Košarica0
Zatvori
Ubodi komaraca - kako ih spriječiti i liječiti?

Početak sezone komaraca i njihova brojnost ovise o više čimbenika koji utječu na njihovo razmnožavanje, među kojima su ipak najvažniji temperatura i količina padalina. Voda je ključni element u razvoju komaraca jer ženke na površinu vode ili na biljke uz rub vode polažu jajašca iz kojih se nakon 7 do 10 dana razvijaju nove jedinke. Upravo zato boravak u sjenovitim područjima (primjerice u šumama) i u blizini voda stajaćica jamči mnogobrojne „susrete“ s komarcima. Prije polaganja jajašaca, ženki je potreban krvni obrok, tijekom kojeg siše krv domaćina, a istodobno u njegov krvotok ispušta svoje izlučevine koje su zaslužne za reakciju na ubod.
U našim krajevima komaraca u većem broju obično ima u razdoblju od lipnja do rujna. Najaktivniji su na početku i na kraju dana, u zoru i u sumrak.

Prevencija uboda komaraca

Različite osobe različito reagiraju na ubod komaraca. Reakcije variraju od jedva primjetnih do vrlo izraženih kožnih reakcija poput snažnog svrbeža, crvenila i oteklina. Ozbiljnije sistemske reakcije na ubod komarca poput mučnine, vrtoglavice i povišene temperature vrlo su rijetke. Komarci su u nekim dijelovima svijeta opasni prijenosnici raznih bolesti, ali, na sreću, u našim krajevima to nije uobičajeno.
Bez obzira na njihov intenzitet, posljedice uboda komarca uglavnom su neugodne i najbolje ih je izbjeći, ukoliko je to moguće. U osnovne mjere zaštite spadaju: izbjegavanje vlažnijih područja u prirodi gdje se komarci intenzivno razmnožavaju, nošenje odjeće dugih rukava i dugih nogavica te korištenje repelenata.

Repelenti su sredstva koja se raspršuju u prostoru ili nanose direktno na kožu i/ili na odjeću, a djeluju tako da odbijaju komarce i na taj način sprječavaju njihov ubod. Najvažniji kriteriji pri odabiru odgovarajućeg repelenta su njegova sigurnost, učinkovitost i dugotrajnost zaštite koju pruža.

Jedan od najpoznatijih repelenata je DEET  (N,N-dietil-3-methilbenzamid) koji se nalazi u mnogim proizvodima za zaštitu od uboda insekata, a pruža učinkovitu i dugotrajnu zaštitu od komaraca, krpelja, buha i muha. Od istih insekata štite i preparati koji kao aktivnu supstancu sadrže picaridin (icaridin). Zapaženo je da picaridin pruža nešto učinkovitiju zaštitu jer zadržava komarce na većoj udaljenosti. Uglavnom se pokazalo da kod osoba koje koriste proizvode koji sadrže DEET komarci ipak dođu u kontakt s kožom, ali ne dolazi do uboda dok kod primjene picaridina, komarci uopće ne slijeću na kožu.

I neki su se prirodni pripravci pokazali učinkovitima u zaštiti od uboda komaraca, prvenstveno je među njima važno istaknuti eterično ulje limunskog eukaliptusa (Corymbia citriodora) i eterično ulje citronele koje se dobiva iz biljaka iz porodice limunskih trava (Cymbopogon nardus i Cymbopogon winterianus). Izvrsno repelentno djelovanje pokazuju i preparati koji u svom sastavu sadrže i mješavine eteričnih ulja iz biljaka poput liceje (Litsea cubeba), kajeputa (Melalueca cajuputi) i lavande (Lavandula angustifolia i Lavandula spica).

Proizvodi za zaštitu od uboda komaraca dolaze u različitim oblicima, to mogu biti sprejevi, losioni, roll-oni i narukvice. Razlikuju se u broju i koncentraciji aktivnih sastojaka pa je tako i različito vrijeme trajanja njihovog učinka. Učinak može trajati od 30 minuta pa sve do 8 sati i nakon tog razdoblja je potrebno ponoviti nanošenje proizvoda.
Na tržištu postoje preparati koji sadrže vrste i koncentracije repelenata prilagođene isključivo odraslim osobama te preparati prikladni za zaštitu djece te zaštitu cijele obitelji (djece i odraslih).
Kod odabira proizvoda za zaštitu djece od uboda komaraca, uvijek kao prvi kriterij uzimamo njihovu neškodljivost. DEET i picaridin se u mnogim državama svijeta smatraju sigurnima za primjenu u djece već od trećeg mjeseca starosti, no hrvatski su propisi nešto stroži i većina se repelenata na našem tržištu označava prikladnima za djecu stariju od 2 godine. Ulje eukaliptusa ne bi se smjelo primjenjivati u djece mlađe od 3 godine. Bez obzira na odabir proizvoda, važno je napomenuti kako se pri njegovom nanošenju savjetuje izbjegavati djetetove ruke kako bi se nakon nanošenja izbjegao doticaj zaštitnog sredstva sa djetetovim ustima ili očima.

Kako biste u prostoru u kojem boravite smanjili brojnost komaraca, pomoći mogu aroma difuzeri u koje možete nakapati već spomenuta eterična ulja s repelentnim učinkom kao što su eterično ulje citronele, limunskog eukaliptusa, lavande ili kajeputa koja će zrak u Vašem domu učiniti manje privlačnim komarcima.

Nakon uboda komaraca

 

Ukoliko do uboda komarca ipak dođe, postoje preparati koji pomažu ublažiti simptome crvenila, otekline i, osobito neugodnog, svrbeža. Izbor preparata ovisi o jačini reakcije na ubod.
Kod blažih reakcija obično je dovoljno hladiti mjesto uboda i nanijeti kremu, gel ili losion sa umirujućim sastojcima iz biljaka poput kamilice, nevena ili Aloe vere. Kod nešto izraženije reakcije na ubod, mogu se primjeniti preparati za lokalnu primjenu na mjestu uboda čije su aktivne komponente antihistaminici (dostupni u slobodnoj prodaji) ili kortikosteroidi (izdaju se isključivo na liječnički recept). Ukoliko je reakcija izrazito snažna i neugodna, primjenjuju se oralni antihistaminici u obliku sirupa za djecu ili tableta za odrasle. Takvu terapiju vrlo često propisuje liječnik, no neki su antihistaminici, poput loratadina u pakiranjima s manjim brojem tableta, dostupni i bez recepta. Bez obzira na njihov blaži režim izdavanja, svakako Vam savjetujemo da odluku o njihovoj primjeni donesete tek nakon što se posavjetujete sa svojim ljekarnikom.

Tekst pripremila: Iva Sesar, mag.pharm. u suradnji sa ZU Mandis pharm

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics