Pierre Fabre akcija - Avene, A-Derma, Ducray i Klorane -30% od 22.04. do 24.04. LINK

Košarica0
Zatvori
Mjere prevencije raka kože

Incidencija raka kože tj. malignog melanoma u stalnom je porastu što predstavlja javnozdravstveni problem. Glavni čimbenik za razvoj melanoma je prekomjerno izlaganje UV zračenju, bilo iz prirodnog izvora ili u solarijima. Česte opekline od sunca, osobito u mladosti, veliki broj madeža, atipični i displastični madeži koji su često veći, nepravilnih rubova i boje te osobe svijetle puti (crvene, svijetle kose, plavih očiju, s pjegama) pripadaju također rizičnim čimbenicima. Adekvatna zaštita od sunca i samopregledi madeža imaju važnu ulogu u prevenciji, ranoj dijagnozi i liječenju bolesti.

Pravila zaštita od sunca i UV zračenja najučinkovitija je metoda prevencije melanoma i ona uključuje sljedećih 7 točaka:

1.       Izbjegavanje izlaganja suncu od 11 do 15 sati, ponegdje i dulje

2.       Boravak u hladu

3.       Nošenje fotoprotektivne odjeće koja prekriva ruke i noge, šešira s velikim obodom za zaštitu lica i vrata, te nošenje sunčanih naočala s UV zaštitom

4.       Korištenje krema sa zaštitnom faktorom

Kreme sa zaštitnim faktorom ne zamjenjuju druge navedene mjere zaštite već se moraju zajedno primjenjivati jer niti jedna krema ne pruža potpunu zaštitu kože. Način nanošenja kreme od izuzetne je važnosti, a uključuje nanošenje obilnije količine kreme i mazanje 30 minuta prije izlaganja suncu i ponavljanje svakih 2-3 h. Preporučuje se koristiti kreme s najmanje SPF30 i UVA  filtrima.

5.       Djeca su pod većim rizikom pa je mjere potrebno primjenjivati s većim oprezom kod djece. Djeca ispod 6 mjeseci ne smiju biti izložena suncu.

6.       Solariji povećavaju rizik od nastanka raka kože pa je preporučeno izbjegavati odlaske u solarij.

7.       Pratiti UV indeks preko službenih izvora koji označava jačinu UV zračenja u određeno doba dana na određenom mjestu.  Što je UV indeks viši, veća je opasnost od oštećenja kože.

Samopregled madeža

Ovaj je pregled vrlo jednostavan i daje mogućnost pravovremenog postupanja sa sumnjivim madežima. Provodi se samostalno uz pomoć ogledala ili druge educirane osobe prema ABCDE pravilu. ABCDE su prva slova obilježja na koje treba obratiti pozornost kod promjene madeža.

A (asymmetry) – asimetričan, nepravilni oblik

B (border) – nepravilni rubovi

C (color) – nejednolika obojenost

D (diameter) – promjer madeža veći od 6 mm

E (evolution) – promjene u veličini, boji, obliku ili uzdignutosti

Prilikom samopregleda ne smije se zaboraviti ni jedan dio tijela, osobito vlasište, stražnji dio tijela, stopala, nokti, intimna područja, područje između prstiju. Ako je uočena sumnjiva promjena u madežu, potrebno se javiti liječniku dermatologu.  

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics