Košarica0
Zatvori
Problemi vlasišta- kako izabrati odgovarajući šampon za kosu?

Što je kosa i koje su njezine faze rasta?

Kosa- skup nitastih izraslina- dlaka koje prekrivaju kožu glave i građene su od bjelančevina te su gusto raspoređene po glavi u odnosu na ostatak tijela. U prosjeku, ljudsko tjeme ima oko sto tisuća folikula, a ljudska kosa u prosjeku mjesečno naraste 1 do 2 centimetra. Folikula dlake predstavlja površinski sloj epidermisa glave iz kojeg raste korijen dlake. Tijekom života iz jednog folikula može narasti oko 20 različitih vlasi.

Faze rasta dlake možemo podijeliti u 3 dijela i to su:

  1. Faza rasta dlake ( ANAGEN) – razdoblje od obično 3. do 5. godina u kojem kosa neprestano raste i jača; oko 90% Vaše kose je trenutno u ovoj fazi
  2. Prijelazna faza dlake (KATAGEN) – vremenski period od oko tri tjedna kada dlaka odnosno kosa ostaje na glavi ali ne raste
  3. Faza mirovanja i opadanja (TALOGEN) – faza opadanja i gubitka kose; folikula dlake postaje neaktivna u razdoblju od 3 mjeseca te se nakon toga ciklus ponovo ponavlja

Tegobe kao što su opadanje ili stanjivanje kose mogu nastati ako je ciklus rasta iz nekog razloga poremećen – tad je faza rasta kraća, a puno kose odjednom prelazi u telogenu fazu, tj. fazu opadanja.

Najčešći problemi vlasišta

Na rast i jačinu kose utječu mnogi čimbenici a najčešći od njih su: genetika, prehrana, pravilna njega kose, hormonska ravnoteža, uzimanje određenih lijekova ali isto tako i kemijska obrada kose odnosno pretjerana upotreba aparata za stiliziranje kose ( pegle za kosu, uvijači i sl.). Najčešći uzrok poteškoća s kosom u većini slučajeva je nedostatak određenih vitamina i minerala kao što su : vitamini B skupine, biotin, cink, željezo i bakar

U najčešće probleme s vlasištem ubrajamo:

  • Perut ili prhut
  • Ispadanje kose
  • Suha i tanka kosa sklona lomljenju vlasi
  • Preuranjene sijede vlasi
  • Masna kosa
  • Seboroični dermatitis ili psorijaza vlasišta
  • Alopecija areata

Suha ili masna prhut

Prhut - pojava koja pogađa oko 40-45 % odrasle populacije i koju uzrokuje gljivica Pityrosporum ovale koja u određenim uvjetima ( hormonska neravnoteža, stres, klimatske promjene..) počinje da se razmnožava i uzrokuje pojačano lučenje loja čiji produkti dovode do iritacije vlasišta i uzrokuju odumiranje stanica.

Jako je važno razlikovati suhu i masnu prhut kako bismo mogli pronaći odgovarajuće tretmane odnosno rješenja.

Suha prhut

Najčešće je prepoznajemo po malim ljuskicama bijele ili sive boje koje primijetimo tijekom češljanja kose. Suha prhut obično nije povezana s nekom patologijom vlasišta, no međutim u većini slučajeva je povezana sa svrbežom tjemena. Suhu prhut potrebno je tretirati posebno formuliranim šamponima za suhu prhut.

Masna prhut

Ljuskice masne prhuti su zadebljane, masne i žućkaste boje koje se najčešće nalaze u nakupinama raspoređenim po cijelom tjemenu. Višak sebuma stvara guste i masne ljuskice koje se lijepe za tjeme i teško se uklanjaju, ako se vlasište nepravilno tretira. Masna prhut se obično češće ponavlja nakon tretiranja upravo zbog toga što sebum pogoduje razvoju gljivica koje uzrokuju prhut te tako narušavanju ravnotežu mikrobioma vlasišta. Masnu prhut je također potrebno tretirati posebno formuliranim šamponima za masnu prhut.

Ispadanje kose

Jedan od najčešćih problema vlasišta koji jednako pogađa i žene i muškarce i koji ima jako puno mogućih uzroka. Najčešći razlozi uključuju: hormonalna neravnoteža, nepravilna prehrana, određene bolesti, emocionalni stres, sezonsko opadanje kose itd. Svakodnevno opadanje kose je normalno ( otprilike do 100 vlasi dnevno), a svako intenzivnije opadanje kroz nekoliko tjedana je znak za uzbunu i tada bi bilo dobro potražiti pomoć stručnjaka.

Ono što samostalno svakako možemo napraviti je uravnotežiti svoju prehranu ili ju obogatiti s vitaminima i mineralima (proteini, cink, vitamin A, omega-3 masne kiseline..), pravilno se nositi sa stresom i pravilno njegovati kosu.

Za savjet oko odabira proizvoda za najbolju njegu kose preporučamo se obratiti ljekarnicima koji mogu preporučiti proizvode koji zadovoljavaju kriterije najboljeg spoja učinkovitosti, kvalitete i sigurnosti.

Suha i tanka kosa sklona lomljenju vlasi

Kod suhe i tanke kose sklone lomljenju vlasi potrebno je ojačati dlaku i postići što veću masu kose. Gubitak mase kose utječe na samu kvalitetu i kvantitetu kose, a masa kose određuje se kroz nekoliko čimbenika: broj pojedinačnih dlaka, debljina dlake i snaga odnosno otpornost dlake. Također, uzroci smanjenja mase kose se najčešće pojavljuju sa povećanjem životne dobi-starenjem i nekim vanjskim čimbenicima kao što je UV zračenje, loša prehrana, zagađenja u okolišu, pušenje itd. i ne utječu nužno na ispadanje kose već na krhkost vlasi.

Stanjivanjem kosa postaje vidljivo manje otporna na oštećenja koja najčešće prepoznajemo na vrhovima kose koja postaje lomljiva te je sve više sklonija pucanju vlasi. Najčešći uzrok tanke i slabe kose je stres ili hormonalna neravnoteža organizma, a kako starimo prorjeđenje kose postaje normalno.

Preuranjene sijede vlasi  

Prirodna boja kose ovisi o pigmentu melaninu koji se nalazi u svakoj folikuli dlake. Stanice koje proizvode melanin nazivaju se melanociti i s godinama propadaju te iz takvih folikula rastu bijele, sijede ili sive vlasi što vidimo kao sijedu kosu. Nakon što folikula dlake prestane proizvoditi melanin, iz njega više nikada ne može izrasti obojena dlaka.

Najčešći uzroci nastajanja sijedih dlaka su: genetika, stres, stil života, rasa i nedostatak određenih vitamina i minerala kao što su vitamin B6, vitamin B12vitamin D i folna kiselina. Svakako je bitno organizmu osigurati uravnoteženu prehranu, kvalitetan  san i izbjegavanje dugotrajnog stresa te jesti zdravu hranu koja uključuje cjelovite žitarice, voće i povrće te puno bjelančevina i antioksidansa.

 

Prekrasna kosa ogledalo je sveukupnog zdravlja našeg organizma. Prehrana, životne navike, stres, hormonalni poremećaji te određene bolesti znatno doprinose izgledu vlasišta i kose te mogu uzrokovati probleme sa opadanjem kose, iritacijom vlasišta i beživotnom, umornom kosom. Stoga,  promjena negativnih životnih navika može drastično poboljšati zdravlje kose. Osim što kosu trebamo hraniti iznutra, moramo je hraniti i izvana.

 

Masna kosa

Najveći uzrok masne kose je prečesto pranje kose. Žlijezde u folikulima proizvode sebum, masnu tvar koja izlazi na površinu. Zadatak sebuma je zaštititi vlasište od isušivanja. Pretjerano pranje narušava prirodnu ravnotežu Vašeg vlasišta i prisiljava ga da nadoknadi gubitak tih masnoća, što se očituje u vidu masne kose. Na mašćenje kose utječu i genetika,  hormonske promjene, stres, neki lijekovi, prečesto češljanje, neprestano dodirivanje vlasišta, pogrešan odabir šampona te pogrešna njega vlasišta.

Prilikom pranja masne kose potrebno je koristiti šampon koji u svom sastavu sadrži manje tvari koje potiču lučenje sebuma i količinski je potrebno što manje šampona koristiti prilikom pranja. Također, regeneratori odnosno balzami jako zamašćuju kosu pogotovo ako se pogrešno apliciraju ( direktno na tjeme, a ne samo na vrhove kose).

Seboroični dermatitis i psorijaza vlasišta

Kronične upale kože koje se najčešće javljaju na područjima pojačanog lučenja loja što uključuje i kosu te ih karakterizira crvenilo kože, ljuštenje kože i perutanje. Seboreja vlasišta uključuje i jak svrbež, perut i ispadanje kose. Najčešći uzroci nastajanja su genetika, hormoni i već spomenuta gljivica Pityrosporum ovale koja zapravo ima glavnu ulogu u nastajanju upalnih područja vlasišta. I psorijaza i seboreja su bolesti koje imaju kroničan tijek s izmjenom različito dugih razdoblja poboljšanja i pogoršanja. U liječenju se također mogu koristit određeni lijekovi koji se primjenjuju na kožu ili se piju oralno. Ukoliko se koža inficira bakterijom također je potrebno uzimati antibiotike, a svakako je poželjno piti i antimikotike koji sprječavanju razvoj gljivica.

Odabir šampona kod ovakvih oboljenja također je jako važan upravo zbog faza pogoršanja i poboljšanja. U fazi pogoršanja vlasište je potrebno tretirati antifungalnim šamponima kao što je npr. Oronazol šampon koji pomaže u suzbijanju svrbeža i opadanja kose ili salicilnom kiselinom -keratolitikom koji pomaže u  uklanjanju ljuskica na tjemenu.

U fazi poboljšanja odnosno mirovanja upale vlasište je potrebno tretirati umirujućim blagim  šamponima za osjetljivo vlasište koji djeluju na svrbež i osjećaj nelagode i vraćaju ravnotežu mikrobioma vlasišta.

Alopecija areata

Najčešći oblik ćelavosti koji prepoznajemo po žarišnom ispadanju dlaka vlasišta i podjednako pogađa i žene i muškarce. Iako nije poznat uzrok vjeruje se kako je najveći okidač poremećaj u radu imunološkog sustava  i izloženost vrlo stresnim situacijama te u osoba s problemima štitnjače. Osnovna terapija liječenja uključuje određene kortikosteroide koji mogu pomoći u smanjenju opadanja kose i pomoći očuvati ostalu kosu.

Kod uznapredovanih slučajeva bolesti dostupne su i novije metode liječenja koje nisu invazivne i koje uključuju transplantaciju kose različitim metodama. Metode transplantacije uključuju:

  • Transplantacija FUE metodom –  minimalno invazivna metoda kod koje se folikularne jedinice vade s donorske regije jedna po jedna i presađuje u područje gdje kosa nedostaje
  • Mezoterapija –  minimalno invazivna metoda u kojoj se koktel vitamina i minerala, hijaluronske kiseline i drugih aktivnih tvari tankim iglicama ubrizgavaju direktno u kožu vlasišta kako bi dubinski nahranili dlaku i potaknuli njezin ponovni rast
  • Terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju –  inovativna metoda obnove rasta dlake ubrizgavanjem vlastite krvne plazme u folikule koja sadrži trombocite i bioaktivne tvari koje pomažu prilikom regeneracije kose

Tekst napisala: Ivana Klišanin 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics