Košarica0
Zatvori
Varikoziteti vena

Vene su krvne žile koje skupljaju krv iz tijela i vraćaju je u srce. Tlak u venama je niži od tlaka u arterijama, a stijenka je puno tanja od arterijske. Upravo zbog toga vene sadrže zaliske koji omogućavaju jednosmjerno gibanje krvi prema srcu. S vremenom venski zalisci uslijed djelovanja gravitacije (dugotrajno stajanje), ali i nekih drugih čimbenika (genetska predispozicija, starenje, trudnoća, prekomjerna tjelesna težina, itd.) mogu oslabiti zbog čega krv zaostaje, sporije se vraća prema srcu, nakuplja u donjim dijelovima tijela te vrši pritisak na vene nogu. Uslijed popuštanja stijenki vena nastaju VARIKOZITETI – vijugavo proširene površinske vene nogu koje postaju plave ili plavoljubičaste.

Simptomi bolesti 

Simptomi bolesti nisu uvijek povezani s veličinom i stupnjem varikoziteta vena, tako da jako zahvaćena noga može biti asimptomatska, dok ponekad mali varikoziteti mogu biti izrazito bolni. Najčešće se javljaju osjećaj težine i bolovi u potkoljenicama, te pečenje i grčevi mišića nogu, naročito nakon dužeg stajanja ili navečer. Tegobe prestaju nakon hoda ili dužeg odmora u ležećem položaju s povišenim nogama. U slučaju razvoja kroničnog venskog zastoja moguće su komplikacije: razvoj edema, upalnih promjena na koži i nastanak venoznih ulkusa, ali može doći i do tromboze i tromboembolije.

Prevencija i liječenje varikoziteta vena

Kako bi se usporio razvoj bolesti te spriječile komplikacije vrlo je važno na vrijeme početi s preventivnim mjerama.

  1. Povećati tjelesnu aktivnost: hodati, trčati, voziti bicikl; izbjegavati dugotrajno sjedenje i stajanje na jednom mjestu
  2. Smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu
  3. Izbjegavati veliku toplinu – vruće kupke i izlaganje vena suncu

 

U slučaju već vidljivih varikoziteta i izraženih simptoma proširenih vena nužna je primjena elastičnog zavoja ili elastičnih kompresivniih čarapa. Također, na postojeće simptome možemo uspješno djelovati preparatima koji smanjuju oteklinu, povećavaju tonus venske stijenke i poboljšavaju mikrocirkulaciju.

 

To su najčešće kreme, masti i gelovi na bazi heparina ili divljeg kestena. U liječenju proširenih vena (ali i hemeroida) često se koristi i oralna terapija bioflavonoidima: rutinom i diosminom. To su biljni pigmenti koji imaju značajno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Oni pojačavaju tonus vena, štite venske zaliske od propadanja, smanjuju pretjeranu propusnost i lomljivost kapilara te potiču limfnu drenažu i mikrocirkulaciju.

Osim medikamentoznom terapijom, danas postoje i različite operativne metode liječenja varikoznih vena od kojih su neke invazivne, npr. flebektomija (vađenje manjih proširenih vena kroz niz malih kožnih rezova, pomoću posebnih kukica). Međutim, razvijene su i neinvazivne metode kao što je EVLT - Endovenozni laserski tretman (liječenje oštećenih površinskih vena pomoću topline). Ovi načini liječenja imaju dobre funkcionalne i estetske rezultate te usporavaju daljnji razvoj bolesti.

 

Tekst  napisala: Lucija Sladoljev 

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics