Košarica0
Zatvori
Kako se pripremiti za sezonu alergija

Kako se pripremiti za sezonu alergija

Dolaskom proljeća počinje i sezona alergija. Do alergija dolazi kada imunološki sustav pretjerano reagira na bezopasne tvari (poput peludi, prašine itd.), tretirajući ih kao potencijalne prijetnje. Pritom dolazi do niza kemijskih reakcija u tijelu te do aktivacije stanica koje se nazivaju mastociti, koje počinju otpuštati upalne medijatore, od kojih je najznačajniji histamin. Otpuštanjem histamina dolazi do tipičnih alergijskih simptoma, poput svrbeža očiju, curenja nosa i kihanja.

Uz klasičnu terapiju antihistaminicima, postoje i načini pripreme za sezonu alergija, kako bi se smanjili simptomi. U te svrhe, najznačajniju ulogu imaju crni kim, opnasti kozlinac, kurkumin i kvercetin.

Da bi imali učinak, crni kim, kozlinac,  kurkumin i kvercetin je potrebno početi uzimati minimalno mjesec dana prije sezone alergija.

Ulje crnog kima (Nigella sativa) sadrži nezasićene masne kiseline, esencijalna ulja, esencijalne aminokiseline te vitamine i minerale. Najzastupljenija nezasićena masna kiselina je gama-linolenska i ona ima utjecaj na imunološki odgovor organizma. Svojim regulacijskim djelovanjem može značajno smanjiti, često i neutralizirati pretjerane reakcije na alergene. Esencijalna ulja smiruju i čiste gornje dišne puteve, što je korisno kod alergijskih reakcija i respiratornih infekcija. Osim navedenog, ulje crnog kima ima i antioksidativno i antifungalno djelovanje.

Zbog svih povoljnih djelovanja na organizam i imunološki sustav, na ulju crnog kima je do sada napravljeno više stotina istraživanja. Dokazano je da može pomoći kod želučanih tegoba, povišenog krvnog tlaka, poremećaja spavanja i glavobolja. Gama-linolenska kiselina je komponenta ljudske kože te može pomoći kod kožnih oboljenja.   

Opnasti kozlinac (Astragalus membranaceus) je biljka tradicionalne kineske medicine. Ima pozitivan učinak kod alergija, bolesti srca, kroničnog umora i dijabetesa. Djeluje protuupalno i antioksidativno. Može pomoći kod bakterijskih i virusnih infekcija te pojačava otpornost organizma prema vanjskim čimbenicima, poput alergena.  

Aktivni sastojak kurkume (Curcuma longa) je kurkumin, polifenol s protuupalnim, antiseptičkim, antioksidativnim i antitumorskim svojstvima. Inhibira otpuštanje histamina iz mastocita, na čemu se zasniva antialergijsko djelovanje.  

Iako kurkuma postaje sve popularnija kao začin, udio kurkumina čini svega 3% te da bi se ostvarili povoljni učinci ipak bi trebalo posegnuti za dodacima prehrani. Zbog niske bioraspoloživosti trebalo bi birati one preparate gdje se kurkumin nalazi u posebnim formulama solubilizata u micelama ili gdje su dodane tvari poput crnog papra, koje povećavaju njegovu bioraspoloživost.

Kvercetin pripada u skupinu bioflavonoida te ima prvenstveno snažno antioksidativno djelovanje, zbog čega je često prvi izbor u jačanju imuniteta.  Kao i kurkumin, kvercetin inhibira otpuštanje histamina i pokazuje antialergijsko djelovanje. Najnovije studije pokazuju da uzimanje kvercetina minimalno 5 dana u kontinuitetu smanjuje simptome poput kihanja, curenja i svrbeža nosa.

Osim navedenih preparata, poželjno je uzimati i kalcij i vitamin C. Kalcij djeluje na način da smanjuje propusnost kapilara i tako ublažava alergijsku reakciju, a vitamin C smanjuje razinu histamina.

Kako bi najlakše odabrali proizvod koji odgovara Vašim potrebama, za pitanja o kontraindikacijama i načinu primjene zatražite savjet naših ljekarnika.

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics