni budući da sluznica proizvodi sve više sluzi. U tom slučaju može pomoći kombinacija biljaka u sirupu koja će smanjiti nadražaj na kašalj i olakšati iskašljavanje.

U ljekarnama su dostupna tri sintetska bezreceptna lijeka za olakšavanje iskašljavanja (acetilcistein, bromheksin, ambroksol). Doziranje ovisi o obliku, a neki oblici tih lijekova prikladni su za djecu od dvije godine.  Istodobna primjena ovih lijekova i antitusika za suzbijanje kašlja se ne preporučuje jer može uzrokovati zastoj sekreta zbog smanjenog refleksa kašlja.

3.       Masti od kamfora, mentola, eukaliptusa i pojedina eterična ulja mogu se koristiti za olakšavanje simptoma kašlja za vanjsku primjenu na koži ili inhalaciju. Masti se nanose na kožu prsa, vrata ili leđa u tankom sloju nekoliko puta dnevno. Potrebno je paziti da se ne razvija alergijska reakcija nakon primjene masti. Djeca iznad 4 godine mogu koristiti masti s kamforom, dok masti s mentolom mogu koristiti djeca iznad 6 godina. Inhalacija mastima ili eteričnim uljima može se primijeniti pomoću posude ili difuzera, nikako ne preko inhalatora.

4.       Inhalacija vodenom parom vlaži sluznicu nosa i grla te može doprinijeti olakšavanju kašlja i smanjenju začepljenosti nosa koja je često prisutna uz kašalj. Inhalacije se mogu provoditi pomoću inhalatora. Ako kašalj prati obilna sekrecija iz nosa, potrebno je redovito čistiti nos hipertoničnim otopinama i eventualno primijeniti dekongestivne kapi za nos koje su dostupne bez recepta u ljekarnama. 

5.       Povećan unos tekućine, vode ili toplog čaja vlaži sluznicu dišnih putova  i smanjuje nadraženost te pojačava učinak mukolitika, tvari koje razrjeđuju sluz kod produktivnog kašlja. Za odrasle osobe preporučuje se unos od 2L tekućine dnevno te izbjegavanje pića koja potiču dehidraciju (alkohol, kava).

Ako je uz kašalj prisutna temperatura koja ne prolazi uz primjenu lijekova za snižavanje temperature ili je sekret gnojan, žućkastosmeđe ili zelene boje, potrebno se javiti liječniku.

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics