Košarica0
Zatvori
Vrste kućnih COVID testova i njihova upotreba

Kućni COVID testovi su ove jeseni jedan od najtraženijih proizvoda koje možete pronaći u ljekarničkom asortimanu. Shodno tome valja razjasniti nejasnoće s kojima se na dnevnoj bazi susreće sve veći broj pacijenata kako bi rezultati bili što precizniji i točni te kako ne bi došlo do nezgoda uslijed nepravilne upotrebe testova.

 

COVID test služi isključivo kao pokazatelj ispitivanog stanja, u ovom slučaju uzročnika bolesti COVID-19. Na istom principu funkcioniraju testovi za trudnoću ili ovulaciju, za određivanje ketona ili pak za određivanje različitih vrsta droga. Rezultat služi kao smjernica za vlastitu sigurnost, kao i bilo koji od već navedenih vrsta testova. COVID testovi, dakle nisu 100 posto pouzdani i ne mogu zamijeniti dostupna testiranja u specijaliziranim ustanovama za njihovo provođenje, ali su vrlo dobar indikator kako postupati dalje po dobivenom rezultatu.  Ovisno o rezultatu koji test pokaže, potrebno se javiti svom odabranom liječniku opće prakse za daljnje postupanje u slučaju zaraze SARS-CoV-2 virusom.

Općenito, COVID test je potrebno upotrijebiti ukoliko već imate neki od simptoma SARS-CoV-2 virusa, poput:

-          povišene tjelesne temperature

-          kašlja

-          umora

-          gubitka osjeta okusa ili mirisa

-          glavobolje ili drugih

Tada je njegov rezultat gotovo 100 posto točan jer u toj fazi bolesti u organizmu su već prisutne veće količine virusa i gotovo je ne moguće da test pokaže nepravilan rezultat, osim ako je u pitanju greška u nekom od proizvodnih procesa. U tom slučaju, ako imate neke od navedenih simptoma, a test se pokazao negativnim, svejedno kontaktirajte svog liječnika opće prakse.

U našim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama možete pronaći tri vrste testova, od tri različita proizvođača, koji su odobreni od strane HALMED-a.

Postoje tri osnovne vrste COVID testova, odnosno tri vrste uzoraka, kojima je moguće utvrditi prisutnu zarazu :

 -    uzorak iz SLINE

 -    uzorak NAZOFARINKSA (dio ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine)

 -    uzorak NOSA (prednji dio)

Uzorak iz sline te iz nosa moguće je uzeti samostalno u kućnim uvjetima te ih ne treba obaviti za to obučena osoba nego su osmišljeni za upotrebu laicima. Samo je potrebno detaljno pročitati priložene upute koje se nalaze u pakiranju kućnog testa. Neki proizvođači čak imaju i priložene slikovite upute za što jednostavniju i sigurniju upotrebu


Wondfo 2019-NCOV Antigen Test omogućuje uzimanje uzoraka putem sline. Ova vrsta testiranja je nešto manje pouzdana metoda uzorkovanja i daje manje precizne rezultate u usporedbi s uzorcima iz nosa. Njihova točnost je oko 94%. Rezultat je vidljiv već nakon 5 do 10 minuta. Kako se koristi? Priloženu ampulu s tekućim sadržajem otvoriti te u dva navrata skupiti slinu u ustima te ispustiti u ampulu. Zatim zatvorite ampulu te protresite i okrenite nekoliko puta. Nakon toga, na priloženu pločicu testa istisnite sadržaj ampule i pričekajte 5 do 10 minuta. Najprije se pojavi kontrolna crtica, a tek onda testna koja označava rezultat testiranja. Ukoliko se ona pojavi test je pozitivan.

Uzorak iz nazofarinksa moguće je obaviti u za to predviđenim specijaliziranim ustanovama (bolnice, ambulante, poliklinike i druge) koje su opremljene prije svega educiranim osobljem te potrebnom opremom.


Uzorak iz nosa moguće je uzeti pomoću Rapid SARS-CoV-2 Antigenskog testa. Ovaj test osigurava brzo i kvalitetno uzimanje uzorka iz prednjeg dijela nosa, ne dublje od 2,5 cm. Također, pouzdanost ovog testa iznosi gotovo 99% točnosti, a rezultat je moguće očitati već nakon 20 minuta. Detaljnije informacije o ovom testu kao i detaljne upute potražite klikom na link. FlowFlex SARS-COV-2 Antigen Rapid Test omogućuje uzimanje uzorka iz prednjeg dijela nosa. Najbolje ga je koristiti unutar sedam dana od pojave simptoma, ali mogu se testirati i osobe bez simptoma. Rezultati su vidljivi u roku od 15 do 30 minuta.

Kako se koriste? Priloženu ampulu s tekućim sadržajem pažljivo otvorite te tekućinu istisnite u tubu za ekstrakciju. Mekani dio priloženog štapića za uzimanje brisa umetnite prvo u jednu nosnicu te rotirajte tri do četiri puta duž sluznice. Isto ponovite u drugoj nosnici. Nakon toga bris stavite u tubu za ekstrakciju, rotirajte tri do pet puta te potom ostavite da odstoji u tubi jednu minutu. Zatim pritisnite tubu i uklonite otopinu iz brisa te nakapajte tri kapi na testnu traku koji potom ostavite na ravnoj čistoj površini. Nakon potrebnog vremena, ovisno od testa do testa, pojavi se kontrolna crtica, a tek onda testna koja označava rezultat testiranja. Ukoliko se ona pojavi test je pozitivan.

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics