Košarica0
Zatvori
Putna ljekarna za bezbrižan odmor

Putna ljekarna za bezbrižan odmor 

 

Za samu vožnju do odredišta ponesite tablete protiv mučnine ili preparat na bazi đumbira i/ili B6 vitamina, kojima ćete spriječiti eventualne neugodne mučnine, vrtoglavice i povraćanja, posebice u djece. Uzimaju se pola sata prije vožnje i mogu se uzeti više puta na dan ako se dugo vozite.

Manjih ozljeda će vjerojatno biti, stoga ponesite par sterilnih gaza, zavoja i vodootpornih flastera za manje ogrebotine i posjekotine, antiseptik za rane, a protiv opekotina masti i gelove. Za prvu pomoć kod ogrebotina i manjih posjekotina, ranu prvo treba dobro očistiti i dezinficirati, a potom ju zaštititi flasterom ili sterilnom gazom. Ako je posjekotina dublja ili veća, najbolje je potražiti pomoć liječnika.

 

 

Svaka putna ljekarna neka sadrži analgetike i antipiretike. Bezreceptni su paracetamol, ibuprofen, naproksen i acetilsalicilna kiselina. Istodobno smanjuje bol i snižavaju temperaturu. Sa sobom ponesite i toplomjer za mjerenje tjelesne temperature.

Nadalje, zaštitu od insekata i sredstva za tretiranje uboda insekata. Sredstva za zaštitu od insekata djeluju par sati, nakon čega se ponovno nanose na kožu. Ako do uboda dođe obično se primjenjuju gelovi i kreme koji ugodno hlade i sprečavaju crvenilo, svrbež i nastajanje oteklina. Svakako ponesite i pincetu za vađenje trnova, žalaca, ježevih bodlja, krpelja i sličnog.

Jedna od najbitnijih zaštita, obavezna za sve uzraste i sva odredišta, svakako je zaštita kože od sunca. Zaštitne kreme nanose se oko pola sata prije izlaganja suncu u debljem sloju i često se obnavljaju. Obavezna su i sredstva za liječenje eventualnih opeklina ili pretjeranog izlaganja suncu.

 

 

Na putovanju se, uslijed promjene mjesta boravka i načina ishrane, često javljaju i probavne tegobe poput zatvora ili proljeva. Usto, ljeti zbog visokih temperatura prijeti veća opasnost od kvarenja hrane, trovanja i crijevnih viroza. Kako bi smanjili mogućnost oboljenja od crijevne viroze vrlo je važno redovito pranje ruku, voća i povrća te termička obrada hrane. Za moguće ekstremnije slučajeve trovanja ili proljeva svakako uzmite medicinski ugljen i/ili probiotike te rehidracijsku otopinu. Za zatvor se preporučaju laksativi u obliku čepića, sirupa ili tableta.

 

Osigurajte si bezbrižan godišnji odmor svojom putnom ljekarnom.

 

Sa sobom obavezno ponesite i zdravstvenu iskaznicu i medicinsku dokumentaciju, odnosno povijest bolesti, te papir na kojem čitko piše sastav i ime lijeka koji morate uzimati. Ako ste kronični bolesnik nemojte zaboraviti ponijeti svoju propisanu terapiju, pazeći pritom da imate dovoljnu količinu lijeka za vrijeme cijelog odmora.

Prije odlaska u stranu, tropsku zemlju informirajte se o zdravstvenim uvjetima i mogućim rizicima, provjerite je li voda pitka i morate li se cijepiti protiv neke bolesti raširene u tim krajevima.

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics