Pierre Fabre akcija - Avene, A-Derma, Ducray i Klorane -30% od 22.04. do 24.04. LINK

Košarica0
Zatvori
Kolagen – u moru dodataka prehrani kako odabrati onaj najbolji za sebe?

Kolagen je jedan od najvažnijih i najzastupljenijih proteina u našem tijelu. Nalazimo ga u sastavu vezivnog tkiva gdje zajedno s elastinom i retikulinom tvori funkcionalnu mrežu vlakana u koju su uronjene sve stanice našeg tijela. Naše tijelo može sintetizirati kolagen, no nakon 25. godine tijelo postepeno proizvodi sve manje vlastitog kolagena te se ujedno smanjuje i kvaliteta tako sintetiziranog kolagena. Kao posljedica toga, s godinama dolazi do stanjivanja i gubitka jedrosti kože, pojave bora, povećanja krhkosti kostiju, slabljenja tonusa krvnih žila, gubitka hrskavice te bolova u zglobovima, itd.

Taj fiziološki gubitak može se nadoknaditi putem sve popularnijih dodataka prehrani koji sadržavaju kolagen dobiven iz izvora životinjskog podrijetla (najčešće od goveda i riba). Zbog toga vam donosimo savjete i odgovore na najčešća pitanja koja se nameću prilikom odabira dodataka prehrani s kolagenom.

KAKO DJELUJU DODATCI PREHRANI S KOLAGENOM?

Dodatci prehrani s kolagenom sadržavaju djelomično razgrađeni kolagen tj. hidrolizat kolagena. Dolaskom u probavni sustav peptidi kolagena se razgrađuju na manje gradivne jedinice (di- i tri-peptide) koje se potom apsorbiraju u tankom crijevu. Smatra se da nakon toga peptidi putem krvotoka dospijevaju u druge organe (poglavito kožu i hrskavicu) gdje potiču stanice vezivnog tkiva na pojačanu sintezu kolagena. Zbog toga ne čudi da su neki od dokazanih učinaka dodataka prehrani s kolagenom:

·         smanjenje bora te povećanje elastičnosti i hidratacije kože

·         poticanje rasta, čvrstoće i sjaja noktiju i kose

·         brže zacjeljivanje postoperativnih rana

·         ublažavanje bolova u zglobovima te povećanje gipkosti

·         jačanje kostiju te brži oporavak nakon operacija ili ozljeda

·         brža obnova i povećanje mišićne mase nakon tjelovježbe

·         jačanje stijenki krvnih žila. 

DOZIRANJE I PRAVILNA PRIMJENA PRIPRAVAKA S KOLAGENOM

Preporučen unos za odrasle pri kojim se dokazano ostvaruju pozitivni učinci na kožu i mišićno-koštani sustav iznosi 5000 – 10000 mg/dnevno. Dnevna doza može se uzeti odjednom ili se može podijeliti u više pojedinačnih doza tijekom dana.

Dodatke prehrani s kolagenom potrebno je uzimati u kontinuitetu

 barem 8 - 12  tjedana kako bi se ostvarili pozitivni učinci.

Ukoliko se kombinira s redovitom tjelovježbom, pripravak je potrebno uzeti približno sat vremena prije tjelovježbe za maksimalan učinak. Kolagen je poželjno uzimati uz obroke zbog pojačanog lučenja probavnih enzima. Prisutnost hrane omogućava i potpuniju apsorpciju, a samim time i dostupnost peptida iz kolagena.

ZAŠTO SE KOLAGEN U DODATCIMA PREHRANI KOMBINIRA S DRUGIM SASTOJCIMA?

Kolagenu se u dodatcima prehrani dodaju razni vitamini, minerali te biljni ekstrakati koji nastoje djelovati na druge korake sinteze kolagena ili fiziološke procese obnove tkiva. Na ovaj način se postiže bolji učinak, što krajnjem proizvodu daje i dodatnu vrijednost u smislu kvalitete.

Primjerice, vitamin C je ključan kofaktor koji sudjeluje u sintezi kolagena. On doprinosi normalnom stvaranju čvrstih i kompaktnih kolagenskih vlakana te štiti stanice od oksidativnog stresa. Drugi najčešći dodatak jest hijaluronska kiselina koja ima važnu ulogu u zadržavanju vlage u međustaničnim prostorima čime koži vraća volumen, a zglobovima povećava gipkost. Često se dodaju i tvari potrebne stanicama za pojačanu sintezu kolagena poput vitamina B kompleksa te minerala poput cinka i mangana (npr. Yasenka Skinage Collagen Prestige). Preparatima za na bazi kolagena mogu se dodavati i tvari poput kondroitina, glukozamina te ekstrakta biljke indijskog tamjanovca koji dokazano doprinose jačanju hrskavice i kostiju te smanjenju bolova u zglobovima (npr. Yasenka Omniflex Flexvital)

POSTOJI LI RAZLIKA IZMEĐU KOLAGENA U PRAHU, TABLETI ILI TEKUĆEM OBLIKU?

Prednost pred tabletama imaju tekući oblici jer se njima zaobilazi proces raspadanja i otapanja tablete te su aktivni sastojci odmah u kontaktu s probavnim enzimima. Kolagen u prahu (npr. Yasenka Skinage Collagen) se obično pripravlja s vodom ili sokom zbog čega postoji vrlo mala razlika između stupnja apsorpcije iz gotovog tekućeg oblika kolagena te onog pripravljenog otapanjem praha.

Tekućim oblikom je lakše postići veće koncentracije kolagena u odnosu na tablete što uvelike olakšava primjenu. Doze tekućih pripravaka kreću se obično od 25-50 ml/dnevno, dok bi se za istu dozu kolagena iz tabletnog oblika trebalo popiti i po nekoliko tableta dnevno (ovisno o proizvođaču).

NA KOJI NAČIN VEGETERIJANCI I VEGANI MOGU POVEĆATI SINTEZU KOLAGENA?

Budući da je kolagen kao protein prisutan samo u namirnicama životinjskog podrijetla, ne postoji njemu istovjetna alternativa u namirnicama biljnog podrijetla. Unatoč tome, moguće je utjecati na povećanje sinteze kolagena unosom biljnih proteina aminokiselinskog sastava sličnog kolagenu (bogatih prolinom i glicinom), primjerice poput soje. Uz to je poželjno kombinirati i dodatke prehrani na bazi vitamina i minerala esencijalnih za sintezu kolagena i jačanje kože. (npr. Hamapharm Mivita Koža Kosa Nokti ili Solgar Skin Nails&Hair). Sličan učinak na sintezu kolagena imaju i preparati na bazi silicija budući da ovaj mineral aktivira ključne enzime u sintetskom putu kolagena. (npr. Pileje Dermobiane ili Kal Silica Plus)

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics