Košarica0
Zatvori
Išijas

Išijas (lat. ischialgia, lumboischialgia) naziv je koji se koristi za opisivanje intenzivne boli koja se širi uzduž ishijadičnog živca, tj. od donjeg dijela leđa preko kukova ili stražnjice niz nogu. Bol se ponekad širi sve do nožnih prstiju, a najčešće je jednostrana.

Uzrok

Išijas je najčešće uzrokovan pritiskom diska na dio živca. Disk isklizne (prolabira) iz svog uobičajenog položaja te vrši kompresiju nad živčanim korijenovima, najčešće u zdjelici i glutealnoj regiji. Rjeđe pritisak mogu uzrokovati koštane nepravilnosti, fraktura, aneurizma (proširenje arterije) ili tumor, odnosno apsces (nakupina izvanstanične tekućine).

Do prolapsa intervertebralnog diska najčešće dolazi u srednjoj životnoj dobi uslijed trauma (pad, saginjanje, dizanje tereta). Dijabetičari su rizična skupina za razvoj išijasa jer dugoročno povišenje razine šećera u krvi oštećuje živce.

Simptomi i dijagnoza

Pri pritisku ishijadičnog živca dolazi do motornih (mišićna slabost, slabija kontrola pokreta, oštećenje određenih refleksa) i osjetnih ispada (utrnulost noge, bolovi). Bol je tipično žareća, razdiruća ili probadajuća, uz ili bez križobolje. Može doći do pogoršanja boli pri sjedenju i naglim pokretima, dok hodanje i ležanje najčešće ublažuju osjet boli.

U ležećem položaju podizanje ispravljene bolesne, a nekada i zdrave noge uzrokuje strujanje boli kroz nogu, što je tzv. Lasègueov test kojeg provode liječnici u svrhu postavljanja dijagnoze. Provjeravaju se osjet, snaga i refleksi te, ukoliko simptomi ustraju duže od 6 tjedana, pristupa se rengenskom snimanju zdjelice i kukova, magnetskoj rezonanciji i CT-u.

 

 

Liječenje

Liječenje ovisi o uzroku te duljini i intenzitetu simptoma. Blaži slučajevi kraćih akutnih bolova mogu se smiriti ležanjem 24-48h (duže ležanje nije preporučljivo) uz uzglavlje podignuto za oko 30°. Potom se je potrebno postepeno vraćati svakodnevnim aktivnostima, izbjegavajući pritom položaje i pokrete koji pogoršavaju bol.

Osim toga, pomažu hladni i topli oblozi, lokalni analgetski gelovi te oralni analgetici poput paracetamola ili NSAR (ibuprofen, diklofenak, ketoprofen…). Također, pomoći mogu i lijekovi protiv neuropatskih bolova i fizikalna terapija (tjelovježba i masaža). Tjelovježba se započinje čim popuste bolovi, a liječnici i fizioterapeuti najčešće preporučuju vježbe za istezanje leđa te jačanje trbušne i leđne muskulature, kao i vježbe u bazenu.

Operativni zahvat rješenje je koje se preporuča osobama kod kojih je pritisak na živac uzrokovao uznapredovalu mišićnu slabost u nogama, nemogućnost kontrole mokraćnog mjehura i crijeva ili nesnosnu bol koja remeti rad i funkcioniranje, a da niti 6 tjedana drugih terapijskih metoda nije dovelo do poboljšanja.

 

Išijas je naziv kojim se opisuje intenzivna bol koja se proteže od donjeg dijela leđa preko kukova ili stražnjice niz nogu. Najčešće nastaje uslijed pritiska diska na dio živca, a uz mirovanje, liječi se analgeticima, hladnim i toplim oblozima, fizikalnom terapijom i, u težim slučajevima, operativno.

 

Samopomoć

U svrhu prevencije išijasa ili oporavka od njega, nužno je smanjiti pritisak na ishijadični živac. Stoga primjerice, nije preporučljivo izvijati leđa bočno niti ih saginjati prilikom podizanja teškog tereta, već ih držati uspravno, a teret kroz čučanj prebaciti na noge.

Također, ne preporučuje se nositi teške torbe samo na jednom ramenu. Kvalitetan madrac, normalna tjelesna težina, fizička aktivnost, sjedenje uspravnih leđa i udobne cipele s blago povišenom petom neke su od preostalih mjera.

Tekst napisao: Tomislav Kaurloto

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics