Košarica0
Zatvori
Sve o hepatitisu

Što je hepatitis?

Hepatitis je upala jetre koju uzrokuju virusi, bakterije i dugotrajna konzumacija alkohola. Najčešći su virusni hepatitisi i mogu uzrokovati akutnu te kroničnu bolest jetre. Virusni hepatitisi vodeći su uzrok raka jetre u Europi. Hepatitise razlikujemo prema načinu prijenosa te načinu na koji oštećuju jetru. Dijelimo ih na tipove :A, B, C, E. Hepatitis B i C prenose se krvlju i tjelesnim tekućinama, uzrokuju vrlo blage simptome koji mogu potrajati mjesecima sve do prelaska u cirozu jetre-krajnji stadij jetrenog zatajenja.

Hepatitis A i E prenose se kontaminiranom hranom i vodom i vrlo su česti u zemljama niskog higijenskog standarda. Alkoholni hepatitis obuhvaća niz oštećenja koja nastaju nakon godina konzumiranja alkohola i ako se ne liječi dovodi do ciroze jetre. Alkoholni hepatitis je izlječiv, a liječenje uključuje potpunu eliminaciju konzumacije alkohola te uzimanje propisanih lijekova za smanjenje upale te biljnih lijekova za zaštitu i obnovu jetrenih stanica.

 

Tko se sve može zaraziti hepatitisom i na koji način?

Hepatitis B i C najčešći su tipovi hepatitisa. Infekcija se može prenijeti iglama kontaminiranim zaraženom krvlju, rijetko transfuzijama krvi, spolnim kontaktom bez zaštite, preko ozljeda na koži, zaražena trudnica može prenijeti infekciju na plod. Povećan rizik prisutan je kod medicinskog osoblja, policajaca, emigranata, intravenskih narkomana i homoseksualaca. Promiskuitet i odnosi bez zaštite značajno povećavaju rizik obolijevanja.

 

 

Može li se hepatitis izliječiti?

Hepatitis A je prolazna, izlječiva infekcija. Simptomi variraju od visoke temperature, gubitka apetita, proljeva, mučnine, tamne boje mokraće, svijetle stolice, žutice. U većini slučajeva imunitet savlada virus i do oporavka dolazi nakon nekoliko tjedana od početka infekcije.

Hepatitis B može biti podmukla bolest koja nakon simptomatski blage faze, prelazi u kroničan tijek. Oko 90% osoba se oporavi prirodnim putem, ali kod novorođenčadi 90% razvije kroničnu infekciju. Nema specifičnog lijeka i skrb je usmjerena na simptomatsko liječenje. Za liječenje kroničnog oblika dostupni su antivirusni lijekovi. Liječenje kroničnog oblika neće dovesti do izlječenja nego će se dugotrajno suzbiti replikacija virusa i usporiti tijek bolesti.

Hepatitis C je u 95%slučajeva izlječiv uz lijekove, ali ako prijeđe u kroničan oblik, prognoza je loša.

 

Kako živjeti s hepatitisom?

Korištenje zaštite prilikom spolnih odnosa, ne dijeljenje pribora za osobnu higijenu, bacanje korištenih zavoja, uložaka i tampona u plastične vrećice, korištenje dezinficijensa na površinama na koje dospije zaražena krv, kvalitetna i zdrava prehrana, izbjegavanje alkohola, redovite liječničke kontrole i redovito uzimanje lijekova odgovorno su ponašanje prema sebi i drugima. Moguće je da bolest naruši psihičko zdravlje i da će vam se biti teško nositi samostalno sa svim izazovima kao dopuna medicinskoj skrbi postoji Centar za psihosocijalnu podršku oboljelima.

 

Hepatitis B i C virusne su bolesti koje mogu izazvati vrlo ozbiljne posljedice. Pridržavanje preventivnih mjera i odgovorno ponašanje mogu značajno smanjiti rizik od infekcije.

 

Koji su načini zaštite?

A) djelotvorna zaštita od zaraze hepatitisom A i B su cjepiva. U RH u kalendar obveznog  cijepljenja dojenčadi uvedeno je cjepivo protiv hepatitisa B 2007.godine, a obvezno je i za osobe koje mogu biti profesionalno izložene infekciji (zdravstveni djelatnici, partneri oboljelih...). Cijepljenje se provodi u tri doze i zaštita je doživotna.

B) zaštićeni spolni odnosi (upotreba kondoma)

C) tetoviranje i piercing u ovlaštenim salonima

D) izbjegavanje korištenja tuđeg pribora za higijenu

 

Testiranje

Testiranjem iz krvi i/ili sline, možemo utvrditi infekciju ili izloženost virusu. Testiranje se preporučuje osobama s povećanim rizikom od zaraze, a u RH se provodi u Referentnom centru za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa na Klinici dr.Fran Mihaljević, Zavodu za javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar i Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja pri HZJZ gdje se može provesti testiranje anonimno i bez uputnice. Broj telefona za savjetovanje i naručivanje  je 01 4863 345 ili na mail [email protected].

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics