Pomoć
Pomoć i informacije

Česta pitanja

Mail za upite o web narudžbama:

[email protected]

Mail za stručno savjetovanje:

[email protected]

Pon - Pet 8-16h

Košarica0
Zatvori
Tipovi kože- vrste i kako prepoznati koji imate?

Budući da različiti tipovi kože zahtijevaju različit pristup njezi i održavanju, prvi korak u osmišljavanju ciljane rutine njege je ustanoviti koji tip kože imate. Razumijevanjem tih svojstava najlakše ćete započeti s učinkovitom rutinom za njegu Vašeg lica.

Tip kože određuje se prema količini sebuma (prirodnog ulja) koji koža proizvodi. Ona se tijekom godina mijenja, a ovisi o genetici, prehrani, klimatskim uvjetima, stresu, izloženosti UV-zrakama, prirodnom procesu starenja te nakraju odlukama koje ste tijekom života donosili o zaštiti kože. Američka dermatološka akademija (AAD) razlikuje normalnu, suhu, masnu, mješovitu i osjetljivu kožu, a svaka od njih ima zasebna svojstva i zasebne potrebe. Prepoznavanje tipa kože olakšat će vam dugoročno donositi prikladne odluke za uravnotežen, mladolik i zdrav ten.

Važno je znati da se tipovi kože tijekom godina mogu mijenjati te da je svačija koža na mnogo načina jedinstvena, zbog čega univerzalan pristup njezi ne postoji. Dolje smo pripremili osnovne napomene kojima ćete lakše prepoznati imate li pretežito normalnu, suhu, mješovitu ili osjetljivu kožu. Ovisno o tipu, pronaći ćete i savjete za idealne proizvode te preporuke za optimalnu rutinu.

Osnovni tipovi kože

NORMALNA KOŽA

Normalna koža je uravnotežena - ni premasna ni presuha, s finim porama i dobrom cirkulacijom, djeluje čisto, a na osjet je glatka. Taj je tip kože manje osjetljiv, odnosno manje podložan nepravilnostima i karakterizira ga ujednačeno vlaženje i lučenje sebuma, zbog čega cjelokupni ten djeluje zdravo. Premda koža normalnog tipa nema izraženih problema, i dalje joj je potrebna odgovarajuća njega. Naši proizvodi održat će ju hidriranom te podržati njezinu zaštitnu barijeru.

Preporuke:

SUHA KOŽA

Suhu kožu u pravilu određuje slabije lučenje prirodnih ulja te smanjena vlažnost. Koža djeluje mutno, može postati hrapava ili ispucana, a u nekim se slučajevima može i ljuštiti. Na osjet je zategnuta, manje elastična, upadljivo dehidrirana te sklona isticanju finih linija i bora. Izostanak odgovarajuće njege može dovesti do svrbeža, iritacije i crvenila.

Njega suhe kože trebala bi uključivati nježne, umirujuće i hidratantne sastojke poput ceramida koji pomažu očuvati njezinu zaštitnu barijeru. Za osobe sa suhim tipom kože preporučuje se izbjegavanje predugog tuširanja na visokim temperaturama, redovita hidratacija više puta dnevno te odabir proizvoda za njegu bez mirisa, alkohola te proizvoda koji ne začepljuju pore.

Preporuke:

MASNA KOŽA

Masnu kožu karakterizira prekomjerno lučenje sebuma, naročito u T-zoni (čelo, nos, brada). Žlijezde lojnice proizvode previše masnoće pa koža postaje vidljivo porozna, ima visok sjaj, a na dodir ostavlja mastan trag. Pojedinci s masnim tipom kože skloniji su uvećanim porama te drugim nedostacima, primjerice iritaciji, mrljama, crvenilu te izbijanju akni.

Višak prirodnih ulja ne znači da koža masnog tipa ne zahtijeva hidrataciju. Jednako kao i za ostale tipove, odgovarajuća se njega masne kože svodi na odabir proizvoda koji je hrane i hidriraju, a da pritom ne čepe pore i ne potiču izbijanje akni. Idealna rutina za masnu kožu trebala bi se oslanjati na blagi, pjenušavi gel ili pjenu koja uklanja prljavštinu, višak ulja te ostale nečistoće. Kako biste koži pružili odgovarajuću hidraciju, njega bi trebala uključivati i lagan hidratantni proizvod bez ulja, koji ne čepi pore.

Preporuke:

MJEŠOVITA KOŽA

Mješovita koža kombinacija je najmanje dvaju tipova kože, najčešće masne u području T-zone, a suhe ili normalne na obrazima. Karakteristična po tome što je koža sjajna i meka, ne pretjerano osjetljiva, mješovita je koža izrazito podložna promjenama godišnjih doba, stresu i hormonskim oscilacijama. Različite potrebe pojedinih dijelova lica, odnosno ciljan i prilagodljiv tretman sklon promjenama, čine ga nešto izazovnijim tipom.

Upravo su zbog brojnih kombinacija, koje ovise o više čimbenika, učinkovito čišćenje i hidracija ključni čimbenici prikladne njege. Da biste osmislili uravnotežen program koji odgovara jedinstvenim potrebama Vaše kože, svakako konzultirajte naš vodič za njegu mješovite kože.

Preporuke:

OSJETLJIVA KOŽA

Premda ju se često smatra zasebnim tipom kože, osjetljiva koža zapravo može biti i suha, i masna i normalna. Neovisno, dakle, o konkretnom tipu, osjetljiva koža je ona koja burno reagira na razne okolnosti i sklona je crvenilu, žarenju, svrbežu ili suhoći. Uzroci tih reakcija razni su i mogu ovisiti o unutarnjim ili vanjskim faktorima (npr. okolišu, stresu, vremenskim prilikama, iritantima u preparatima, UV-zrakama ili suhome zraku). Baš zato iziskuje nešto složeniji proces pronalaska odgovarajućeg programa njege.

Ako Vam je koža osjetljiva, postepeno možete ustanoviti koji sastojci uzrokuju osjetljivost i prikloniti se proizvodima s blagotvornim učinkom, koji umiruju i jačaju zaštitne slojeve. Također možete promijeniti okolinu kako biste smanjili izloženost iritantima.

Preporuke:

Koža i starenje

Koža tijekom godina prolazi kompleksne promjene i prirodno gubi sastojke ključne za održavanje elastičnosti i vlažnosti, što rezultira vidljivim znakovima starenja. Te procese dodatno mogu pospješiti vanjski faktori, zbog čega je koži u zrelijoj dobi potrebna posebna njega koja utječe na smanjenje prepoznatljivih pojava poput mutne kože, finih linija, bora, neujednačena tena ili suhoće. Od hidratantnih krema do seruma, prvi je korak u odgovarajućoj njezi pažljiv odabir višestruko funkcionalnih proizvoda koji kožu drže sjajnom i mladolikom.

CeraVe je u suradnji s dermatolozima razvio posebnu liniju proizvoda za njegu protiv starenja, s brojnim blagotvornim učincima. Naši nježni, ali djelotvorni proizvodi su bez mirisa i koriste sastojke poput retinola (za poticanje prirodnog procesa eksfolijacije), hijaluronske kiseline (za povećanu hidraciju), niancinamida (za umirujuće djelovanje) te ceramida (za zadržavanje vlažnosti i obnovu zaštitne barijere). Pažljivom prilagodbom rutine njege Vašoj koži možete omogućiti da ostane vitalna, hidratizirana i otpornija na prirodne promjene.

Kako starenje utječe na različite tipove kože

Proces starenja prirodno utječe na sve organe, no na koži su transformacije tog tipa možda najupadljivije jer se odražavaju na njezinu čvrstoću, funkcionalnost i otpornost. Podrobno je razumijevanje učinka starenja na različite tipove kože stoga ključno za razvoj prikladna režima njege. Budući da svaki tip s vremenom zahtijeva sve prilagođenije strategije njege, CeraVe je razvio raznoliku, a učinkovitu ponudu proizvoda koji odgovaraju potrebama Vaše kože.

  • Normalna koža

Razina kolagena i elastina pri starenju normalne kože postepeno opada, zbog čega fine linije s vremenom postaju izraženije, a dolazi i do blagoga gubitka elastičnosti. Rutina njege uglavnom bi se trebala sastojati od održavanja ravnoteže, istovremenoga podržavanja proizvodnje kolagena i hidracije.

  • Suha koža

U zrelijoj dobi suhoća kože dodatno raste, što dovodi do povećanja finih linija, bora te naglašenijeg manjka vlage. Zaštitna barijera slabi pa koža postaje sve osjetljivija na izvanjske faktore i iritante. Redovita hidratacija temelj je njegovanja suhe kože tako da su proizvodi za hidrataciju, bogati hijaluronskom kiselinom i ceramidima, presudni za učinkovito obnavljanje i zadržavanje vlažnosti.                                       

  • Masna koža

Proces starenja se najizravnije na kožu masnog tipa odražava slabljenjem prirodne barijere vlage. To dovodi do povećanih pora, pojave finih linija te povećane osjetljivosti na izvanjske faktore. Njega zrelije kože masnog tipa naglasak bi trebala staviti na lagane proizvode koji štite od sunca, ne začepljuju pore, a sastoje se od retinola ili niacinamida.

  • Mješovita koža

Starenje mješovite kože može dodatno pojačati njena postojeća svojstva. Suha područja postaju sve suša, a masnije zone mogu doživjeti povećanje u veličini pora ili podložnosti aknama. Pristup njezi starije kože mješovita tipa ponajviše ovisi o balansiranju hidracije za suha područja i kontrole ulja na masnima. Odabir nježnih, multifunkcionalnih proizvoda pomaže uspostaviti i održati tu ravnotežu.                                                                                                                    

  • Osjetljiva koža

Koža osjetljiva tipa s vremenom prirodno postaje osjetljivija, što može dovesti do povećanoga crvenila, iritacije ili izraženijih reakcija na proizvode za njegu. Zaštitna barijera pritom slabi tako da koža postaje izloženija vanjskim faktora, a iznutra gubi sposobnost regeneracije, regulacije vlažnosti i zaštite. Nježni preparati s umirujućim sastojcima i bez mirisa ključne su stavke za skrb o staroj koži osjetljiva tipa. Da biste smanjili potencijalne reakcije, proizvode je preporučljivo u režim njege uvoditi postepeno.

Prevencija i njega

Promjene na koži prirodni su rezultati procesa koji se ne mogu izbjeći. No neki se od njih mogu ublažiti, a očuvanje zdrava i mladolikog tena započinje ranom prevencijom i proaktivnom njegom. Zdrava se rutina njege prije svega svodi na redovito čišćenje i hidrataciju, a zatim i na ostale izbore u stilu života, recimo na:

  • ispravnu prehranu bogatu vitaminima i mineralima
  • redovitu zaštitu od sunca
  • ograničeno konzumiranje štetnih tvari (npr. nikotina ili alkohola)
  • ograničavanje stresora
  • redovitu tjelovježbu
  • redovito praćenje promjena na koži kako biste pravovremeno reagirali na potencijalne probleme
  • odabir proizvoda koji odgovaraju potrebama Vašeg tipa kože

Sezonske promjene

Smjenom godišnjih doba te promjenama klimatskih i temperaturnih prilika mijenjaju se i potrebe kože. Premda tip ostaje isti, princip njege i konkretni proizvodi mogu se mijenjati ovisno o općem stanju tena te reakcijama na izvanjske faktore. Za prikladnu  je brigu u novim okolnostima ključno usvojiti prilagodljivu rutinu njege koja jednako udovoljava unutarnjim i izvanjskim potrebama kože. Ciljan i informiran odabir proizvoda za čišćenje, hidrataciju i zaštitu omogućit će Vašoj koži da u svakoj prilici ostane sjajna, glatka i zdrava.

Kako odabrati proizvode prema tipu kože?

Očuvanju vitalne, zdrave i mladolike kože doprinosi i odabir odgovarajućih proizvoda za njegu i pronalazak optimalne rutine njege. No s obzirom na raznoliku ponudu, raznovrsne potrebe različitih tipova kože, dostupne preporuke te željene ishode, donijeti konačnu odluku može biti teško. Da biste si olakšali proces odabira, presudno je utvrditi koji tip kože imate. Prema tim ćete indikatorima lako odrediti njene potrebe te uspostaviti režim njege koji Vašoj koži daje potrebne sastojke, a izbjegava neželjene nuspojave. Kada pronađete idealne proizvode za vaš tip kože i specifične zahtjeve ili probleme, preporučuje se držati ujednačene dnevne i noćne rutine njege. Dolje pročitajte osnovne savjete CeraVeova tima.

Ključni sastojci koje trebate tražiti ili izbjegavati

  • Normalna koža

Normalni je tip kože najmanje problematičan, no da biste je održali zdravom i vitalnom, i dalje ju je važno pravilno njegovati i hidratizirati. Istražite naše proizvode kako bi koža održala vlažnost, a njezina se zaštitna barijera obnovila. Sastojci koje biste trebali imati na umu su ceramidi, hijaluronska kiselina, niancinamidi, a za njegu zrelije kože retinol.

  • Masna koža

odgovarajuća se njega masne kože svodi na odabir proizvoda koji je hrane i hidriraju, a pritom ne čepe pore i ne potiču izbijanje akni. Idealna rutina za masnu kožu trebala bi se oslanjati na blagi, pjenušavi gel ili pjenu koji uklanjaju prljavštine, višak ulja te ostale nečistoće. Kako biste koži pružili odgovarajuću hidraciju, njega bi trebala uključivati i lagan hidratantni proizvod bez ulja, koji ne čepi pore.

  • Suha koža

Njega suhe kože trebala bi uključivati nježne, umirujuće i hidratantne sastojke poput ceramida koji pomažu očuvati njezinu zaštitnu barijeru. Za osobe sa suhim tipom kože preporučuje se izbjegavanje predugog i prevrućeg tuširanja, redovita hidratacija više puta dnevno te odabir proizvoda za njegu bez mirisa, alkohola te proizvoda koji ne začepljuju pore. 

  • Mješovita koža

Upravo su zbog raznorodnih varijanti koje ovise o više čimbenika učinkovito čišćenje i hidracija ključni čimbenici prikladne njege. Da biste osmislili uravnotežen program koji odgovara jedinstvenim potrebama Vaše kože, svakako konzultirajte naš vodič za njegu mješovite kože.

  • Osjetljiva koža

Osjetljiva koža zahtijeva pažljivu brigu da bi se izbjegli crvenilo ili iritacije. Pri odabiru proizvoda, ključno je tražiti umirujuće, hipoalergenske sastojke bez iritanata. Ključno je izbjeći jake kemikalije, alkohole, jake eksfolijante i slične iritante. Da biste smanjili potencijalne reakcije, proizvode je preporučljivo u režim njege uvoditi postepeno.

Njega kože prema dobnoj skupini

Da bi koža očuvala zdrav i mladolik izgled, odluke koje donosite o njezi trebale bi tijekom života odgovarati njenim promjenljivim potrebama. Budući da se svaka dobna skupina suočava s jedinstvenim izazovima, odabir prikladnih proizvoda te ciljane rutine njege može utjecati na njenu dugovječnost i zdravlje. CeraVe zna da, bez obzira na dob, Vaša koža zaslužuje uvijek izgledati najbolje.

  • Djeca i tinejdžeri

Kada je riječ o najmlađima, djeci i tinejdžerima, pravilna se briga o koži svodi na usvajanje navika za njegu te osnovnu zaštitu. Njihova je koža osjetljiva, podložna UV-zračenju i sklonija iritaciji stoga su naglasci na čistoći, hidrataciji te održavanju zaštitne barijere. Kako bi im to osigurali, naši se proizvodi sastoje od hijaluronske kiseline, vitamina E te ceramida, nemaju miris, boje ni parabene.

Hormonalne promjene odražavaju se na lučenje sebuma, stoga je tinejdžerska koža često sklonija razvijanju akni i drugih nepravilnosti. Rutina njege stoga se usmjerava na osnove: proizvode za čišćenje, hidrataciju te zaštitu od sunca. Pregledajte našu kolekciju i pronađite proizvode prilagođene osjetljivijoj dobi.

  • Odrasli i stariji

Tijekom odraslog života, genetika i životne navike određuju kako koža stari. Razina kolagena i elastičnost počinju se smanjivati, a prate ih postepeno smanjenje zaštitne barijere te stupanj prirodne zaštite od UV-zračenja. Metabolički se procesi usporavaju, proizvodnja i zalihe hijaluronske kiseline opadaju, a nastupaju i strukturne promjene u obliku bora, finih linija, neujednačena tena i suhoće. Primjerenom njegom može se utjecati na smanjenje osjetljivosti. Od hidratantnih krema do seruma, prvi je korak u odgovarajućoj njezi pažljiv odabir višestruko funkcionalnih proizvoda koji kožu drže sjajnom i mladolikom.

CeraVe je u suradnji s dermatolozima stvorio razvedenu liniju specijaliziranih proizvoda za njegu kože. Naši nježni, ali djelotvorni proizvodi su bez mirisa i koriste sastojke poput retinola (za poticanje prirodnog procesa eksfolijacije), hijaluronske kiseline (za povećanu hidraciju), niancinamida (za umirujuće djelovanje) te ceramida (za zadržavanje vlažnosti i obnovu zaštitne barijere) kako bi spremno udovoljili potrebama Vaše kože. Pažljivim pristupom i prilagodbom rutine njege koži omogućujete da ostane vitalna, hidratizirana i otpornija na prirodne promjene.

Zaključak

Personalizirana rutina njege proaktivan je pristup održavanju zdravlja kože, a identifikacija tipa kože prvi korak u tom procesu. Kada utvrdite jedinstvene potrebe Vaše kože, usmjerite se na odabir proizvoda i pronalazak rutine njege koja osigurava da se ključni problemi adresiraju, a ten ostane zdrav i mladolik. Tako dugoročno utječete na zaštitu i zdravlje kože.

Tijekom života, tu je rutinu važno pažljivo prilagođavati imajući na umu promjenljiva svojstva kože te Vaše individualne zahtjeve. Specijalizirani proizvodi koje je CeraVe razvio omogućit će Vašoj koži da ostane vitalna, hidratizirana i otporna na prirodne promjene. Odabirom odgovarajućih proizvoda i održavanjem dosljedne rutine svojoj koži možete osigurati da izgleda najbolje u svakoj životnoj dobi.

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics