Yasenka web akcija -30% popusta traje od 30.03. do 08.04. LINK

Košarica0
Zatvori
higijena nosa

Nosna je šupljina obložena sluznicom čije su funkcije brojne. Nosna sluznica zagrijava i vlaži zrak koji udišemo, omogućuje nam osjet njuha, štiti naše donje dišne puteve od prodora štetnih čimbenika iz zraka. Naime, sa zrakom koji udišemo, u našu nosnu sluznicu ulaze i brojne čestice koje mogu djelovati infektivno, alergeno ili iritativno te će kontakt takvih čestica s nosnom sluznicom potaknuti reakciju imunološkog sustava nosa. Zdrava je nosna sluznica zaslužna za zadržavanje, filtraciju i izbacivanje takvih potencijalno štetnih tvari.

Tijekom hladnijeg razdoblja godine, jeseni i zime, često se susrećemo sa dva podjednako neugodna problema pri disanju kroz nos – isušenom sluznicom i pretjeranom vlažnom sluznicom. Isušenost je najčešće uzrokovana boravkom u zatvorenom prostoru dok se pretjerana vlažnost sluznice javlja pri boravku na otvorenom.

Češći boravak u zatvorenim grijanim prostorima u kojima postoji manjak vlage u zraku može isušiti nosnu sluznicu i učiniti je povoljnijom sredinom za naseljavanje mikroorganizama

Boravak na otvorenom i udisanje hladnog zraka za posljedicu ima oticanje sluznice nosa uz pojačano lučenje sluzi što u konačnici dovodi do neprohodnosti nosa i otežanog disanja.

Svakodnevna higijena i vlaženje nosne sluznice

Svakodnevna briga o zdravlju nosne sluznice iznimno je važna za zdravlje cijelog organizma. Prvenstveno naglasak treba staviti na higijenu nosne šupljine kojom, osim čišćenja, održavamo i vlažnost nosne sluznice kako bi sve njene funkcije bile održane. Za takvu su učestalu primjenu optimalni sprejevi za nos na bazi morske vode.
Svakodnevno se za higijenu nosa mogu primjenjivati izotonični sprejevi. U njima je koncentracija soli usklađena s prirodnom razinom u stanicama epitela nosne sluznice te neće uzrokovati isušivanje sluznice.
Takvi sprejevi u svom sastavu mogu imati i dodatne sastojke poput pantenola ili Aloe veru koji oblažu i njeguju sluznicu nosa te djeluju umirujuće ukoliko je sluznica isušena i nadražena.

Osim sprejeva za nos, iznimno povoljan učinak na sluznicu imaju i masti za nos koje sadrže aktivne sastojke za njegu i regeneraciiju nosne sluznice poput d-pantenola te vitamina A i E. Masti za nos se također mogu primjenjivati svakodnevno. Njihove povoljne učinke osobito osjećamo zimi kada je nosna sluznica često izložena hladnom vanjskom zraku ili pregrijanom i isušenom zraku u zatvorenim prostorima.

Začepljen nos

Začepljen nos i otežano disanje otežavaju nam svakodnevno funkcioniranje prvenstveno tako što remete san i ne omogućuju kvalitetan odmor. Potencijalnih uzroka začepljenosti nosa je nekoliko, počevši od malo duljeg boravka na hladnom zraku do alergija te prehlada i viroza.

Kada je nos začepljen, preporučuje se primjena hipertoničnih sprejeva s morskom vodom koji sadrže višu koncentraciju soli od onih za svakodnevnu higijenu.
Hipertonične otopine djeluju tako da umanjuju otok sluznice i normaliziraju lučenje sluzi što, u konačnici, dovodi do poboljšane prohodnosti nosa. Kada se hipertoničnim otopinama dodaju još i pantenol ili Aloe vera za njegu i obnovu nosne sluznice te sastojci poput eukaliptusa koji djeluje osvježavajuće, osjećaj ugode pri disanju se dodatno poboljšava.

Ukoliko se koriste uz konvencionalne nazalne dekongestive poput ksilometazolina, oksimetazolina ili nafazolina koji vazokonstrikcijom smanjuju otok nosne sluznice, hipertonični sprejevi za nos će poboljšati njihovo djelovanje i smanjiti učestalost i trajanje njihove primjene. 
Hipertonične otopine za nos prikladne su za primjenu kod djece starije od 6 godina i odraslih osoba, čak i onih kod kojih je primjena konvencionalnih dekongestiva kontraindicirana poput osoba s povišenim krvnim tlakom.

Briga o zdravlju dišnih puteva

Zdravlju svojeg dišnog sustava možemo dodatno doprinijeti primjenom eteričnih ulja koja možemo, zajedno s vodom, u prostoru raspršiti pomoću aroma difuzera. Na taj se način postiže učinak ovlaživanja zraka što u konačnici sprječava isušivanje sluznice nosa, a ujedno prostor u kojem boravimo ispunjavamo ugodnim mirisima eteričnih ulja.

Raspršivanjem eteričnih ulja u prostoru stvara se i nepovoljna sredina za štetne mikroorganizme u zraku jer većina eteričnih ulja ima antibakterijsko i/ili antivirusno djelovanje. U razdoblju godine kada su respiratorne infekcije učestalije, preporučljivo je za svoj aroma difuzer odabrati eterična ulja poput čajevca, ravintsare ili eukaliptusa, jer ona, osim što svojim mirisom stvaraju u domu mirisnu atmosferu idealnu za opuštanje, ujedno povoljno djeluju na zdravlje i prohodnost dišnih puteva.

 

 

Tekst pripremila: Iva Sesar, mag.pharm. u suradnji sa ZU Mandis pharm

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics