Košarica0
Zatvori
5 načina za rješavanje akutne dijareje kod djece i odraslih

Akutni proljev se definira kao više od 3 mekane ili vodenaste stolice unutar 24 h. Uobičajeno traje manje od 7 dana, ne dulje od 14 dana. Najčešći uzročnici akutnog proljeva su crijevna infekcija ili trovanje hranom. Cilj terapije je spriječiti ili liječiti dehidraciju i vratiti crijeva u ravnotežu. To se postiže na sljedeće načine:

1.       Oralne rehidracijske soli (ORS) sadrže određene količine glukoze i soli koji se gube s proljevom. Takve otopine ubrzavaju oporavak sluznice crijeva čime se smanjuje vrijeme trajanja proljeva i povećan gubitak soli i tekućine. Nadoknada izgubljene vode i elektrolita preporučuje se svima, a osobito djeci jer su ona pod većim rizikom od nastanka teške dehidracije. Zbog slanog okusa, djeca mogu odbiti ORS pa se mogu koristiti one s okusom. Otopina ORS pije se u malim gutljajima, a preporučena količina ovisi o stupnju dehidracije. Voda, juhe i druge tekućine nisu adekvatna zamjena ORS zbog nepoznatog sastava elektrolita.

 

2.       Probiotici koji mogu smanjiti težinu proljeva i skratiti vrijeme trajanja za 1 dan su Lactobacillus rhamnosus LGG u dozi dnevno 5-7 dana, te Saccharomyces boulardii u dozi  250–750 mg/dan također 5-7 dana. Oba probiotika mogu koristiti i dojenčad.

 

3.       Adsorbensi imaju sposobnost vezanja metabolita i toksina mikroorganizama i plinove u probavnom sustavu te povećavaju njihovu eliminaciju iz probavnog sustava. To su aktivirani medicinski ugljen i gel silikatne kiseline. Zbog sposobnosti vezivanja lijekova, mogu smanjiti njihov terapijski učinak pa ih je potrebno vremenski odvojiti barem 2 h. Aktivirani medicinski ugljen mogu koristiti djeca izmad 3 godine, a gelove silikatne kiseline djeca iznad godinu dana.

 

4.       Loperamid je OTC lijek koji smanjuje učestalost stolica kod proljeva. Koristi se isključivo kao simptomatska terapija kod djece iznad 12 godina i odraslih ako nije poznat uzročnik proljeva. Ako ne dođe do poboljšanja za 2 dana, potrebno se javiti liječniku.

 

 

5.       Prehrana. Nakon rehidracije preporučuje se nastaviti s uobičajenom prehranom koja zadovoljava energetske potrebe. Dojenje  treba nastaviti tijekom cijele rehidracije. Izbjegavati konzervirane i slatke voćne sokove jer mogu pogoršati proljev. 

 

Ako su prisutni visoka temperatura, krv u stolici, teška dehidracija, nedostatak urina unutar 12 h i ako ne dolazi do poboljšanja nakon 48 h, potrebno se javiti liječniku.

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics