Košarica0
Zatvori
Trebamo li se bojati krpelja?

Što su krpelji?

Krpelji su nametnici koji parazitiraju na domaćinu i mogu prenijeti uzročnike različitih bolesti. Slina krpelja vrlo je često zaražena različitim virusima i bakterijama koji uzrokuju specifične bolesti.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske najrasprostanjeniji je šumski krpelj koji prenosi uzročnika Lajmske bolesti i Krpeljnog meningoencefalitisa, a u priobalju je prisutna vrsta koja prenosi rikecije-uzročnike Mediteranske pjegave groznice.

Krpelji tijekom životnog ciklusa borave na listovima i granama grmova, livadama, šikarama te čekaju pogodnog domaćina-čovjeka ili životinju. Nakon pronalaska pogodnog mjesta na tijelu, rilcem probada kožu, pričvršćuje se i siše krv. Najveća brojnost im je u proljeće i rano ljeto te je potrebno pripaziti prilikom odlaska u prirodu.

Koje najčešće bolesti mogu prenijeti krpelji?

Krpeljni meningoencefalitis

Bolest počinje nespecifičnim simptomima umora, glavobolje, klonulosti, mučnine, bolova u mišićima 7-14 dana nakon ugriza. Druga faza bolesti razvija se kod manjeg broja bolesnika, a praćena je simptomima vrtoglavice, mučnine, povraćanja, fotofobije i poremećajima svijesti. Liječenje je simptomatsko u bolnici. Cijepljenje cjepivom koje štiti od pojave bolesti se preporučuje šumarima, lovcima, planinarima, izletnicima i turistima koji povremeno ili stalno borave u endemskim krajevima.

 

Sezona krpelja je period u godini koji zahtjeva povećanu pažnju i pripremu prilikom odlaska u prirodu. Kako bismo izbjegli neugodne i opasne komplikacije bolesti koje krpelji prenose, dobro je pridržavati se mjera prevencije. Ukoliko se dogodi ugriz krpelja i ako primjetimo bilo koje od navedenih simptoma nakon boravka u prirodi, svakako se treba javiti liječniku.

 

Lajmska bolest

Lajmsku bolest uzrokuje spiroheta Borrelia burgdoferi.  Simptomi bolesti uključuju karakteristično crvenilo na mjestu ugriza koje se polako širi ukrug oko uboda. Nakon nekoliko mjeseci razvija se upala zglobova, ukočen vrat, jaka glavobolja, smetnje koncentracije, slabija koordinacija mišića. Bolest se liječi antibioticima.

Mjere prevencije 

  • Jako je važno odijenuti prikladnu odjeću za boravak u prirodi (dugi rukavi, nogavice, zatvorene tenisice ili planinarske cipele).
  • Treba se kretati obilježenim stazama koje su održavane, izbjegavati provlačenje kroz grmlje, ležanje u travi.
  • Iznimno je važno primjeniti repelente-sredstva koja odbijaju krpelje prema uputama proizvođača. Najbolju zaštitu pružaju repelenti s visokim postotkom DEETA ( 30%) i uljem lavandina. Uvijek ih primjenjujte prema uputi proizvođača.
  • Obaviti samopregled nakon povratka iz prirode, posebno treba obratiti pažnju na područja iza uha, zatiljak, vrat, prepone, pazuhe, pupak..).

Postupak u slučaju ugriza krpelja

Ukoliko se krpelj pričvrstio za kožu, potrebno ga je što prije ukloniti. Pincetu prebrišemo alkoholom te zahvatimo okomito na tijelo krpelja što bliže glavici te ga laganim povlačenjem izvučemo iz kože. Nikada krpelje ne premazujemo uljem, lakom za nokte, petrolejem, ne palimo, ne povlačimo naglo niti ne stišćemo. Postoje posebne pincete za odstranjenje krpelja koje olakšavaju vađenje krpelja iz kože. Ako ostane glavica ili nožice, pokušat ćemo ih izvaditi sterilnom iglom. Područje nakon vađenja premažemo antiseptikom. Ako krpelj ostane u koži, posjetit ćemo liječnika.

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics