Košarica0
Zatvori
Ambrozija i alergija

Što je ambrozija?

Ambrozija je korovna biljka koja proizvodi veliku količinu peludi. Pelud je uzrok visokog alergogenog potencijala biljke. Ambrozija proizvede 8 milijuna peludnih zrnaca tijekom 5 sati, a 20 do 30 zrnaca po m3 dovoljna je količina da izazove alergijsku reakciju. Pelud ima visok aerogeni potencijal, vjetrom se širi do jedan kilometar oko biljke. Ambrozija nastanjuje napuštena staništa, a kao korov raste u nasadima soje, suncokreta, kukuruza. Najveća koncentracija peludi je tijekom kolovoza i početkom rujna kada je i pojavnost alergijskih reakcija najveća.

 

Kako se možemo boriti protiv ambrozije?

Širenje ambrozije može se kontrolirati okopavanjem, plijevljenjem, pročupavanjem, košnjom i upotrebom herbicida. Ukoliko primijetite postojanje ambrozije, obavijestite Zavod za javno zdravstvo. Najbolji učinci eliminiranja ambrozije postižu se u vrijeme dok biljka nije u fazi cvatnje.

 

Što je alergija i koji su simptoni alergije na ambroziju?

Alergija je reakcija našeg imunološkog sustava na tvari kao što je pelud. Tvari koje izazivaju alergijske reakcije zovemo- alergeni.

Pelud u organizam ulazi zrakom preko dišnog sustava. Najčešće reakcije na peludne alergene su svrbež, oticanje vjeđa, curenje nosa i kihanje, a kod dijela ljudi može izazvati puno ozbiljnije reakcije: kašalj, gubitak daha. Na pelud, kao i na druge alergene možemo postati osjetljivi tijekom života.

 

 

Mjere samopomoći i liječenje 

Najveća koncentracija peludi je za vrijeme sunčanih i vjetrovitih dana, ujutro i prijepodne. U navedenom periodu ne savjetuje se provjetravati stan kao niti boraviti na otvorenom. Tijekom vožnje treba držati zatvorene prozore. Boravak na otvorenom dobro je planirati nakon kiše kada je koncentracija peludi u zraku najmanja.

Preporučuje se tuširanje nakon dužeg boravka na otvorenom kao i ispiranje nosa otopinama morske vode sa tvarima koje oblažu sluznicu i stvaraju fizičku barijeru na sluznici kao što su hy-cell kompleks i ektoin. Otopine morske vode vlaže, a hy-cell kompleks i ektoin smanjuju kontakt sluznice sa peludi, a posljedično i smanjenje iritacije.

Ukoliko je alergijska reakcija neugodna uz simptome svrbeži, curenja nosa, svrbež očiju, kihanje, začepljenost nosa, koristimo lijekove antihistaminike koji će smanjiti intenzitet alergijske reakcije. Preventivno na organizam u svrhu jačanja imuniteta i smanjenja intenziteta alergijske reakcije možemo djelovati koristeći i preparate na bazi antioksidansa kvercetina i ulja crnog kima.

 

Peludna prognoza

Zavod za javno zdravstvo svakodnevno objavljuje peludnu prognozu, sa detaljnim prikazom koncentracije peludi u zraku. Prateći peludnu prognozu možemo prilagoditi svakodnevne aktivnosti na otvorenom.

 

Tekst napisala: Marijana Piškulić-Radionov, mag.pharm

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics