Košarica0
Zatvori
Zaštita kože zimi

Potrebe kože mijenjaju se tijekom godišnjih doba. Tijekom hladnih mjeseci koža traži dodatnu njegu, zaštitu i hidrataciju. Koža je izložena UV zrakama, vjetru, hladnoći, niskoj razini vlage i onečišćenjima iz zraka. Bez obzira na tip i stanje kože, štetni utjecaji čine kožu suhom, ispucalom, zategnutom, dehidriranom i crvenom. Oštećenje hidrolipidnog filma kože i posljedično gubitak vlažnosti može biti različitog intenziteta. Ako je koža jako suha i hidrolipidni film kože jako oštećen, koža postaje nezaštićena i osjetljiva na infekcije. Zbog skidanja sloja rožnatih stanica i oštećenja hidrolipidnog filma važno je svakodnevno nadomještati sastojke kojima se regenerira hidrolipidni film, a to su npr. ceramidi, kolesterol, masne kiseline i pantotenska kiselina jer imaju ulogu navlačenja i zadržavanja vode. To omogućuje stanicama rožnatog sloja da ostanu uredno povezane, odnosno da nisu dehidrirane, što je glavni preduvjet održavanja zaštitne funkcije kože. Niske temperature pogoduju pojačanoj keratninizacije kože pa ona izgleda grublje i bore su vidljivije.

Koža ruku, koja je najizloženija, za hladnijih mjeseci pretrpi najviše oštećenja te se mogu pojaviti čak i bolna oštećenja. Koža nogu i ostalih dijelova tijela također može biti vrlo gruba, stoga se preporuča korištenje blagih i umirujućih krema.

U dermokozmetičke preparate svrstani su:

  • emolijensi ili ovlaživači kože, sredstva namijenjena vlaženju i omekšavanju rožnatog sloja, čime se smanjuju ili u potpunosti uklanjaju svrbež, ljuskanje i crvenilo na koži. Oni obuhvaćaju kreme, losione i sindete. Nanošenjem sloja emolijensa na kožu, popunjavaju se prostori među stanicama rožnatog sloja gdje postoji manjak lipida, pa se potpomaže vraćanje vlage koži. Da bi bili djelotvorni, lipidi se moraju nanositi često, najmanje tri do četiri puta dnevno, stoga je važno da se emolijens lagano nanosi. Za intenzivnije djelovanje primjenjuju se pod okluziju, što znači umotavanje dijelova tijela u foliju, obično tijekom noći.
  • preparati za sprječavanje isušivanja kože i za pranje, prije svega kreme koje pružaju kratkotrajan zaštitni silikonski omotač i nanose se prije kontakta s vodom. Za pranje savjetuje se upotreba uljnih sredstava ili sindeta. Njihova pravilna i redovita upotreba omogućuje znatno manju dehidraciju kože. Dokazano je da emolijensi popravljaju električna svojstva rožnatog sloja, smanjuju zadebljanja kože i simptome ljuskanja te da do određene mjere umanjuju iritaciju i imaju protuupalna svojstva.
  •  cold krema kojoj je baza pčelinji vosak koji na koži stvara tanki zaštitni film i štiti je od isušivanja i pucanja. Posebno se preporuča dok se boravi na snijegu i dok smo direktno izloženi ekstremnim uvjetima poput hladnoće i vjetra. U tim uvjetima nije preporučljivo koristiti hidratantne kreme jer se na niskim temperaturama u njima smrzavaju molekule vode i stvaraju oštre kristaliće koji dodatno iritiraju i oštećuju kožu, te dovode do njezina pucanja i još jačeg isušivanja.

Izuzetno je bitno zaštititi kožu od štenog utjecaja UV zraka. Prije izlaska treba nanijeti preparat sa zaštitnim faktorom. Za oblačnih dana preporuča se korištenje preparata sa spf 15, za sunčanih dana korištenje preparata sa spf 30, a za boravka na snijegu i na višoj nadmorskoj visini korištenje preparata sa spf 50.

Tijekom zime dolazi do pogoršanja nekih kožnih bolesti. Primjerice, pogoršava se atopijski dermatitis, psorijaza, seboroički dermatitis, a često i akne. Osobe s takvim promjenama na koži tijekom zime moraju provoditi intenzivno hranjenje kože dermokozmetičkim preparatima. Valja naglasiti da suhoća ne dovodi do psorijaze, ali da je kod psorijaze koža suha i zahtijeva intenzivnu njegu. Normalna koža lica se u hladnim danima mora redovito hidratizirati kako nebi postala suha. Izvanredni ovlaživači kože i tvari koje vrlo brzo nadoknađuju nedostatak vode su alge, hijaluronska kiselina, fosfolipidi i sfingolipidi. Suhu kožu karakterizira suhoća, ljuskavost i sklonost svrbežu te se zimi simptomi pogoršavaju. Takvu kožu je potrebno njegovati hranjivim preparatima kao što su vitamin E, glicerin, masne kiseline i ureja. Kod masne kože potrebno je birati proizvode koji neće začepiti pore i pogoršati akne, a koji će dovoljno hidratizirati kožu koja itekako može biti isušena zbog različitih tretmana.

Osim hidratacije izvana, kožu je potrebno hidratizirati i iznutra, kako biste vašem tijelu omogućili prijeko potrebnu hidrataciju. Preporuča se dovoljan unos vitamina C. Vitamin C sudjeluje u izgradnju kolagena, proteina odgovornog za elastičnost kože. Tijekom zimskih mjeseci nastojte paziti i na prehranu. Koži najviše pogoduje dobro izbalansirana prehrana, koja uključuje zdrave masnoće, dovoljno proteina te puno voća i povrća.

Tijekom zime smanjena je i tjelesna aktivnost koja stimulira cirkulaciju ne samo u organizmu, nego i u koži te na taj način koža dobiva dovoljno kisika i odstranjuje štetne tvari. Pojačana cirkulacija tako povoljno djeluje na metabolizam stanica kože.

Koža kao najveći organ našeg tijela zahtjeva posebnu njegu tijekom zime i farmaceuti će vrlo rado svojim stručnim savjetima Vam pomoći u tome. Obratite nam se s povjerenjem!

 

Nikolina Kožić, mag.pharm.

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics