Košarica0
Zatvori
7 učinkovitih rješenja za grlobolju

Od grlobolje obolijevaju sve dobne skupine. Ipak, najučestalije obolijevaju djeca, čak 6-7 puta na godinu. U gotovo 90% slučajeva grlobolja se javlja u sklopu virusne infekcije za koju je dovoljno simptomatsko liječenje bez posjeta liječniku i primjene antibiotika. Preporuča se uzimati dovoljno tekućine i izbjegavati govor i pjevanje koliko je to moguće, pušenje i duhanski dim koji iritiraju sluznicu grla. Dodatno, olakšavanje grlobolje moguće je postići primjenom nekih od sljedećih lijekova ili pripravaka:

 

1.       Protuupalni i analgetski lijekovi. Prvi lijek izbora za djecu i odrasle je paracetamol, a mogu se primijeniti i nesteroidni protuupalni lijekovi kao što je ibuprofen. Acetilsalicilatna kiselina može pomoći odraslima, ali nije prikladna za djecu ispod 16 godina.

 

2.       Antiseptici u obliku pastila, sprejeva ili otopina za grgljanje služe za dezinfekciju usne šupljine djelujući na uzročnike grlobolje i na simptome otečenosti, crvenila i bolnosti grla. Pastile s antisepticima namijenjene su odraslima i djeci iznad 6 godina. Otapaju se u ustima svaka 2-3h do najveće propisane dnevne količine pastila ovisno o lijeku. Sprejevi za usnu sluznicu prikladniji su oblici za pedijatrijsku populaciju. Sprej benzidamklorida djeluje protuupalno i smanjuje bol te se može primijniti kod djece iznad 4 godine. Otopine za grgljanje namijenjene su odraslima i djeci iznad 7 godina. Mogu se koristiti nerazrijeđene više puta dnevno tako da se grgljaju u usnoj špljini 20-30 sekundi i zatim ispljunu. Preporuča se ne konzumirati hranu i pića najmanje 1h nakon primjene lijeka neovisno u kojem se obliku nalazi.

 

3.       Lokalni anestetik. Neke pastile i sprejevi sadrže lokalne anestetike s dodatnim učinkom na smanjenje boli i olakšavaju gutanje. Namijenjene su za djecu iznad 6 godina. Lijekovi prvih triju skupina dostupni su u ljekarnama

 

 

4.       Kadulja ima protuupalno, antiseptičko i adstrigentno djelovanje (steže tkivo). Mogu se primijeniti pastile, sprej ili pripremiti infuz s listovima kadulje koji se grglja. 

 

5.       Hijaluronska kiselina i islandski lišaj u obliku pastila i sprejeva za grlo oblažu sluznicu grla, stvaraju zaštitni film te ublažavaju nadraženost grla, suhoću, promuklost i tegobe s gutanjem. Pastile s islandskim lišajem namijenjene su za odrasle i djecu iznad 4 godine, a one s hijaluronskom kiselinom za djecu iznad 6 godina.

 

6.       Propolis zbog svog protuupalnog i antimikrobnog učinka preporuča se za ublažavanje simptoma grlobolje, a primjenjuje se u obliku spreja ili pastila. Prednost imaju standardizirani i pročišćeni oblici propolisa.

 

 

7.       Slana otopina može pomoći u smanjenju iritacije grla i ublažavanju boli. Otopina se priređuje dodavanjem ¼ velike jušne žlice kuhinjske soli u 2dl tople vode. Otopina se može grgljati ili inhalirati pomoću elektirčnog inhalatora.

 

Ukoliko se pojavi temperatura iznad 38 °C, opća slabost, gnojni eksudat na ždrijelu, povećani limfni čvorovi na vratu, uz odsustvo kašlja i curenja iz nosa, potrebno se javiti liječniku kako bi se procijenila nužnost antibiotika.

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics