Košarica0
Zatvori
7 savjeta za ispravno mjerenje krvnog tlaka

7 savjeta za ispravno mjerenje krvnog tlaka

Osim izbora pravilno validiranih i provjerenih tlakomjeraza dobivanje ispravnih vrijednosti krvnog tlaka nužno je poznavati ispravan način mjerenja. Ovdje saznajte na koji se način to radi. 

 

1.      Mjerenje je najbolje napraviti ujutro (6-9h) i navečer (18-21h) prije uzimanja lijekova i jela.Preporučuje se barem pola sata prije mjerenja ne uzimati kofein, alkohol ili duhanske proizvode.

2.      Prije mjerenja potrebno je sjediti u mirnoj prostoriji 3-5 minuta i ne razgovarati prije i tijekom mjerenja.

3.      Tijekom mjerenja potrebno je sjediti u udobnom položaju, nasloniti se leđima na naslon, noge mirno položiti dodirujući pod punim stopalima bez križanja natkoljenice ili gležnjeva.

Pravilno mjerenje krvnog tlaka preuvjet je za točnu dijagnozu, pravilno liječenje i praćenje učinkovitosti terapije za povišeni krvni tlak. To je jednostavan i brz postupak koji pruža važne i korisne informacije.

4.      Prije mjerenja potrebno je skinuti tijesnu odjeću s nadlaktice jer se manžeta ne postavlja preko debele odjeće. Ako je rukav preuzak, on se ne podiže jer nagužvan rukav na nadlaktici dodatno pritišće krvne žile, ometa pravilno postavljanje manžete i ispravno očitanje krvnog tlaka.

5.      Nužno je koristiti ispravnu veličinu manžete (orukvice) i postaviti je oko nadlaktice ne stezajući prejako, toliko da se ispod nje može staviti vršak prsta. Donji rub manžete treba biti 2,5 cm iznad lakatne jame. Na nekim manžetama oznaka arterije mora ležati preko arterije koja ide unutarnjom stranom ruke. Zbog toga je važno slijediti upute o korištenju prije početka korištenja bilo koje vrste tlakomjera.

6.      Ruka mora biti postavljena u razini srca, opuštena, podbočena na stolu ili da je netko drugi pridržava. Onaj kome se mjeri tlak ne smije sam pridržavati ruku jer to podiže vrijednosti krvnog tlaka.

              7.      Prilikom svakog mjerenja, krvni tlak se mjeri dva puta s razmakom od jedne minute i uzima se prosjek dvaju mjerenja.

 

Na ekranima tlakomjera na kraju mjerenja ispisuju se vrijednosti gornjeg sistoličkog i donjeg dijastoličkog tlaka te izmjereni puls. Preporučuje se da se izmjerene vrijednosti zapisuju na način prvo sistolički, potom dijastolički te puls (npr. 120/80mmHg, 70 otkucaja/min) kako bi i liječnici dobili ispravno zabilježene vrijednosti tlaka. Tablice za dokumentiranje vrijednosti krvnog tlaka dostupne su u našim ljekarnama i priložene su u svim pakiranjima tlakomjera.

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics