Košarica0
Zatvori
Zaštitni faktor SPF – kako odabrati odgovarajuću zaštitu od sunca?

Bliže nam se lijepi i dugi dani obasjani suncem i njegovom toplinom koji u nama bude osjećaj sreće i zadovoljstva ali  za sobom donose i negativnu stranu. Prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama pogotovo uz neadekvatnu zaštitu od sunca može na našoj koži uzorkovati opekline, fotostarenje i različita oštećenja koja prethode karcinomu kože. Zbog navedenog preporučljivo je tijekom cijele godine, a osobito preko ljeta i sunčanih dana koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom - SPF.       

Popularni akronim dolazi od engleske riječi „sun protection factor“ – u prijevodu zaštitni faktor te obilježava vrijeme za koliko možemo produljiti svoj boravak i izlaganje suncu bez oštećenja.

Za primjer, uzmimo SPF 50+ koji ukoliko ga nanesemo možemo se izlagati suncu za 50 puta dulje vremena nego što bismo to mogli bez ikakve zaštite kože.

Kako izabrati odgovarajuću SPF zaštitu?

Kako bismo mogli odabrati odgovarajuću zaštitu za svoju kožu potrebno je dobro poznavati obilježja vlastite kože i njezine reakcije na sunce. Svaka koža ima različita obilježja i svojstva te prema osjetljivosti kože na djelovanje sunčevih zraka kožu možemo podijeliti na 6 FOTOTIPOVA te nakon određivanja fototipa možemo lakše krenuti u potragu za odgovarajućim preparatom za zaštitu od sunca.

Fototip kože i njegova obilježja

Fototip I. – Izrazito blijeda koža koja je jako osjetljiva na sunce. Koža sklona stvaranju crvenila i pjegicama te ne može potamniti na suncu. Osobe s ovim fototipom također najčešće imaju plave ili zelene oči te plavu ili crvenu kosu. Razina otpornosti na opekline je jako niska zbog smanjene pigmentacije te koža prilikom izlaganja suncu reagira izrazito jakim crvenilom. Zbog svega navedenog za zaštitu od sunca ovog fototipa kože potrebno je koristiti proizvode s vrlo visokim faktorom zaštite- SPF 50 nadalje. Također se preporuča odlazak dermatologu na pregled madeža minimalno jednom godišnje.

Fototip II. – Odnosi se na svijetlu put koja najčešće gotovo uvijek izgori na suncu i jako rijetko potamni. Koža koja je vrlo osjetljiva na sunčeva oštećenja te takve sobe najčešće imaju plavu ili svijetlo smeđu kosu sa zelenim ili plavim očima. Za navedeni fototip također je potrebno koristiti vrlo visoku UVA i UVB zaštitu s vrlo visokim zaštitnim faktorom- SPF 50.

Fototip III. – Označava tamniju kožu te osobe sa tamnom kosom i smeđim ili sivim očima. Koža na suncu brzo potamni te je potrebno nanositi preparate sa srednjim zaštitnim faktorom- SPF 30 no nikako faktorom manjim od SPF 15.

Fototip IV. – Označava osobe tamnije puti i tamne kose sa tamnosmeđim ili crnim očima. Koža izrazito brzo i jako tamni prilikom izlaganja suncu i skoro nikada ne pocrveni ili zadobije opekline od sunca. Od preparata za zaštitu potrebno je nanositi srednje do niske zaštitne faktore- SPF između 15 i 30.

Fototip V.  i VI. – Koža koja jako lako tamni i označava osobe tamnije rase i mediteranskog tipa kože. Iako skoro da ne postoji mogućnost opeklina od sunca i ovaj fototip je potrebno zaštititi od sunčevih zraka no međutim zaštita može biti jako niska- preparati s niskim zaštitnim faktorom SPF između 10 i 15.

 

Odgovarajući SPF faktor za vaš tip kože određuje se prema tome koliko dugo se koža može sama štititi od sunca. To je vrijeme tijekom kojeg koža može biti izložena suncu bez da nastanu opekline od sunca. Ono u prosjeku iznosi od 5 do 30 minuta, no ovisi o tipu kože, lokaciji sunčanja i dobu dana.

O čemu ovisi zaštitni učinak preparata za sunčanje?

Zaštitni učinak preparata za zaštitu od sunca ovisi o UV filterima. UV filteri odbijaju i reflektiraju UV zrake i tako produljuju vrijeme prirodne zaštite kože. UV filteri grade zaštitnu barijeru na koži te sprječavaju prodiranje UV zraka u kožu. Razlikujemo dvije vrste filtera:

UVA filteri: uzrokuje prijevremeno starenje kože, nastanak hiperpigmentacija i alergija na sunce

UVB filteri: odgovorni su za opekline na koži ali i preplanuli ten

Navedene filtere možemo podijeliti u dvije skupine: mineralne i kemijske.

Mineralni UV filteri uglavnom se sastoje od spojeva titanijeva dioksida i cinkovog oksida. Djeluju mehanizmom upijanja sunčeva svjetlosti i odbijanja te raspršivanja sunčeve svjetlosti. Takvi preprati su najčešće gušće teksture i često koži pruža matirajući učinak. Prilikom nanošenja takvi preparati mogu ostavljati bijele tragove mazanja na koži pa najčešće ne odgovaraju osobama tamnijeg tena već su pogodniji za osjetljivu i problematičnu kožu te kožu sklonu ekcemima i dječju kožu.

Kemijski UV filteri uglavnom ne ostavljaju tragove na koži no međutim same teksture preparata su više hidratantne i ljepljive ali se i brže upijaju u kožu i preventivno djeluju na stvaranje pigmentnih mrlja i hiperpigmentacija.

Što se tiče samog djelovanja UV filtera obje skupine filtera djeluju na koži odmah po upijanju nanesenog preparata za zaštitu. Ključ kvalitetne i cjelodnevne zaštite uključuje i pravilno i često nanošenje preparata. Nakon nanošenja bilo koje vrste filtera oni postupno isparavaju, ispiru se ili brišu s lica i tijela te je postupak mazanja idealno ponavljati i primjenjivati svaka 2 sata ili uvijek prije izlaganja suncu.

Kod SPF zaštite za djecu, trudnica i dojilja te osoba koje su sklone alergijama svakako se preporuča korištenje mineralnih filtera zbog manjeg udjela kemijskih sastojaka u samim proizvodima.

Dodatni savjeti za zaštitu kože od sunca

Najvažnije je izabrati pravu njegu za zaštitu od sunca sa dovoljno visokim zaštitnim faktorom koju je potrebno nanijeti 20 do 30 minuta prije samom izlaganja suncu kako bi koža dobila dovoljno vremena da je upije. Nanošenje je potrebno ponavljati svaka dva sata. Za osobe koje uživaju u plivanju najbolji izbor su svakako vodootporne kreme i losioni.

Osim preparata za sunčanje ne smijemo zaboraviti i na druge dodatne faktore kojima ćemo zaštititi kožu:

  • Prikladna tanja i prozračna odjeća koja sadrži materijale tamnog i gustog tkanja ili odjeća s UV zaštitom koja apsorbira ultraljubičaste zrake te nošenje šešira i zaštitnih naočala
  • UV zrake prisutne su i u hladu odbijajući se od pijesak, beton i druge površine a prodiru i kroz vodu dok plivamo stoga je važno tijekom boravka na otvorenome korištenje suncobrana ili šatora za zaštitu koji sadrže UV filtere i reflektirajuće materijale kako bi smanjili djelovanje UVA i UVB zraka.
  • Izbjegavanje popodnevnog najvećeg sunca između 11 i 17 sati
  • Konzumacija laganije hrane bogate karotenoidima kao što su crveno, žuto i narančasto voće i povrće
  • Posebno oprezne prilikom izlaganja suncu trebaju biti trudnice koje su zbog hormonskih promjena sklone stvaranju hiperpigmentacija

Teskst napisala: Ivana Klišanin

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics