Yasenka web akcija -30% popusta traje od 30.03. do 08.04. LINK

Košarica0
Zatvori
Edukacija o prevenciji i ublažavanju opeklina od sunca u 7 točaka

1.       Opekline od sunca nastaju prekomjernim izlaganjem suncu, što ne ovisi samo o intenzitetu sunčeva zračenja i duljini vremena provedenog na suncu, nego i o debljini kože, fototipu i hidrataciji. Dovoljno je kratkotrajno izlaganje suncu da nastanu opekline. Budući da se štetnost sunčevih zraka akumulira kroz život, ponajviše u djetinjstvu i adolescenciji, mala djeca i adolescenti trebaju se osobito štititi od sunca.

 

2.       Opekline od sunca mogu nastati i kad je oblačno vrijeme jer UV zrake prolaze kroz oblake.  Snijeg, led, svijetli pijesak i voda reflektiraju UV zrake i mogu imati gotov jednak učinak na nastanak opeklina kao i direktne sunčeve zrake. 

 

3.       Opekline od sunca razvijaju se 6 sati nakon izlaganja suncu, najjače su u prva 24 sata. Ako je koža crvena i vruća neposredno nakon sunčanja, kasnije se mogu očekivati teže opekline. Ako se uz nastale opekline od sunca pojavljuju opći simptomi kao što su vrtoglavica, glavobolja, povišena temperatura, smetenost, ubrzan srčani puls ili plitko disanje, potrebno se javiti liječniku.

4.       Neki lijekovi mogu pojačati osjetljivost na UV zračenje pa se preporučuje korištenje preparata visoke zaštite. Sa svojim liječnikom ili ljekarnikom provjerite koristite li takav lijek. 

5.       Proizvodi koji navode da sadrže prirodnu UV zaštitu, kao što je ulje maline nemaju dokaza o točnoj razini zaštite te se preporučuje primjena proizvoda s točno definiranom zaštitom od UVA i UVB zraka.

 

Proizvodi za zaštitu od sunca su učinkoviti u sprječavanju nastanka opeklina od sunca.

Da bi naznačeni SPF bio učinkovit, ključno je nanijeti proizvod u dovoljnoj količini, što znači da 6 čajnih žlica proizvoda (cca 36g) treba iskoristiti za mazanje tijela prosječne odrasle osobe.

Smanjena količina proizvoda značajno smanjuje razinu zaštite i povećava rizik od opeklina.

No, proizvodi za zaštitu od sunca ne pružaju 100% zaštitu pa je nužno pridržavati se pravila izbjegavanja prekomjernog sunčanja od 11 do 16h, nošenja šešira, naočala i majica, a samu zaštitu je potrebno nanijeti barem 30 min prije izlaganja suncu, obnavljati ju svaka 2 sata, osobito nakon znojenja, kupanja i brisanja ručnikom.

6.       Ako se pojave opekline od sunca, potrebno je piti što više tekućine, a kožu hladiti oblozima, losionima, balzamima i gelovima koji hlade. Oporavak kože nakon opeklina mogu pospješiti pripravci dekspantenola koji vlaži kožu i potiče epitelizaciju, gel aloe vere i kamilice te riblja mast koja zbog svojih svojstava potiče zacjeljivanje kože. 

 

7.       Pojedini suplementi mogu smanjiti negativan učinak UV zračenja i biti pomoć u oporavku kože od postojećih oštećenja. Zbog svojih antioksidativnih svojstava za zaštitu kože najučinkovitija je primjena beta kerotena, astaksantina, luteina, likopena, vitamina C, E i A te selena i cinka i njihovih kombinacija.  

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics