Košarica0
Zatvori
Snažan imunološki sustav za zdravlje organizma

Imunološki sustav čovjeka čine stanice, tkiva i organi koji prepoznaju štetne tvari i mikroorganizme u tijelu i potom aktiviraju sve potrebne mehanizme kako bi se te tvari što brže uklonile iz organizma bez štetnih posljedica na zdravlje.

Kada je imunološki sustav oslabljen, njegove su funkcije narušene i organizam teže odolijeva infekcijama.

Najčešći uzroci slabljenja imuniteta odraslih su:

  • nepravilna i neredovita prehrana
  • nedovoljno kvalitetnog odmora i sna
  • manjak fizičke aktivnosti
  • stres
  • loše životne navike poput pušenja ili česte konzumacije alkohola

Kod djece vrtićke i školske dobi je pak najčešći uzrok čestih infekcija nedovoljna zrelost imunološkog sustava, točnije nedostatak stečenog imuniteta. Naime, organizam stvara protutijela tek prilikom prvog kontakta sa nekim mikroorganizmom. Upravo se zato pri prvom susretu s brojnim virusima i bakterijama dječji organizam ne može adekvatno obraniti i dolazi do razvoja bolesti.
Kako dijete odrasta, tako se i imunološki sustav razvija i organizam postaje otporniji na razne uzročnike bolesti.

 

Važni nutrijenti za zdrav imunološki sustav

 

Kako bismo povoljno djelovali na imunološki sustav, potrebno je unositi određene nutrijente važne za njegovo pravilno funkcioniranje. Među njima ćemo istaknuti tri važna nutrijenta koja mogu koristiti odrasle osobe i, u prilagođenoj dozi, djeca.

Vitamin C vjerojatno je najčešće spominjan vitamin kada je u pitanju jačanje imuniteta. Ovaj važan vitamin sudjeluje u poticanju limfocita i fagocita, bijelih krvnih stanica koje sudjeluju u zaštititi organizma od infekcije. Vitamin C također djeluje i kao antioksidans i štiti organizam od štetnih utjecaja slobodnih radikala.
U namirnice bogate ovim vitaminom ubrajamo paprike, kelj, brokulu i agrume. Vitamin C dostupan je kao dodatak prehrani u raznim oblicima. Pronaći ga možete u tekućem obliku, u obliku tableta s trenutnim ili postupnim oslobađanjem, šumećih tableta ili tableta za žvakanje. Kod osoba sklonima iritacijama želučane sluznice preporučuje se esterificirani oblik vitamina C jer je pH neutralan i blag za želudac.

Uloga vitamina D u rastu i razvoju kostiju i zuba poznata je već dugi niz godina. U novije vrijeme se sve više govori o njegovoj ulozi u jačanju obrambenih sposobnosti organizma.
Vitamin D se u određenim količinama sintetizira u ljudskom organizmu pod utjecajem UV svjetlosti. U hladnijem razdoblju godine manje smo izloženi sunčevoj svjetlosti pa je samim time i sinteza vitamina D manja te ga se preporučuje dodatno unositi u obliku dodataka prehrani.  Potrebe za unosom vitamina D ovisne su o dobi i koncentraciji vitamina D u krvi, odnosno utvrđenom riziku za pojavu nedostatka vitamina D.
Namirnice osobito bogate vitaminom D su plava riba, jetra i žumanjak jajeta, a u dodacima prehrani vitamin D za djecu je dostupan u obliku kapi i sprejeva, dok se za odrasle na tržištu, uz spomenute oblike, može pronaći i D vitamin u obliku tableta, kapsula i ampula.

Cink je esencijalni mineral koji naše tijelo ne može samo proizvesti već ga je potrebno unositi hranom ili u obliku dodataka prehrani.
U hranu koja može poslužiti kao dobar izvor cinka spadaju mesni i mliječni proizvodi, riba, jaja te orašasti plodovi. U dodacima prehrani cink se nalazi u kombiniranim vitaminsko – mineralnim preparatima ili samostalno kao cinkov glukonat, pikolinat ili bisglicinat.
Uloga cinka u imunološkom odgovoru je sudjelovanje u aktivaciji neutrofila i NK (natural killer) stanica. Kod prehlade cink djeluje tako da ublažava intenzitet i skraćuje trajanje simptoma.

 

Prirodni imunomodulatori

 

U razdobljima pojačanih napora te tijekom sezone prehlada i viroza, kada osjećamo da imunitet slabi, važnim nutrijentima treba pridodati i prirodne imunomodulatore kako bismo dodatno osnažili imunološki sustav. Iz ove skupine preparata izdvojit ćemo tri koja su u primjeni već dulje vrijeme i smatraju se učinkovitima i sigurnima za primjenu kod djece i odraslih.

Beta glukan jedan je od najčešće primjenjivanih i najsigurnijih imunomodulatora. Može ga se uzimati kada se već pojave simptomi bolesti, ali još je bolje s uzimanjem početi preventivno. Djelovanje mu je brzo i intenzivno, a očituje se kroz aktivaciju makrofaga, neutrofila, monocita i NK stanica.
Beta glukan, kao samostalni preparat ili u kombinaciji s vitaminom C i cinkom, može se pronaći u obliku sirupa, tableta ili kapsula. Primjenjuje se kod djece i odraslih za prevenciju bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija. Učinkovitost beta-glukana potvrđena je i brojnim studijama, posebice u prevenciji i liječenju bolesti gornjih dišnih putova.

Ljekovitost Echinacee bila je poznata još indijanskim plemenima Sjeverne Amerike. Danas se najčešće koristi kao izvrstan imunomodulator.
Pri odabiru preparata koji sadrži Echinaceu, važno je obratiti pozornost na točnu vrstu koja se nalazi u preparatu. Naime, povoljan učinak na imunitet imaju isključivo vrste Echinacea purpurea i Echinacea pallida. Također, svježa biljka ima višestruko veću koncentraciju aktivnih tvari, nego sušena, te pri izboru preparata treba i na to obratiti pažnju.
Dodaci prehrani koji sadrže Echinaceu najčešće su u obliku tinktura ili sirupa, no mogu se pronaći i tablete ili kapsule. Najčešće se primjenjuju 2 tjedna u kontinuitetu nakon čega je preporučljivo napraviti pauzu. U nekim slučajevima se Echinacea može primjenjivati i više tjedana u kontinuitetu, ali nipošto ne dulje od 8 tjedana.

Propolis je smolasta tvar koju pčele prikupljaju iz biljnih izvora, a djeluje protuupalno, antibakterijski i imunomodulatorno.
Propolis dostupan u obliku kapi može biti alkoholni ekstrakt, namijenjen primjeni kod odraslih, ili bezalkoholni (vodeni), namijenjen djeci. U oba je slučaja važno da je proizvod pročišćen i standardiziran na sastav flavonoida.
Propolis se primjenjuje i lokalno, kod upalnih procesa u grlu i nosu. Sprejevi za grlo na bazi propolisa također dolaze u dva oblika, alkoholnom i bezalkoholnom, ovisno o tome jesu li namijenjeni odraslima ili djeci. Djeluju tako da umiruju nadraženo grlo, olakšavaju gutanje i ublažavaju bol.

 

Tekst pripremila: Iva Sesar, mag.pharm. u suradnji sa ZU Mandis pharm

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics