Pomoć
Pomoć i informacije

Česta pitanja

Mail za upite o web narudžbama:

[email protected]

Mail za stručno savjetovanje:

[email protected]

Pon - Pet 8-16h

Košarica0
Zatvori
Vaginalne infekcije

Iako nema statističkih podataka, pretpostavlja se da svaka druga žena za vrijeme života bude pogođena nekakvom vaginalnom infekcijom koje se počinju javljati u reproduktivnoj dobi uslijed različitih rizičnih faktora. Važno je znati da je pojava iscjetka iz rodnice normalan proces kojim se rodnica takoreći čisti. Vrijeme za reakciju je kad dođe do nekakvih fizičkih simptoma kao što su svrbež, osjećaj pečenja, žarenja, iznimne nelagode i kad se boja, gustoća i miris iscjetka promijene.

 

Infekcija VS Iritacija

Treba razlikovati infekcije od iritacija koje mogu nastati u dodiru s raznim kemikalijama u sredstvima za čišćenje, u omekšivačima ili deterdžentima za rublje itd. Nelagoda rodnice se karakterizira svrbežom, crvenilom, oteknućem, osipima. Klasični agresivni deterdženti uzrokuju promjenu pH rodnice kojem je povoljno da bude kiseo, a isto tako su moguće i alergijske reakcije. Za pranje rodnice je obično dovoljna obična voda, eventualno pripravci prilagođeni održavanju normalnog pH (4,5-5).

 

 

Uzročnici vaginalnih infekcija

Vaginalne infekcije mogu uzrokovati virusi, bakterije, gljivice, protozoe. Najčešće infekcije koje se mogu tretirati bezreceptnim pripravcima i dodacima prehrani su one koje uzrokuju oportunističke gljivične i bakterijske infekcije što znači da pad imuniteta ili primjena antibiotika narušavaju ravnotežu vaginalne flore pa tada normalno prisutni stanovnici postaju patogeni i uzrokuju smetnje (Gardnerella vaginalis i Candida albicans npr.). Uloga vaginalne flore je da svojim metabolizmom održavaju zdravlje rodnice na brojne načine od kojih je ključan lučenje mliječne kiseline i održavanje kiselog pH.

 

Ljekarnik kao izvor savjeta i rješenja

Bitno je prema simptomima razlikovati gljivičnu i bakterijsku infekciju gdje od velike pomoći može biti Vaš najbliži ljekarnik. Dok bakterijsku infekciju karakterizira promjena mirisa iscjetka (miris ribe) i izrazita promjena boje, gljivičnu ćete najlakše prepoznati po promjeni teksture gdje on postaje sirast, grudičast i gust te se može pojaviti bolno uriniranje.

Isto tako, ako ni sami niste sigurni u simptome koje imate, ljekarnik Vam može preporučiti kućne testove koji vrlo lako određuju o kakvom se tipu infekcije radi. Kod gljivične infekcije, ovisno o simptomima i tegobama, ljekarnik može preporučiti vaginalete ili vaginalne kreme s protugljivičnim djelovanjem ili probiotičke kulture u obliku oralnih pripravaka ili vaginalnih pripravaka koji pomažu vraćanju vaginalne flore u ravnotežu. Od dodataka prehrani, učinkovite su se pokazale kapsule češnjaka u kombinaciji s probioticima za držanje kandide pod kontrolom. Za vrijeme oboljenja je bitno izbjegavati ugljikohidrate u prehrani jer su izravna hrana kandidi. Blage bakterijske infekcije se mogu bezreceptno riješiti lokalnim i oralnim probiotičkim pripravcima određenih sojeva (Lactobacillus acidophilus, rhamnosus i reuteri), gelovima s mliječnom kiselinom ili vaginaletama s eteričnim uljem čajevca koje ima znanstveno dokazano djelovanje, osobito u kombinaciji s propolisom i gospinom travom. 

 

 

Kada je vaginalna infekcija zabrinjavajuća?

Za razliku od ovih vrsta infekcija koje se lako rješavaju, postoje one koje se prenose spolnim putem i često izostaju prvi znakovi i simptomi infekcije i smatramo ih ozbiljnim vaginalnim infekcijama. Takve su klamidija, gonoreja, herpes virus, HPV i trihomonas. Zato su bitni redoviti odlasci ginekologu jer ovakve prikrivene infekcije traže konkretnu dijagnostiku, skrb liječnika i mogu dugotrajno uzrokovati probleme s reproduktivnim sustavom. Fizička barijera je kod spolnog odnosa najbitniji korak prema očuvanju zdravlja rodnice.

 

Vrijeme da posjetite liječnika je kad su simptomi vrlo izraženi i praćeni izrazitim bolovima, ako dugo traju i ako se uz pravilno korištenje pripravaka stanje ne poboljša.

 

Prevencija

Rizični faktori za pojavu infekcija su narušavanje imuniteta, korištenje antibiotika, oralnih kontraceptiva, korištenje intrauterinih kontraceptivnih naprava, često pranje agresivnim sredstvima, korištenje vaginalnih irigatora, često mijenjanje seksualnih partnera. Zablude uključuju tvrdnje da se infekcije mogu dobiti od posteljina, bazena ili daske u toaletu. Ako su infekcije česte, preporučuje se uzimanje dodataka prehrani koji poboljšavaju imunitet (B-kompleks, cink, vitamin D itd.). Prevencija ovakvih tegoba je ključna i uključuje brojne životne navike kao što su korištenje donjeg rublja od prirodnih materijala, dobrog sušenja nakon tuširanja, uzimanje točno određenih probiotičkih kultura uz antibiotike, odgovorno spolno ponašanje, redovite posjete ginekologu. Savjestan i odgovoran pristup i informiranje o svim aspektima zdravlja je pravi korak prema prevenciji oboljenja. 

 

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics