Košarica0
Zatvori
Vitiligo-dermatološki poremećaj pigmentacije

Što je vitiligo i kako nastaje?

Vitiligo je kožna bolest koju karakterizira gubitak melanocita, stanica koje su zadužene za pigment kože. Područja depigmentacije kože mogu biti veće i manje površine te su sklone širenju, a u većini slučajeva javlja se u kombinaciji s nekom drugom autoimunom bolesti.

Vitiligo pogađa 0,5-2% svjetske populacije i podjednako pogađa oba spola neovisno o rasi. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće pogađa osobe u periodu od 10. do 30. godine života. Na koži oboljelih počinju se pojavljivati mliječno bijele mrlje određene veličine koje se naposlijetku mogu spojiti i zahvatiti veliki dio kože. Do same bolesti dolazi zbog uništavanja melanocita u epidermisu, no pravi uzrok bolesti još uvijek nije razjašnjen.

Postoji nekoliko teorija o nastanku bolesti, izdvajamo neke od njih:

  1. Na nastanak bolesti mogu utjecati određeni čimbenici emocionalnog stresa, sunčeve opekline ali i ponavljajuće traume
  2. Kroz razgovor s pacijentima često se saznaje da je pojavi bijelih mrlja na koži odnosno depigmentaciji prethodio stresan događaj u životu ( nesreće, smrt u obitelji, neuspjeh na određenom polju rada, strah)
  3. Vitiligo je u dosta slučajeva udružen s drugom autoimunom bolesti a najčešće od njih su bolesti štitnjače, šećerna bolest, anemija i alopecija
  4. Genetski faktor također može biti jedan od čimbenika razvoja vitiliga s obzirom da u nekim obiteljima postoji povećana učestalost bolesti, a može se javiti i kod osoba koje su imale melanom odnosno zloćudni tumor stanica melanina

Klinički oblici bolesti i simptomi

Ovisno o proširenosti depigmentiranih područja kože bolest možemo podijeliti na 3 vrste:

1.      Lokalizirani vitiligo- javlja se u 2-3% bolesnika te može biti žarišni i segmentni. Žarišni tip zahvaća manji dio kože, dok segmentni tip zahvaća određenu anatomsku regiju npr. lice, trup ili ekstremitete. Važno je naglasiti i kako je segmentni tip lokaliziranog vitiliga vrlo otporan na liječenje.

2.      Generalizirani vitiligo- najčešći oblik bolesti koji se javlja u oko 90-95% bolesnika te se dijeli na akrofacijalni ( prvo zahvaća lice) i prošireni ( manifestira se obostranim simetričnim depigmentacijama na trupu, zglobovima i stopalima)

3.       Univerzalni vitiligo- javlja se kod 80% bolesnika i zahvaća preko 80% cijelog tijela. Tijek bolesti može biti sporo progresivan, a kod nekih bolesnika može doći do potpunog gubitka pigmenta unutar kratkog vremenskog perioda.

Vitiligo je obilježen oštro ograničenim depigmentiranim područjima koje se najčešće javljaju oko zglobova prstiju, laktova, koljena.. Također se može manifestirati i kroz depigmentaciju kose (leukotrihija) ali i sluznice usne šupljine i spolovila.

 

 

Dijagnoza i liječenje

Postavljanje dijagnoze najčešće se događa prilikom pregleda dermatologa gdje se kožne promjene najbolje očituju pregledom Woodovom lampom koja ima crno UV svijetlo za otkrivanje raznih kožnih bolesti. Izbor terapije liječenja ovisi o puno čimbenika a neki od njih su proširenost i aktivnost bolesti te dostupnost određenog oblika terapije.

Kortikosteroidi- depigmentirana lokalizirana manja područja

  • lokalna primjena kortikosteriodnih pripravaka
  • uz nadzor specijaliste dermatovenerologa
  • učinkovitost liječenja je oko 50% te dovodi do djelomične pigmentacije žarišta, najviše na licu i koljenima

PUVA- fotokemoterapija UV zrakama uz nanošenje psoralena

  •  psoralen je mutagen namijenjen izazivanju ponovnog pigmentiranja kože te se prirodno nalazi u sjemenkama Psoralea corylifolia- ljeskolikog djeteljnjaka koji se tradicionalno koristi u kineskoj i indijskoj medicini
  • za postizanje estetski prihvatljivog uspjeha liječenja potrebno je otprilike 150-200 seansi obasjavanja kože što povećava rizik od nastanka karcinoma stoga ovom obliku terapije treba pristupiti s puno opreza
  • najmoderniji oblik ovakve vrste terapije primjenjuje se za manja žarišta na licu

 

Vitiligo ima veliki utjecaj na kvalitetu života oboljelih jer je svaka nepravilnost na
našoj koži, kao najvećem organu našeg tijela, lako vidljiva i dostupna
osudama i ružnim komentarima. Izgled kože često ima veliku ulogu u stvaranju slike koju
pojedinac ima o sebi te može ostaviti dugotrajne psihološke posljedice.

 

Usko-spektralna UVB- fototerapija ( valne duljine 311nm)

  • najčešći oblik liječenja generaliziranog vitiliga koji se provodi u posebno konstruiranim kabinama obloženim cijevima koje emitiraju UVB-svijetlo valnih duljina 311nm
  • terapija se provodi 2-3 puta na tjedan i kreće vrlo kratkim trajanjem obasjavanja od tek dvadesetak sekundi te se postepeno povisuje do nekoliko minuta
  • za vrijeme obasjavanja bolesnik obavezno nosi zaštitne naočale koje sprječavaju iritacije oka, a kod čak 50% bolesnika dolazi do ponovnog vraćanja većeg dijela pigmenta , iako je potpuna repigmentacija jako rijetka

Ostali načini liječenja i doprinosa liječenju

  • kirurško presađivanje pigmentnih stanica melanocita
  • uklanjanje preostalog pigmenta kemijskim putem pomoću kemijskog spoja hidrokinona ili laserskim putem kod bolesnika kojima bolest zahvaća 80% površine kože
  • korištenje dodataka prehrani kao što su beta karoten, vitamin B12, ginko biloba, kantarionovo ulje, biljka aloe vera ali i omega masne kiseline i koenzim Q10.

 

 

Ukoliko je bolesnik na fototerapiji, tijekom cijelog tretmana nije dozvoljeno dodatno izlaganje UV zrakama,  prirodnim sunčevim zrakama kao niti  umjetnim zrakama u solariju. Ako bolesnik nije na fototerapiji dozvoljeno je umjereno izlaganje suncu uz primjenu sredstava za zaštitu od sunca s visokim i vrlo visokim zaštitnim faktorima.

Sredstva za zaštitu od sunca savjetuje se primijeniti iz sljedećih razloga:

  • područja bez pigmenta podložna su opeklinama
  • opekline mogu izazvati daljnje širenje bolesti

 

Vitiligo i ljudska psiha

Razni tretmani imaju različite stupnjeve učinkovitosti, a neki mogu uzrokovati
ozbiljne nuspojave. Niti jedan tretman ne može potpuno ukloniti vitiligo te uvijek postoji šansa
da se depigmentirana područja opet pojave ili da nastanu nova.

Posebno je važno naglasiti da vitiligo kao bolest ima veliki utjecaj na kvalitetu života bolesnika ali i ljudi oko njih. Fizički izgled u današnje vrijeme igra važnu ulogu u stvaranju slike koju pojedinac i društvo ima o sebi te kao takav može ostaviti velike psihološke posljedice posebno na mlađu populaciju oboljelih. Mnogi se osjećaju kao da ne pripadaju društvu, imaju manjak samopouzdanja i osjećaju sram zbog lako uočljivih promjena na koži.

Stoga, razgovor i podrška kao i bilo koji oblik terapije koji uključuje brigu o mentalnom zdravlju može imati pozitivan učinak na tijek bolesti.

Tekst napisala: Ivana Klišanin 

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics