Pierre Fabre akcija - Avene, A-Derma, Ducray i Klorane -30% od 22.04. do 24.04. LINK

Košarica0
Zatvori
Zdravlje očiju - drugi dio

Građa i funkcija oka

Vanjski dijelovi oka su gornja i donja vjeđa. Oni štite očnu jabučicu. Njihov spoj s očnom jabučicom zove se konjuktiva (sluznica-spojnica). Rožnica (grč. keras) je prednji dio oka koji pokriva šarenicu i zjenicu. Zajedno s lećom, rožnica lomi svjetlost te tako pomaže u fokusiranju slike. Trepavice uz svoj rub imaju lojne žlijezde koje stalno podmazuju oko.

Obrve sprječavaju slijevanje znoja i prašine u oko. Suzne žlijezde smještene su u gornjem vanjskom dijelu očne šupljine. Proizvode suze koje vlaže očnu jabučicu, olakšavaju pokrete oka, ispiru strana tijela iz oka i svojim sastavom djeluju antiseptički. Slijevaju se u suzno-nosni kanal kojim je povezana nosna i očna šupljina. Šarenica se nalazi u prednjem dijelu oka, okrugla je oblika, a u sredini ima šupljinu zjenicu. Svaki čovjek ima jedinstvenu šarenicu po kojoj ga se može identificirati. Mrežnica (retina) je unutarnja ovojnica oka koja sadrži živčane završetke, tj. receptore čunjiće i štapiće.

Čunjićima gledamo danju, a štapićima noću. Smješteni su jedni iza drugih i izmjenjuju se ovisno o količini svjetlosti pa je zato potrebno određeno vrijeme adaptacije na promjene intenziteta svjetla. Na stražnjem dijelu mrežnice nalazi se žuta pjega ili makula u kojoj se stvara najoštrija slika. Tu je bitan vidni pigment rodopsin kojeg aktivira vitamin A. Tu se svjetlo pretvara u električne impulse pomoću kojih vidimo sliku koju gledamo. Zato se kaže da očima gledamo, a mozgom vidimo.

Najčešće bolesti oka

Sindrom suhog oka  (Keratoconjuctivitis sicca)

To je sindrom smanjene produkcije suza. Uzrok je smanjena produkcija suza u suznim žlijezdama (hiposekrecija) ili prebrzo isparavanje suza (hiperevaporacija). Uzrok može biti i odumiranje suznih žlijezda (autoimuno). Suhe oči su česte kod starijih osoba, u hladnije doba godine, kao nuspojava nekih lijekova, kod nosioca kontaktnih leća te kod žena u menopauzi. Suhoća se manifestira kao osjećaj pijeska i stranog tijela u očima te suzenjem očiju. Suho oko se ne može liječiti, ali se mogu ublažiti simptomi primjenom umjetnih suza. Kod pretjeranog isparavanja pomažu topli oblozi na vjeđama uz blagu masažu vjeđa jer se time stimulira lučenje lipidne komponente suza. Umjetne suze se sastoje od vodene ili vodene i masne faze. Koja komponenta fali može jedino oftalmolog odrediti.

 

 

Uzročnici suhog oka

Kod žena u menopauzi obično fali lipidna komponenta zbog smanjenja estrogena što za sobom povlači smanjenu produkciju lipidne tvari u očima. Iz istog razloga, pada estrogena, suhe oči mogu imati i pacijentice na hormonalnoj oralnoj kontracepciji. Smanjenu produkciju suza uzrokuju i antialergijske (antihistaminske) kapi za oko, kontaktne leće, antidepresivi i beta blokatori. Okolina i današnji način života su sve češći uzročnici suhog oka: dugi rad za računalom, dugo naprezanje očiju kod vožnje autom, čitanje, klima uređaji, vjetar, hladnoća, vožnja uz otvoren prozor. Pojavljuju se crvenilo, iritacija a moguća je i bol.

Liječenje suhog oka

Kod smanjene produkcije suza (hiposekrecije) koriste se umjetne suze. Djeluju 20tak minuta pa se trebaju kapati više puta na dan. Treba izbjegavati kapi koje sadrže konzervans benzalkonijev klorid jer šteti oku. Noviji pripravci imaju bezopasne konzervanse koji se pod utjecajem svjetla razlažu u oku na prirodne sastojke suza. Njihov rok trajanja je uglavnom produžen na 6 mjeseci od otvaranja bočice. Postoje i monodozirni oblici umjetnih suza. Jedna monodoza se koristi kroz jedan dan. Postoje i umjetne suze u obliku gelova. Oni imaju prednosti da se duže zadržavaju na oku, ali mogu zamutiti vid pa ih se preporuča koristiti navečer.

Kod prejakog isparavanja suznog filma (hiperevaporacije) pomažu umjetne suze i blaga masaža ruba gornje i donje vjeđe jer su tu smještene Meibomove žlijezde koje produciraju lipidni sloj koji se prelijeva preko vodenog sloja suznog filma i sprječava isparavanje.

Upale oka

Upala spojnice oka, konjuktivitis

Virusni konjuktivitis je najčešća upala oka. Karakteristike: crvenilo oka, prvo zahvaća jedno pa drugo oko, pečenje, žarenje, svrbež, jutarnje krmeljenje, oko ne boli.

Bakterijski konjuktivitis karakterizira; pečenje i „žuljanje“ oka, jako krmeljenje sa žuto-zelenim iscjedkom. Liječi se antibiotskim kapima i mastima, a do odlaska liječniku pomažu umjetne suze.

Alergijski konjuktivitis uzrokuje sezonski alergen. Karakterizira ga svrbež oka. Liječi se lokalnim antihistaminicima.

Kemijski konjuktivitis uzrokuju kemijske supstancije (deterdženti, dim, smog..). Treba odmah isprati iritanse s puno vode.

Gonokokni konjuktivitis uzrokuje bakterija gonokok. Novorođenče se inficira prolaskom kroz porođajni kanal zaražene majke. Karakteriziraju ga crvena, otekla vjeđa i gnojni sekret. Hitno se treba javiti liječniku.

Upala vjeđa, blefaritis

Uzrokuje ju pojačano lučenje masti iz žlijezda u vjeđama što začepljuje kanaliće i dovodi do upale vjeđa. Karakteristike su: pečenje i žarenje rubova vjeđa na oba oka, težina u očima, natečeni rubovi vjeđa, oko je crveno. Kod pogoršanja su potrebni antibiotici.

Ječmenac

Vanjski ječmenac je gnojna upala lojnih i znojnih žlijezda. Unutarnji ječmenac je gnojna upala žlijezda smještenih s unutarnje strane gornje i donje vjeđe (Meibomove žlijezde). Karakteristike: kod vanjskog ječmenca prisutan je crveni, bolni, upaljeni čvorić sa žućkastim vrhom, a kod unutarnjeg je karakteristična lokalna ili upala cijele vjeđe. Do ječmenca može dovesti loša prehrana, manjak sna i trljanje očiju. U početku treba stavljati hladne obloge 5 puta dnevno po 15 minuta. Tek kad bol popusti mogu se stavljati topli oblozi za poboljšanu drenažu. Ječmenac se ne smije stiskati. Može se liječiti antibiotskim i kortikosteroidnim mastima.

 

Najčešće bolesti oka su: suhe ili umorne oči, upala oka i senila (staračka) makularna degeneracija očiju.

 

Keratitis ili upala rožnice

Površinske upale rožnice mogu uzrokovati oboljenja cijelog tijela, npr. bakterijske upale uzrokovane su zlatnim stafilokokom (Staphyloccocus aureus), a kod nosioca leća s Pseudomonas aeruginosa. Uzročnik virusnog keratitisa je Herpes simplex. Razvija se kao komplikacija konjuktivitisa. Simptomi su: fotofobija, crvenilo konjuktive, a u težim slučajevima bol, gnoj i gubitak vida.

Senilna (staračka) makularna degeneracija

To je kronična bolest oka koja nastaje starenjem. Dolazi do oštećenja makule odgovorne za najoštriju sliku. Postoje suha i vlažna senilna makularna degeneracija. Suha je početni oblik, nije opasan, a vlažna je opasna i može dovesti do sljepoće. Manifestira se kao potreba za jačim svjetlom kod čitanja, teškoće s prilagodbom oka na svjetlo, do zamućenja vida i teškoća u raspoznavanju boja i lica.

Liječenje

Jedini lijek su kombinacija vitamina i minerala za oko, prvenstveno za sprječavanje progresije suhe prema opasnoj vlažnoj degeneraciji makule.

 

 

Ljekovite biljke u kapima za oči

Kamilica (Matricaria chamomilla) je dobra za obloge, djeluje protuupalno i antialergijski.

Vidac (Euphrasia officinalis) je dobar za ispiranje oka, obloge i neinfektivne upale oka, npr. kod alergija (kad uzročnik nije bakterija ili virus). Smanjuje svrbež, crvenilo i oteklinu.

Tamarind (Tamarinus indica) je odličan izbor kod suhog oka. Smanjuje oštećenja rožnice i konjuktive.

Borovinca (Vaccinum myrtillus) sadrži lutein, čuva krvne žile i mikrocirkulaciju oka, regenerira rodopsin pa pomaže kod poremećaju osjetljivosti na svjetlo. Djeluje antibakterijski.

Neven (Calendula officinalis) sadrži karotenoide i djeluje blago protuupalno.

Ginko (Ginko biloba) je odličan za dobru cirkulaciju u cijelom tijelu pa tako i u oku. Učvršćuje kapilare i osigurava dobru opskrbljenost oka potrebnim tvarima.

Primjena kapi i masti za oči

Kapi se primjenjuju tako da se osoba legne ili zabaci glavu unazad, a vrh bočice ne smije dodirivati oko. Donja vjeđa se povuče prema dol, pogled se usmjeri prema gore i kapaju se 1-2 kapi u sredinu oka. Polagano se potom otpusti donja vjeđa i pogled usmjeri prema dole, a potom zatvori oko. Ne treba treptati da se kapi, tj. lijek ne izlije iz oka. Kod male djece je teško dobiti otvoreno oko pa se može i kapati i dok je oko zatvoreno, u unutrašnji kut oka, a otvaranjem oka se kap razmazuje po oku.

Masti se primjenjuju 10tak minuta nakon kapanja (ako su propisane i kapi i mast za oči). Povuče se donja vjeđa i iz tube se istisne mast oko 1cm masti po unutarnjem dijelu donjeg kapka. Potom treba zatvoriti oko i micati oko u svim smjerovima dok je zatvoreno.

Potrebno je oprati ruke prije i poslije kapanja i primjene masti. Za antibiotske kapi i masti obično je potrebno 5-7 dana da se potpuno izliječi oko.

 

Newsletter
Stručni savjeti magistara farmacije te informacije o nadolazećim akcijama i popustima stižu potpuno besplatno na vaš email.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics